Nuo šiol Europos čempionatuose nebebus žaidžiama dėl 5-os ar 7-os vietų, jeigu jos nesuteiks teisės dalyvauti kitose varžybose.

Praėjusiame Senojo žemyno vyrų krepšinio čempionate beprasmės rungtynės dėl 5-8 vietų jau nebuvo žaidžiamos.

Be to, Vilniuje patvirtinta atrankos į 2021 metų Europos moterų pirmenybes sistema. Lietuvos rinktinė, kuri nedalyvaus nei kitais metais vyksiančiame žemyno čempionate, nei 2020-ųjų Tokijo olimpinėse žaidynėse, kovą dėl kelialapio pradės 2019 metų lapkritį. Kiti atrankos varžybų „langai“ numatyti 2020-ųjų lapkritį ir 2021-ųjų vasarį.

Pirmadienį vykusiame valdybos posėdyje, kuriam pirmininkavo „FIBA Europe“ prezidentas iš Turkijos Turgay'us Demirelis, taip pat patvirtintos kitų metų Senojo žemyno jaunimo čempionatų šeimininkų kandidatūros. Lietuvoje rengti varžybų neplanuojama.

Pasibaigus susirinkimui „FIBA Europe“ vykdantysis direktorius Kamilis Novakas pasidalino savo mintimis.

„Kaip visada, klausimų buvo nemažai, skirtingos komisijos pristatė savo veiklų rezultatus. Vienas iš esminių aspektų buvo tolimesnis 2021-ųjų Europos vyrų krepšinio čempionato organizavimas – šalių, norinčių teikti savo kandidatūras jo surengimui, paraiškų teikimo laikotarpis. Taip pat jau anksčiau buvo aptarta nauja galima FIBA struktūra, tačiau liko dar keli neišspręsti klausimai, susiję su mokesčiais, siekiant atitikimo su bendrais organizacijos reguliavimais. Aptarta buvo ir nauja sistema kvalifikacijai į tarptautinius moterų turnyrus – pasaulio čempionatus bei olimpines žaidynes“, – kalbėjo čekas.

Jis taip pat patvirtino, jog vyrų rinktinių atrankos varžybų „langų“ situacija kol kas išlieka nepakitusi.

„Klubai ir toliau neišleidžia visų savo žaidėjų, tai trumpai buvo aptarta ir šiandien. Siekiame rasti susitarimą su Eurolyga, tačiau šiuo metu to padaryti nepavyksta“, – teigė K. Novakas.

Posėdyje dalyvavęs kitas „FIBA Europe“ valdybos narys ir buvęs legendinis Ispanijos krepšininkas Jorge Garbajosa džiaugėsi, jog susitikimas vyko Lietuvoje:

„Iš tiesų smagu tokiam svarbiam susitikimui atvykti į Vilnių. Ispanijos krepšinio federacija palaiko tikrai gerus santykius su Lietuvos, tad tikrai malonu čia būti. Pats susitikimas išties buvo įdomus, nes šiuo metu yra daug svarbių klausimų, kuriuos reikia svarstyti – tai ir 2021-ųjų Europos vyrų krepšinio čempionatas, ir tarptautinių moterų krepšinio turnyrų kvalifikacijos sistemos. Turime šiuos klausimus spręsti kartu ir vieningai.

Nežinau, ar rinktinių langų sistema yra tobula, tačiau manau, jog ji gerai pasitarnauja populiarinant krepšinį. Taip pat naudinga ir federacijoms, kai jų nacionalinės komandos gali turėti oficialias rungtynes ne tik vasaromis, kai vyksta Europos, pasaulio čempionatai ar olimpinės žaidynės. Taip pat ir fanai nori rinktinę, geriausius savo žaidėjus matyti dažniau. Mums rūpi klubai, lygos, tačiau taip pat turi rūpėti ir nacionalinė komanda.“

Kitas „FIBA Europe“ valdybos posėdis numatytas ateinančių metų kovo mėnesį Miunchene, Vokietijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)