Po pirmųjų penkių Eurolygos turų 11 lietuvių į aikštelę išleidusios ekipos – Kauno „Žalgiris“, Milano „Olimpia“ ir Atėnų „Panathinaikos“ – rikiuosi antroje turnyrinės lentelės pusėje. Tuo tarpu prieš sezoną į autsaiderių gretas pretendavusios, bet dėkingu tvarkaraščiu pasinaudojusios ir po tris pergales iškovojusios Valensijos „Basket“ ir Bambergo „Brose Baskets“, patenka į lyderių aštuonetą.

Netikėtumų netrūksta ir analizuojant lietuvių startą Eurolygoje. Galingai rungtyniauja Vilnių į Milaną išmainęs Artūras Gudaitis. Tarsi vietomis apsimainė Jonas Mačiulis ir Artūras Milaknis. Taip pat pernai teisėjų labiausiai skriaudžiamas, bet šiemet didžiausio dosnumo sulaukiantis Kauno „Žalgiris“.

2017-2018 metų Eurolygos sezono pradžia lietuviams – kupina analitinių įdomybių. Pristatau jums 10 faktų apie lietuvius šio sezono Eurolygoje.

1. Remiantis buvusio ESPN analitiko Johno Hollingerio sukurta ir NBA lygoje populiaria žaidėjų efektyvumo reitingo matavimo metodika, šiuo metu A.Gudaitis – antras efektyviausias žaidėjas Eurolygoje.

Su 31,4 reitingu po 12,2 taško ir 5,8 atkovoto kamuolio renkantis A.Gudaitis nusileidžia tik fenomenaliai rungtyniaujančiam Lukai Dončičiui (34,2). Į Top 20 taip pat patenka 16-tą vietą užimantis Paulius Jankūnas (23), kuris pernai buvo septintas.

2. Praėjusią savaitę A.Milaknis sužaidė geriausias sezono Eurolygos rungtynes, tačiau po penkių turų tarp bent 20 minučių rungtyniaujančiųjų gynėjas išlieka žemiausią naudingumo balų vidurkį turinčiu lygos žaidėju (0,4).

Artūras Milaknis (Foto: Matas Baranauskas)

Po 3,2 taško per beveik 22 minutes renkantį A.Milaknį nuo priešpaskutinėje vietoje esančio Miuncheno „Bayern“ klubo gynėjo Bruce’o Tayloro skiria 0,8 naudingumo balo.

3. A.Milaknis kol kas taip pat turi didžiausią neigiamą plius minus rodiklį (-5) tarp lietuvių, rodantį, kad Kauno „Žalgiris“ su snaiperiu aikštelėje vidutiniškai šį sezoną praleidžia penkiais taškais daugiau nei įmeta patys.

Tiesa, A.Milaknį nuo šiuo metu didžiausio inkaro Eurolygoje, Krunoslavo Simono iš Stambulo „Anadolu Efes“ (-16,2) skiria daugiau nei 11 taškų.

4. P.Jankūnas ir A.Gudaitis patenka tarp šešių daugiausiai taškų nuo baudų metimo linijos renkančių Eurolygos žaidėjų. Lietuviai taip pat yra vieninteliai aukštaūgiai, patenkantys į Top 10.

P.Jankūnas, renkantis 5,4 taško baudų metimais, užima antrąją vietą, nusileisdamas tik L.Dončičiui (7,2). A.Gudaitis su vidutiniškai 4,6 pataikyto baudų metimo rikiuojasi šeštas.

Paulius Jankūnas

5. Pagerinęs baudų metimo pataikymo procentą, A.Gudaitis galėtų užimti aukštesnę vietą, kadangi šiuo metu lietuvis yra antras Eurolygoje pagal prarastus lengvus taškus – pramestus baudų metimus.

A.Gudaitis per rungtynes vidutiniškai prameta 2 baudų metimus ir pagal šį rodiklį „Olimpia“ vidurio puolėją lenkia tik Chrisas Singletonas iš Atėnų „Panathinaikos“ (2,4).

