Prieš keletą mėnesių 56-ąjį gimtadienį paminėjęs A. Džordževičius pripažįsta – nors per ilgą ir titulais nusėtą karjerą ant parketo jam pavyko surengti ne vieną įspūdingą pasirodymą, vėlus 1995-ųjų liepos 2-osios vakaras OAKA arenoje buvo ypatingas.

Karas Balkanuose dar nebuvo pasibaigęs, tačiau Jugoslavijos krepšinis po kelių metų diskvalifikacijos sugrįžo į tarptautinę areną. Ir istorijos metraščiuose vėl sugebėjo įsirašyti aukso raidėmis.

Pasibaigus turnyrui naudingiausio čempionato žaidėjo (MVP) prizas atsidūrė tuomet 31-erių Š. Marčiulionio rankose, bet iš džiaugsmo arenoje šokinėjo ne jis. Šlovės spinduliuose maudėsi 27-erių metų 188 cm ūgio gynėjas A. Džordževičius. Be keitimų žaidęs serbas į lietuvių krepšį įskraidino 9 tritaškius iš 12 ir iš viso pelnė 41 tašką, taip Jugoslavijos rinktinę atvesdamas į pergalę 96:90.

Visgi plačiausiai aptarinėta tema po rungtynių tapo ne fenomenalus A. Džordževičiaus pasirodymas, o daug abiejų rinktinių pasipiktinimo sukėlęs arbitrų darbas. Mačui teisėjavo graikas Nikolaos Pitsilkas ir amerikietis George'as Toliveris. Būtent link šio – ilgus metus NBA lygoje dirbusio arbitro – ir skriejo daugiausia kritikos strėlių.

Oras tiesiog kibirkščiavo, kai aršiai į G. Toliverio sprendimus jau anksčiau reagavęs Arvydas Sabonis išsibaudavo ir paliko aikštę ironiškai mojuodamas rankomis. O galutinai emocijos sprogo likus žaisti kiek daugiau nei 2 minutes iki finalinės sirenos, G. Toliveriui užfiksavus kamuolį į krepšį pasiuntusio Sauliaus Štombergo pražangą puolime.Taškai nebuvo įskaityti, o 83:87 tuo metu atsilikę lietuviai nebesivaldė.

Techninę pražangą užsidirbo atsarginių suolelis, o Š. Marčiulionis į įvykius sureagavo savaip – protestuodamas išvedė komandą ir aikštės. Tuomet vaizdo kameros ir užfiksavo į krepšinio istoriją patekusį epizodą – arenoje griaudint kurtinančiam triukšmui, prie Lietuvos rinktinės lyderio priėjo A. Džordževičius.

Apie legendinį finalą ir tai, kokiais žodžiais į aikštę įkalbėjo sugrįžti Š. Marčiulionį, Serbijos krepšinio legenda spalio mėnesį papasakojo ispanų žurnalistui Javierui Balmasedai, kurio interviu publikuotas leidinyje „Jot Down“. Įdomiausi pokalbio akcentai – „Delfi“ publikacijoje, kurioje pateikiami ir paties Š. Marčiulionio prisiminimai apie nepamirštamą finalą Graikijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją