Turnyre iš viso dalyvavo penkios komandos, atvyksiančios į Kauną – Kanada, Kinija, Egpitas, Kroatija ir šeimininkai prancūzai, laimėję visus keturis susitikimus.

Pirmosiose varžybose ketvirtadienį kanadiečiai iškovojo lengvą pergalę prieš Kinijos rinktinę rezultatu 99:76. Kanadą į priekį vedė 14 taškų surinkęs atletiškasis Marialas Shayokas.

„Buvo smagu pagaliau žaisti prieš kitą komandą, nes treniruočių stovykloje turėjome varžytis tik tarpusavyje“, – sakė Kanados rinktinės treneris Davidas DeAveiro.

Po pergalės prieš kinus Kanados krepšininkai kitą dieną jau turėjo pripažinti Prancūzijos pranašumą, po atkaklios kovos šeimininkams nusileidę rezultatu 63:68. Šį kartą rezultatyviausiai kanadiečių gretose žaidė Malcolmas Duvivieras, pelnęs 16 taškų.

Rungtynėse prieš Egiptą Kanados komanda patyrė kiek netikėtą pralaimėjimą rezultatu 81:92 po katastrofiško trečiojo kėlinio, kurį egiptiečiai laimėjo 32:16. M. Shayokas surinko 19 taškų, tačiau pataikė vos 9 metimus iš 21.

Paskutinę turnyro dieną, Šiaurės Amerikos atstovai sugebėjo iškovoti pergalę rezultatu 88:74 prieš stiprią Kroatijos rinktinę. Šįkart kanadiečiai, pasimokę iš praėjusių rungtynių, laimėjo trečiąjį kėlinį net 37:12.

M. Shayokas, kuris buvo išrinktas į simbolinę turnyro komandą, pelnė 23 taškus ir vėl buvo rezultatyviausias Kanados rinktinėje, o Patrickas Steevesas pridėjo 20 taškų.

Pasaulio jaunių (iki 17 metų) čempionatas birželio 29 — liepos 8 dienomis vyks Kauno „Žalgirio“ arenoje, o kanadiečiai jau pirmąją turnyro dieną susikaus su turnyro šeimininkais lietuviais. Rungtynės prasidės 18 val. 35 min., o jas tiesiogiai transliuos „Lietuvos ryto” televizija.

Iš viso turnyre dalyvaus 12 komandų: Lietuva, JAV, Argentina, Kanada, Egiptas, Kinija, Korėja, Australija, Ispanija, Kroatija, Čekija ir Prancūzija. Kartu su lietuviais ir kanadiečiais B grupėje varžysis Argentina, Kroatija, Korėja ir Ispanija.

Amerikiečiai net ir be lyderio sutriuškino latvius

Iki Pasaulio jaunių (iki 17 metų) čempionato pradžios likus mažiau nei savaitei, dauguma rinktinių jau artėja prie optimalios sportinės formos ir žaidžia paskutiniąsias kontrolines rungtynes prieš atvykdamos į Kauną.

Vieni iš turnyro favoritų JAV krepšininkai, lietuvių grupės varžovai ispanai bei Australijos ir Latvijos rinktinės lemiamoms kovoms ruošiasi keturių komandų draugiškame turnyre Gran Kanarijoje.

Pirmosiose rungtynėse į Kauną atvyksiančios amerikiečių žvaigždės, net ir be komandos lyderio Jabari Parkerio, nepaliko jokių vilčių mūsų kaimynams latviams, iškovoję lengvą pergalę rezultatu 108:72. JAV rinktinę į priekį vedė 26 taškus įmetęs ir 15 atšokusių kamuolių atkovojęs Jahlilas Okaforas.

Turnyro finale JAV susitiks su Australijos krepšininkais, kurie taip pat be didesnių pastangų rezultatu 71:55 įveikė Ispanijos rinktinę, su kuria mūsiškiams teks susitikti jau grupės etape.

Nicholasas Duncanas australams pelnė 14 taškų, o Dante Exumas pridėjo 13. Ispanus į priekį vedė aukštaūgis Ilumane Diopas, kuris surinko 14 taškų ir sugriebė 8 atšokusius kamuolius.

Pirmųjų rungtynių nugalėtojai, JAV ir Australijos krepšininkai, šiandien susikaus turnyro finale, o Ispanijos ir Latvijos rinktinės kovos dėl trečios vietos.

Net penkios Pasaulio čempionate dalyvausiančios rinktinės išbandė jėgas draugiškame turnyre Prancūzijoje, kur, kartu su šeimininkais prancūzais, varžėsi Kanados, Kinijos, Egipto ir Kroatijos rinktinės.

Keturias dienas trukusio turnyro finale susitiko Prancūzija ir Argentina, o pergalę rezultatu 66:59 išplėšė Damieno Ingliso vedami šeimininkai.

Finale įmetęs 20 taškų ir atkovojęs 14 atšokusių kamuolių, jaunasis prancūzas buvo pripažintas ir naudingiausiu turnyro žaidėju.

Į simbolinį geriausių žaidėjų penketą taip pat pateko argentinietis Alvaro Merlo, kanadietis Marialas Shayokas, kylanti Kroatijos žvaigždė Mario Hezonja bei Zhou Qi iš Kinijos.

17-mečių pasaulio čempionatas birželio 29 — liepos 8 dienomis vyks Kauno „Žalgirio“ arenoje. Iš viso turnyre dalyvaus 12 komandų: Lietuva, JAV, Argentina, Kanada, Egiptas, Kinija, Korėja, Australija, Ispanija, Kroatija, Čekija ir Prancūzija.