„Turėjau vėl pasiūlymų iš Kinijos, bet meilė miestui ir klubui yra kur kas didesnė už kitus dalykus“, – sprendimą prisijungti prie „Ryto“ organizacijos aiškino naujasis klubo generalinis direktorius R. Jarutis.

Krepšinio specialistas grįžo į sostinės klubą po beveik penkiolikos metų pertraukos: 2000 m. su komanda jis tapo Lietuvos krepšinio lygos čempionu, o 2005 m. – ULEB taurės laimėtoju.

Praėjusiame sezone R. Jarutis buvo trenerio asistentu Fudziano „Sturgeons“ klube Kinijoje, dar prieš tai krepšinio virtuvės administracinę darbo patirtį kaupė „EuroCup“ ir Vieningoje lygoje žaidusio Mariupolio „Azovmaš” klube, kuriame užėmė viceprezidento ir vadovo pareigas.

Atostogos krepšininkams, bet pats darbymetis klubo administracijai. Anot R. Jaručio, „Rytas“ padarė viską, kad gautų vardinį Eurolygos kvietimą.

Kito sezono Eurolygos komandų dėlionėje trūksta paskutinės detalės, ją užpildyti be „Ryto“ pretenduoja dar keli žinomi Senojo žemyno krepšinio vardai, o realiausiais pretendentais sostinės klubo vadovai laiko solidžiu biudžetu disponuojantį Kazanės UNIKS bei Serbijos čempionato finale kovojantį Belgrado „Partizan“ klubą.

Tiek sportiniu principu, tiek infrastruktūra niekuo nenusileidžiame konkurentams, o mūsų biudžetas turėtų augti.
Rolandas Jarutis

Jaučia palaikymą

Praėjusiame sezone sostinės klubo biudžetas galėjo siekti 4,4 mln. eurų, o žaidėjų atlyginimams klubas buvo numatęs 2 mln. eurų sumą.

Anot „Ryto“ sporto direktoriaus Lino Kleizos, jei sostinei Eurolyga uždegtų žalią šviesą, vien žaidėjų algoms būtina dvigubai solidesnės suma.

„Reiktų 5-6 milijonų eurų formuojant komandą, kad galėtume suburti bent kiek konkurencingesnę sudėtį ir turėtume realesnius šansus kovoti.

Buvo pokalbiai su savivaldybės atstovais, klubas jaučia tiek savivaldybės, tiek mero palaikymą siekiant vietos Eurolygoje“, – tvirtino L. Kleiza.

Anot jo, vargu ar Eurolyga ryžtųsi dviem komandoms iš Belgrado. „Vilnius kaip miestas yra labai patrauklus ir Eurolyga rimtai svarsto mūsų kandidatūrą. Tai – puiki viešbučių infrastruktūra, gera arena, šalia – oro uostas. Turime nemažai privalumų.

Klausimas, ar Eurolyga skirs dar vieną vietą Rusijai, kurioje krepšinis nėra labai populiarus. Matėme CSKA atveju, laimėjo Eurolygą, bet didelės euforijos nebuvo. Faktas, su Kazane pagal biudžetą negalime konkuruoti, bet UNIKS turi kitų problemų – susisiekimas, klubo populiarumas ir panašiai. Laukia įdomus sprendimas“, – teigė L. Kleiza.

Ne tik vilniečiai, bet ir visi Lietuvos krepšinio sirgaliai yra verti antros komandos Eurolygoje.
Rolandas Jarutis

Jis neslėpė, kad sezono metu kilo iššūkių vykdant finansinius įsipareigojimus žaidėjams.

„Kažkiek vėlavome su atlyginimais. Bet tai nėra išskirtinai mūsų problema, tai vienas didžiausių Europos krepšinio iššūkių. Turi būti sukurta sistema ir Eurolyga to siekia, kad patys klubai galėtų užsidirbti, o ne vien iš savivaldos pinigų gyventų, kaip kad Kaunas. Mes link to ir einame, bet aišku, tam reikia laiko.

Reikia neužmiršti, kokią finansinę situaciją prieš porą metų paveldėjo naujoji „Ryto“ valdžia. Mažinant skolas klubas atliko nemažą darbą, tačiau visiškam „išsivalymui“ reikės dar bent poros metų“, – tvirtino L. Kleiza.

Kol kas, anot sporto direktoriaus, klubas žaidėjų rinkoje užima pasyvų vaidmenį. „Reikia suprasti, kad šiuo metu su savo resursais nesame tas klubas, kuris jau dabar gali įsigyti norimus krepšininkus.

Kalbant apie „Ryte“ esančius krepšininkus, dauguma lietuvių turi sutartis su klubu, kai kurie žaidėjai sutartyje turi „pliusus“ iš mūsų pusės, dabar vyksta visi pokalbiai. Kol tikslaus savo likimo nežinome, tol į viską žvelgiame atsargiai, sulėtinę savo apsukas.

Birželį apskritai žaidėjų rinkoje nėra didelio aktyvumo, daugelis laukia vasaros lygų, NBA naujokų biržos, stebi situaciją, renka informaciją. Vienu ar kitu atveju, nusimato įdomi vasara“, – pridūrė sporto direktorius.

