„Žalgiris“ pirmąsias serijos rungtynes išvykoje laimėjo rezultatu 90:77, tačiau vėliau dukart nusileido varžovams – 64:75 Kaune ir 81:83 „Siemens arenoje“.

Penktosios serijos rungtynės gegužės 17-ą dieną vėl bus žaidžiamos Vilniuje.

D. Šalengai vadovauti rungtynėms per minutės pertraukėles padėjo Marcusas Brownas ir kiti ekipos nariai, o mačo eigoje patarimus dalijo klubo sporto direktorius Šarūnas Sakalauskas.

Rungtynės

Pirmuosius taškus pelnė žalgiriečiai, bet Donatas Zavackas netrukus atsakė tritaškiu. D. Šalenga vėl persvėrė santykį, tačiau dar vieną tolimą metimą pataikė Igoris Miloševičius (6:4).

„Žalgirį“ į priekį ėmė tempti kovingai nusiteikęs Marcusas Brownas – po penkių iš eilės amerikiečio taškų Kauno komanda pirmavo 9:6. Netrukus kietai stabdytas gynėjas apsistumdė su „Lietuvos ryto“ snaiperiu Martynu Gecevičiumi, tačiau konfliktą greitai numarino susitikimo arbitrai.

Kauniečiams nepavyko ilgai išsaugoti pranašumo. Po kelių klaidų gynyboje ir neatkovotų kamuolių, Aronas Baynesas dėjimu ir I. Miloševičius prasiveržimu išvedė į priekį „Lietuvos rytą“ (14:13).

„Žalgiris“ susigrąžino minimalią persvarą po D. Šalengos metimo, o Artūras Milaknis ir Mario Delašas ją padidino (18:14). Tokį pranašumą žalgiriečiai išsaugojo iki kėlinio pabaigos (20:16).

Antrojo kėlinio pradžioje vilniečiai ilgiau nei dvi minutes nesugebėjo pelnyti taškų ir „Žalgiris“ ėmė tolti (24:16). Sostinės ekipos taškų badą baudų metimais nutraukė Simas Buterlevičius, tačiau Aleksandras Čapinas atsakė tolimu dvitaškiu (26:18).

„Lietuvos ryto“ strategas Rimas Kurtinaitis emocingai reiškė priekaištus savo auklėtiniams, tačiau jo žodžiai nepadėjo. Netrukus „Žalgirio“ slovėnas A. Čapinas tokiu pačiu metimu skirtumą padidino iki dviženklio (28:18).

Galiausiai vilniečiams pavyko pristabdyti varžovų puolimą, tačiau patiems sėkmingiau užpulti nesisekė. Maža to, ketvirčio pabaigoje „Žalgiris“ iniciavo dar vieną spurtą ir po M. Browno, D. Šalengos bei M. Delašo metimų įgijo dar didesnę persvarą (37:24).

Ketvirčio pabaigoje „Lietuvos ryto“ problemos įgijo dar didesnį mąstą, kai koją susižeidė ir aikštelę šlubčiodamas paliko D. Zavackas, o T. Watsonas padidino skirtumą iki rekordino (41:26). Kėlinio pabaigoje Vilniaus ekipa sumažino atsilikimą po Justo Sinicos metimo (41:28).

Po didžiosios pertraukos jau kauniečiai turėjo problemų puolime ir svečiai ėmė mažinti skirtumą (41:34). „Lietuvos ryto“ spurtą nutraukė M. Brownas, o po Tado Klimavičiaus baudos metimų komandas vėl skyrė dviženklė atkarpa (45:34).

Sostinės ekipos vieno lyderių M. Gecevičiaus, kuris trečiame mače pelnė net 28 taškus, metimai skriejo pro šalį ir „Žalgiris“ sėkmingai laikėsi atitrūkęs. Kėliniui perkopus į antrąją pusę kauniečiai susigrąžino ir rekordinę mačo persvarą, kai iš vidutinės distancijos vėl buvo taiklus A. Čapinas (55:40).

Bet svečiai nekapituliavo. Netrukus Vilniaus komandos puolimą išjudino Steponas Babrauskas. Gynėjas pataikė iš toli ir netrukus pridėjo du baudos metimus, o po Jono Valančiūno dėjimo „Žalgirio“ pranašumas ėmė greitai tirpti (55:47).

Vis dėlto po minutės pertraukėlės „Lietuvos ryto“ pastangas niekais vertė M. Delašas ir A. Čapinas. Kauno ekipos legionieriai baudų metimais ir tritaškiu vėl padidino atotrūkį tarp komandų (60:47). Ketvirčio pabaigoje M. Gecevičiui ir A. Jomantui pavyko sumažinti skirtumą iki vienaženklio (60:51).

Ketvirtasis kėlinys prasidėjo M. Browno tritaškiu, į kurį J. Valančiūnas atsakė metimu iš arčiau (63:53). Kovingai besigrūmusiam jaunajam „Lietuvos ryto“ vidurio puolėjui netrukus buvo prakirstas smakras ir jis kuriam laikui turėjo palikti aikštelę. Tuo metu vilniečiams, net ir netaikliai metant baudų metimus, pavyko vėl sumažinti atsilikimą (65:57).

Kėlinio viduryje „Žalgirį“ į priekį vedė D. Šalenga. Puolėjas taikliais metimais iš toli ir vidutinio nuotolio artino savo ekipą prie pergalės (73:61). Netrukus M. Browno ore pakabintą kamuolį nenusileisdamas ant žemės į krepšį pasiuntė T. Klimavičius, o po dar vieno paties amerikiečio metimo Kauno komanda, likus žaisti 4 min., pirmavo 16 taškų (77:61).

