Jeigu nepaklus, rinktines reikia diskvalifikuoti, o Eurolygą – apskritai išardyti. Tokie FIBA organizacijos planai palaikomi ir pagrindiniuose Europos sporto funkcionierių komitetuose. Tokią išvadą galima daryti po viešo Europos olimpinio komiteto prezidento Patricko Hickey pasisakymo antradienį, kuriame FIBA raginama imtis pačių griežčiausių priemonių prieš nepaklusnias krepšinio federacijas.

„Aš visiškai palaikau FIBA vadovo Patricko Baumanno veiksmus. Kurį laiką stebėjau šių pelno siekiančių organizacijų (Eurolygos, – Krepšinis.lt), bandančių užgrobti sportą, veiksmus. Faktas yra toks: jeigu mes jų nenužudysime dabar, situacija išsprūs iš mūsų rankų. Jeigu mes toliau ignoruosime esamą situaciją, tuomet netruks susikurti organizacija, galinti sukurti ir alternatyvą olimpinėms žaidynėms. FIBA yra absoliučiai teisi dėl visų taikomų sankcijų mes ją remiame“, – viešai rėžė P. Hickey.

Jei P. Hickey lūpomis byloja ir Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidentas Thomasas Bachas, tai reikštų, kad FIBA gąsdinimai rinktines diskvalifikuoti ne tik iš 2017-ųjų Europos čempionato, bet ir iš Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių bei olimpinės atrankos varžybų, nėra laužti iš piršto ir turi realų pagrindą.

Primename, kad FIBA jau patvirtino, kad 8 šalys yra pašalintos iš 2017-ųjų Europos krepšinio čempionato, o dar šešioms – įskaitant ir Lietuvai – tokia grėsmė toliau yra labai reali.

Tarp pašalintų valstybių yra Europos čempionė Ispanija, Serbija, Juodkalnija, Kroatija, Makedonija, Bosnija ir Hercogovina, Slovėnija ir Rusija.

Tuo metu Lietuva, Lenkija, Italija, Izraelis bei Graikija iki balandžio 20-osios, trečiadienio, turi pateikti savo pasiaiškinimus FIBA organizacijai dėl susidariusios situacijos.

„Mes jau išsiuntėme laiškus aštuonioms federacijomis, kuriose informuojama apie jų pašalinimą iš FIBA Europos organizuojamų varžybų. Tai yra šalys, kurios visiškai pritaria Eurolygos pozicijai. Tuo metu kitos šešios valstybės yra paprašytos pateikti savo poziciją iki balandžio 20-osios“, – graikų žiniasklaidai pirmadienį pripažino FIBA direktorius Kamilis Novakas.

Pasak jo prieš minėtų valstybių federacijas bus prašoma imtis dar griežtesnių priemonių – šalims gali iškilti grėsmė būti išmestoms iš olimpinių žaidynių. „FIBA Europos organizacija prašys FIBA išplėsti sankcijas globaliu mastu, o tai susiję ir su olimpinėmis žaidynėmis, ir su kvalifikaciniais turnyrais. FIBA vykdomasis komitetas susitiks savaitės pabaigoje ir diskutuos Europos pasiūlymą, svarstys, ar sankcijos bus išplėstos per visą pasaulį. Labai realu, kad minėtų šalių olimpinėse žaidynėse nebus“, – dėstė K. Novakas.

FIBA ragus pradėjo rodyti po to, kai šalių federacijos neišsigando jos grasinimų bei pasirinko ne naujai jos organizuojamą Čempionų lygą, o Eurolygos organizuojamus turnyrus. Lietuvoje tokia kryptimi žengė Vilniaus „Lietuvos rytas“, sutaręs dėl trejų metų licencijos.

Vėlų praėjusio penktadienio vakarą K. Novakas išplatino savo laišką FIBA generaliniam sekretoriui Patrickui Baumannui, kuriame informavo apie nacionalinių federacijų laukiančias sankcijas.

Atsigręš ir į „Žalgirį“

Renaldas Seibutis

Bet ties „antraeiliais“ klubais FIBA sustoti neketina – jos planuose yra ir elitinės Eurolygos komandos. Italų „La Gazzetta dello Sport“ dienraštis skelbia, kad Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA) nepripažino 10 metų sutarčių, kurias su Eurolyga pasirašė 11 klubų, tarp kurių yra ir Kauno „Žalgiris“.

FIBA yra pripažinusi tik trejų metų sutartis, kurias komandos su Eurolyga pasirašė prieš porą metų. Jos baigs galioti 2017 metų birželį.

Kuomet sutartys nustos galioti, FIBA greičiausiai prašys tuos 11 elitinių Europos klubų prisijungti prie naujai organizuojamo FIBA Čempionų lygos turnyro ir nuošalyje palikti Eurolygą.

11 A licencijas turinčių klubų: Stambulo „Anadolu Efes“, Maskvos CSKA, Milano „Emporio Armani“, Barselonos „Barcelona“, Stambulo „Fenerbahce“, Vitorijos „Laboral Kutxa“, Tel Avivo „Maccabi“, Pirėjo „Olympiakos“, Atėnų „Panathinaikos“, Madrido „Real“ ir „Žalgiris“.

Verta pažymėti, kad, norėdamos sutartį su Eurolyga nutraukti anksčiau laiko, komandos privalės sumokėti 10 milijonų eurų baudą.

Akivaizdu, kad po metų nepavydėtinoje padėtyje atsidurs ir „Žalgiris“, kuriam gali teks rinktis: rinktinės ar klubo gerovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (387)