Linas Kleiza

Tiek L. Kleiza, tiek ir naujasis klubo direktorius R. Jarutis optimistiškai vertina „Ryto“ galimybes sulaukti teigiamo Eurolygos verdikto.

Sprendimas bus paskelbtas liepos mėnesį Barselonoje vyksiančiame Eurolygos valdybos posėdyje, o patį atsakymą „Rytas“ tikisi jau žinoti paskutinėmis birželio dienomis.

– Jūsų manymu, kokie „Ryto“ pranašumai prieš kitus klubus, siekiančius Eurolygos kvietimo?, – krepšinis.lt paklausė R. Jaručio.

– „Rytas“ turi pakankamai didelę ir gražią istoriją. Klubas jau yra dalyvavęs Eurolygoje, turi gerus santykius, ilgametę, tvirtą partnerystę su Eurolygos organizacija. Nuolat demonstravo gerus rezultatus „Eurocup“ turnyre.

Sirgalių bazė, auditorija, gera lokacija – Europos vidurys, visa tai – „Ryto“ pusėje. Klubas yra fantastiniame mieste, Vilniuje, su puikia viešbučių infrastruktūra, turi gerą „Siemens“ areną.

Tai patrauklus miestas atvykti krepšinio sirgaliams. Kitas dalykas – jaunimo programa, prieš porą metų laimėtas Eurolygos jaunimo turnyras. Tai gali turėti įtakos, nes klubas žvelgia į ateitį, turi perspektyvą, o ne gyvena tik šia diena.

Aš manau, tų kriterijų, kurie palankūs „Rytui“ yra tikrai nemažai. Tas pats sportinis principas – praėjusį sezoną laimėta Karaliaus Mindaugo taurė, „Eurocup“ turnyre patekta į ketvirtfinalį, jame pralaimėta būsimai čempionei „Valencia“ ekipai, be abejo, ir patekimas į „Betsafe-LKL“ finalą, lygos, kuri Europos mastu vertinama kaip labai pajėgi, solidi.

Tiek sportiniu principu, tiek infrastruktūra niekuo nenusileidžiame konkurentams, o mūsų biudžetas turėtų augti. Tie kriterijai – mūsų pusėje, iš savo pusės klubas padarė viską siekdamas vietos Eurolygoje.

Ne tik vilniečiai, bet ir visi Lietuvos krepšinio sirgaliai yra verti antros komandos prestižiniame Senojo žemyno turnyre.

– Kokios sostinės klubo galimybės siekiant vardinio kvietimo į Eurolygą?

– „Ryto“ šansus vertinu labai gerai. Nepaisant to, kad paraiškas yra pateikę trys Rusijos klubai.

Manau, jokia paslaptis, pagrindiniai kandidatai gauti vardinį Eurolygos kvietimą yra trys – tai mes, Kazanės ir Belgrado klubai.

Tą mūsų tikimybę vertinu gana neblogai. Didžiausias konkurentas – „Partizan“ komanda.

Bet jei „Partizan“ nelaimėtų Serbijos čempionato finalo, žvelgiant pagal sportinį principą, „Ryto“ klubas turėtų pranašumą.

– Galite priminti, kurie šiai minutei krepšininkai turi sutartis su „Rytu“?

– Kalbėti apie krepšininkus truputį ankstoka, dabar toks laikas, kai sutartys su krepšininkais yra peržiūrimos, dabar gilintis į tai aš nenorėčiau.

Juo labiau vyriausiasis treneris Dainius Adomaitis yra išvykęs į Jungtines Amerikos Valstijas. Grįžus jam, mes jau žinosime kur komanda dalyvaus – ar Europos taurėje, ar Eurolygoje. Tai turės įtakos buriant komandą ir ieškant naujokų.

Kalbant apie D. Adomaitį, šiuo metu strategas atostogas derina su darbo reikalais.

– Prieš porą mėnesių laidoje „Krepšinio zona“ minėjote, kad jūsų tikslas – Kinijos CBA lyga ir vyr. trenerio pareigos. Kaip suprantu, tokio varianto neturėjote, o galiausiai sulaukėte „Ryto“ pasiūlymo?

– Pokalbiai su „Ryto“ klubu vyko jau praėjusiais metais. Pasakysiu labai paprastai, į Kiniją visada aš suspėsiu grįžti ir turėjau pasiūlymą iš to paties klubo, kvietė į dar vieną komandą užimti vyr. trenerio asistento pareigas.

Kaip minėjau, gauti pasiūlymą užimti pagrindinio stratego postą yra gana sudėtinga. Galiausiai meilė Vilniaus klubui, miestui yra kur kas didesnė, nei kiti dalykai.

Aišku, suprantu, kad bus labai nelengva, laukia nemažai iššūkių, daug darbo, bet tikiu, kad pavyks užsibrėžtus tikslus pasiekti.

– Ką asmeniškai jums reiškia Vilniaus klubas?

– Tai yra pačios didžiausios mano pergalės, visų pirma – tapau savo šalies čempionu, su šauniu kolektyvu, gabiais, titulams alkanais vyrukais sugebėjome įveikti Kauno „Žalgirį“, ir be abejo, iškovota ULEB Europos taurė.

Šitas klubas man davęs tikrai nemažai, už tai jam esu labai dėkingas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)