6. Jonas Mačiulis per pirmuosius penkis Eurolygos turus statistiškai tarp bent 15 minučių aikštelėje praleidžiančių žaidėjų buvo labiausiai vienpusiškas krepšininkas puolime.

Jonas Mačiulis

Iki šiol 90 proc. J.Mačiulio atliktų metimų – tritaškiai. Per beveik 79 minutes J.Mačiulis iš dviejų taškų zonos krepšį atakavo tik dukart (2/2), o metant iš toli tikslą pasiekė šeši metimai iš 17 (35 proc.).

Palyginimui, A.Milaknio tritaškiai sudaro 68 proc. visų snaiperio atliekamų metimų, kai pernai šis rodiklis buvo 79,2 proc.

7. Pagal panašios kategorijos rodiklį lygoje pirmauja šiek tiek daugiau nei septynias minutes Eurolygoje sužaidęs 17-metis Martynas Arlauskas.

Gynėjo mestų baudų metimų santykis lyginant su iš viso atliktais metimais – didžiausias Eurolygoje. Baudų metimai kol kas sudarė 83,3 proc. visų M.Arlausko šūvių aikštelėje.

Martynas Arlauskas

Iškart už M.Arlausko rikiuojasi taip pat epizodiškai rungtyniaujantys Marco Cusinas iš „Olimpia“ ir Georgios Bogris iš Pirėjo „Olympiakos“ (80 proc.). Septintas – A.Gudaitis, kurio baudų metimai sudarė 55 proc. visų atliktų metimų.

8. Mantas Kalnietis šiuo metu yra pirmas Eurolygoje pagal gynyboje po netaiklių varžovų tritaškių atkovotų kamuolių procentą (35,3). Pagal identiška rodiklį, tik matuojant atkovotus kamuolius puolime, P.Jankūnas užima trečią vietą (18,8 proc.).

Geriau už P.Jankūną puolime po netaiklių tritaškių metimų dėl kamuolių kovoja tik Jamesas Augustine’as iš Malagos „Unicaja“ (23,3 proc.) ir Augustine’as Rubitas iš „Brose Baskets“ (22,2 proc.).

Mantas Kalnietis

9. Tarp atletų, aikštelėje praleidžiančių bent 20 minučių, Eurolygoje yra likę vos keturi žaidėjai, nepelnę taškų baudų metimais. A.Milaknis ir Maskvos srities „Chimki“ gynėjas Charlesas Jenkinsas kol kas baudų nėra metę, o daugybę laiko aikštelėje praleidžiantys Alexas Tyusas (0/5) iš Tel Avivo „Maccabi“ ir Vitorijos „Baskonia“ puolėjas Janis Timma (0/2) kartu prametė septynis metimus.

10. Praėjusį sezoną teisėjais besiskundžiusio Šarūno Jasikevičiaus komanda šį sezoną pirmauja Eurolygoje pagal išprovokuotas pražangas bei taškus, surinktus nuo baudų metimo linijos.

Vidutiniškai per 40 minučių „Žalgiris“ išprovokuoja 23,8 pražangos (2,9 daugiau nei pernai) bei baudų metimais pelno 17,4 taško (+4,1).

Šarūnas Jasikevičius

Dar vienas svarbus ir akivaizdžiai matomas pokytis – dėl pasislinkusio žaidimo arčiau krepšio, „Žalgiris“ rečiau remiasi tolimais metimais.

Tik 31,1 proc. visų „Žalgirio“ atliekamų metimų yra išmetami už tritaškio zonos. Kol kas Kauno klubas patenka tarp keturių Eurolygos komandų, rečiausiai besiremiančiu tritaškiais.

„Žalgirio“ tritaškių išmetimo procentas sumažėjo net 4,7 procento palyginti su pernai, nors bendras taiklumas iš toli smuktelėjo tik 1,9 procento, nuo 38,9 iki 37 proc.