Pasak 34-erių metų amerikiečio, 75-80 proc. NBA žaidėjų vartoja marihuaną. Nors 23 JAV valstijos marihuanos medicininį vartojimą yra legalizavusios, stipriausia pasaulio lyga yra uždraudusi bet kokį šios medžiagos naudojimą.

J. Williamsas mano, kad NBA turėtų pasekti tų 23-jų valstijų pavyzdžiu ir medicininę marihuaną legalizuoti, nes dabartinė slapukavimo situacija yra ganėtinai absurdiška.

„Matome, kaip vaikinai kai kuriose valstijose gauna savo savo medicinines marihuanos korteles, – sakė Čikagos „Bulls“ rungtyniavęs amerikietis. – Ir aš nekalbu vien tik apie sportininkus, kalbu apie visą visuomenę. Pažįstu daug žmonių, kurie vartoja marihuaną. Kuo toliau, tuo daugiau pasaulio žmonių ją vartoja.“

Remiantis NBA ir jos antinarkotikų susitarimu, sezono metu žaidėjai turi atlikti keturis testus. Jeigu paaiškėja, kad krepšininkas vartojo marihuaną, jis yra priverstas pradėti gydymo programą. Antrą kartą įkliuvęs krepšininkas yra baudžiamas 25 tūkst. JAV dolerių bauda, o trečias kartas baigiasi penkerių rungtynių diskvalifikacija.

Paties J. Williamso gyvenimo istorija taip pat yra susijusi su nelegalių preparatų vartojimu. 2002-aisiais jis buvo pašauktas itin aukštu – antruoju – šaukimu, tačiau NBA lygoje praleido vos vieną sezoną.

2003-ųjų metų vasarą jis pateko į motociklo avariją bei patyrė galybę įvairiausių traumų. Supratęs, kad krepšininko reabilitacijos procesas vyks labai ilgai, Čikagos „Bulls“ klubas nusprendė atsisakyti gynėjo paslaugų.

Nors klubas nebuvo krepšininkui įsipareigojęs mokėti algą, nes šis pažeidė klubo taisykles ir vairavo motociklą, komanda J. Williamsui vis tiek atseikėjo 3 mln. JAV dolerių tam, kad šis sulauktų geriausios medicininės pagalbos.

Vis dėlto J. Williamsas į aikštelę taip ir nesugrįžo. ESPN komentatoriumi dirbantis amerikietis šiais metais pripažino, kad po lemtingos avarijos jis penkerius metus buvo priklausomas nuo nelegalių nuskausminamųjų bei kentėjo nuo depresijos.

„Pažįstu ne vieną ir ne du krepšininkus, kurie vartojo ir vartoja marihuaną ir netgi dar stipresnius vaistus, stiprius nuskausminamuosius. Ir įdomiausia, kad į nuskausminamuosius visuomenė žiūri teigiamai, o į suktinę – lyg per padidinamąjį stiklą, bado pirštais. Neva, žiūrėkit – eina rūkorius. Tai nėra teisinga. Aš pats pastaruoju metu vartoju kanapių aliejų, kuris padeda mano keliams, ramina“, – dėstė J. Williamsas.

Visgi J. Williamsas nėra pirmasis NBA krepšininkas, viešai pareiškęs, kad lygos žaidėjai vartoja marihuaną. Taip pat yra pasisakę Karlas Malone‘as ir Richardas Dumasas.

Pastarasis 1992-1993 metų sezone apskritai buvo išmestas iš lygos dėl teigiamo narkotikų testo. Tuo metu K. Malone‘as 1997-aisiais kalbėjo šitaip:

„Niekas netikrina, ar žaidėjai vartoja marihuaną. Tačiau, kai kažkas kažką išsiaiškina, krepšininkai sulaukia lygos baudos. Baisu. Tokiais veiksmais tu jaunam universiteto žaidėjui sakai: rūkyk „žolės“ kiek tik nori, nes niekas tavęs netikrins iki tol, kol tave suims pareigūnai ir apie tai pradės rašyti laikraščiai.“

Ir iš tikrųjų – NBA krepšininkus pradėjo tikrinti tik 1999-aisiais metais. Iki tol didžiausiu marihuanos vartotoju buvo laikomas keturis kartus NBA čempionas Robertas Parishas.

Su marihuanos suktine rankose per savo atostogas Olandijoje pernai buvo užfiksuotas ir Blake'as Griffinas.

J. Williamsas NBA lygoje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)