Po keleto akimirkų Martynas Pocius triuškinančiu dėjimu daužė bet kokias „Lietuvos ryto“ viltis apie pergalę ketvirtadienio mače (79:63). „Žalgiris“ persvarą išsaugojo iki pat susitikimo pabaigos ir išlygino finalo serijos rezultatą.

Kauniečiai nesvetingai pasitiko V. Romanovą

„V. R., „Žalgiris“ – ne žaisliukas“, „V. R. patinka nauji žaisliukai“, – su tokiais plakatais ketvirtadienį halėje pasitiktas „Žalgirio“ krepšinio klubo savininkas Vladimiras Romanovas. Beje, buvo manoma, kad V. Romanovas rungtynėse nepasirodys, tačiau verslininkas apie 18 val. atvyko į sporto halę.

Jo politiką smerkiantys plakatai iškabinti dar halės prieigose, ties S. Dariaus ir S. Girėno stadionu.

Tiesa, atrodo tai puikios nuotaikos V. Romanovui nesugadino – jis linksmai šnekučiavosi su Kauno savivaldybės vadovais, verslininkais. Halėje jį saugojo 4 apsaugos darbuotojai.

Prieš rungtynes ant „Žalgirio“ suolelio buvo tik fizinio parengimo treneris Sigitas Kavaliauskas bei traumuoti žaidėjai – Mirza Begičius bei Povilas Čukinas.

Tuo tarpu „Žalgirio“ varžovų Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšininkų apšilimą stebėjo visas trenerių štabas.

„Žalgirio“ fanai trečiadienio vakarą rinkosi į susitikimą bei kūrė planą, kaip halėje „pasveikinti“ V. Romanovą. Savo akciją fanai žadėjo pradėti rungtynių pradžioje.

Po salę vaikščiojo tramdomuosius marškinius vilkintys keli sirgaliai, nešantys užrašą: „Buratiną į durnyną“. „Žalgirio“ fanų tribūnoje išskleistas užrašas: „Garbė nenuperkama“.

Prieš rungtynes į Kauno sporto halės žiūrovus kreipėsi „Žalgirio“ kapitonas bei šiose rungtynėse trenerio pareigas ėjęs D. Šalenga.

„Mes esame labai dėkingi, kad susirinkote. Mes, visi žaidėjai, kreipiamės į jus – žinau, kad bus labai sunku, tačiau netrikdykite rungtynių. Mes siekiame pergalės, todėl palaikykite mus“, – sakė D. Šalenga.

Vis dėlto prie mačą į aikštę pasipylė popieriaus juostos, tad susitikimo pradžia keletą minučių vėlavo.

Ketvirtadienio popietę apie apie du šimtus „Žalgirio“ fanų buvo susirinkę prie „Ūkio banko“ pastato Laisvės alėjoje. Taip kauniečiai išreiškė pasipiktinimą dėl klubo vadovo Vladimiro Romanovo neprognozuojamų sprendimų.

Verslininkas antradienį atleido vyriausiąjį komandos trenerį Darių Maskoliūną, o ketvirtadienį jo pėdomis savo noru pasekė ir asistentas Gvidonas Markevičius.

Statistika

„Žalgiris“: Marcusas Brownas 17 taškų (3/5 trit., 3/4 dvit., 2/2 baudų; 5 kld.), Dainius Šalenga 13 (1/2 trit., 4/6 dvit., 2/2 baudų; 7 atk. kam.), Martynas Pocius ir Travisas Watsonas (11 atk. kam.) po 10, Aleksandras Čapinas, Mario Delašas ir Tadas Klimavičius (6 atk. kam.) po 9, Mantas Kalnietis 4, Artūras Milaknis 2.

Adas Juškevičius (1:37 min.) taškų nepelnė.

„Lietuvos rytas“: Igoris Miloševičius 14 (1/3 trit., 4/9 dvit., 3/5 baudų), Steponas Babrauskas, Artūras Jomantas ir Aronas Baynesas po 10, Jonas Valančiūnas 7, Donatas Zavackas 6 (6 atk. kam.), Martynas Gecevičius 5 (1/8 metimų, 3/4 baudų), Simas Buterlevičius 4, Milko Bjelica ir Justas Sinica po 2.

Kenanas Bajramovičius (16:24) ir Vidas Ginevičius (5:42) taškų nepelnė.

Dvitaškiai: „Žalgiris“ 24/49 (49 proc.) – „Lietuvos rytas“ 19/38 (50 proc.)

Tritaškiai: „Žalgiris“ 6/16 (38 proc.) – „Lietuvos rytas“ 3/16 (19 proc.)

Baudų metimai: „Žalgiris“ 17/22 (77 proc.) – „Lietuvos rytas“ 23/31 (74 proc.)

Atkovoti kamuoliai: „Žalgiris“ 37 – „Lietuvos rytas“ 37

Rezultatyvūs perdavimai: „Žalgiris“ 13 – „Lietuvos rytas“ 10

Klaidos: „Žalgiris“ 13 – „Lietuvos rytas“ 18

Perimti kamuoliai: „Žalgiris“ 8 – „Lietuvos rytas“ 7

Blokai: „Žalgiris“ 3 – „Lietuvos rytas“ 5.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją