Remiantis oficialiais protokolais, pirmąją H grupės akistatą tarp Australijos ir Kanados stebėjo 10 tūkst. žiūrovų.

Antrose rungtynėse tarp Lietuvos ir Senegalo 16 tūkst. vietų turinti „Dongguan Basketball Center“ arena aptuštėjo, bet ne drastiškai – šį mačą stebėjo 7 tūkst. krepšinio mėgėjų.

Suprantama, jog vietos publika didesnės intrigos laukė pirmajame susitikime ir neapsiriko: Kanada trečiame kėlinyje pakilo iš pelenų, bet vis tiek pralaimėjo 92:108. Antrame mače lietuviai pasipriešinimo nesulaukė ir volu pervažiavo Senegalą 101:47.

Nors bendras žiūrovų skaičius buvo trečdaliu mažesnis, triukšmo lygis arenoje išliko panašus – tuo pasirūpino maždaug tūkstantis Lietuvos rinktinės gerbėjų.

Ir ne tik atvykusių iš Lietuvos: prie jų prisidėjo, pavyzdžiui, grupelė lietuviška atributiška pasipuošusių suomių, Krepšinis.lt sekmadienį sutiktų prie „Dongguan Basketball Center“ arenos.

„Didžiuojuosi, kad esu lietuvis. Vau. Viešbutyje vaikštai ir žiūri, kad gali lietuviškai su visais susikalbėti. Ačiū fanams“, – už skanduotes dėkojo nacionalinės komandos vyriausiasis treneris Dainius Adomaitis.

Kitos rinktinės tokio užnugario Donguane neturi. Kukliausios – Senegalo palaikymo pajėgos, kurias sudaro keliolika sirgalių.

Kanados krepšininkus atlydėjo keliasdešimt aistruolių, o australus – keli šimtai.

Žaliojo žemyno atstovai turi antrą pagal gausumą sirgalių palydą H grupėje, ir tai – gana neįprastas reiškinys, turint omenyje Australijos geografinę padėtį Europos ar Šiaurės ir Pietų Amerikos atžvilgiu.

Bet kelionė į Kiniją australams nėra tokia tolima, o lūkesčiai – milžiniški.

„Retai kada tokiuose turnyruose turime didelį užnugarį tribūnose, todėl čia, Kinijoje, pamatyti tiek geltonų marškinėlių arenoje buvo puikus jausmas“, – aistruoliams nusilenkė viena komandos žvaigždžių Patty Millsas.

Vis dėlto lazda turi du galus.

Australų raginimai tautiečiams tikrai buvo girdėti arenoje, tačiau juos bemat užgoždavo kinai, kai tik įvykių centre atsidurdavo Andrew Bogutas.

Tiesą sakant, Milvokio „Bucks“ vidurio puolėjui pakakdavo atsidurti greta jo: vos 34-erių veteranas prisiliesdavo prie kamuolio ar kitaip įsitraukdavo į žaidimą, tribūnos imdavo ūžti.

Nepasakysi, kad australų įžymybė buvo nušvilptas, bet tai tikrai nebuvo prielankūs garsai.

Krepšinis.lt paklaustas apie tokį publikos nusiteikimą komandos draugo atžvilgiu, Joe Inglesas ironizavo.

„Andrew labai myli Kiniją“, – šypsojosi Jutos „Jazz“ puolėjas.

Tiesa tokia, kad Kinija nelabai myli Andrew.

Antipatija prasidėjo šią vasarą dėl A. Boguto pasisakymo socialiniame tinkle. Jis buvo adresuotas ne kam kitam, o vienam pagrindinių Lietuvos plaukimo rinktinės lyderio Dano Rapšio konkurentų.

A. Bogutas kandžiai įgėlė du aukso medalius liepos pabaigoje Gvangdžu (Pietų Korėja) vykusiame pasaulio čempionate iškovojusiam Sun Yangui.

27-erių sportininkas, triskart nugalėjęs ir olimpinėse žaidynėse, yra vienas tituluočiausių dabarties plaukikų, bet jo reputaciją teršia dopingo dėmės.

2014 metais atletas buvo diskvalifikuotas 7 mėnesiams dėl stimuliantams priskiriamos medžiagos vartojimo.

Pernai rugsėjį S. Yango asmens sargybinis plaktuku sudaužė mėgintuvėlį su kraujo pavyzdžiu, kurį iš kino bandė paimti dopingo kontrolieriai ne varžybų metu. Tačiau patys antidopingo pareigūnai tuomet neišvengė procedūrinių pažeidimų, dėl kurių Tarptautinė plaukimo federacija (FINA) išteisino žvaigždę.

Spalį jo byla bus toliau nagrinėjama Tarptautiniame sporto arbitražo teisme (CAS), o pripažinus kaltu dėl vengimo atlikti dopingo testą, S. Yangui grėstų diskvalifikacija iki gyvos galvos.

Sun Yangas

Bet dalis plaukimo pasaulio kiną jau nuteisė.

Gvangdžu kartu su juo fotografuotis ant prizininkų pakylos atsisakė vicečempionu tapęs australas Mackas Hortonas.

Kuomet kinas užėmė teisėjų dėl judėjimo starto metu nubausto D. Rapšio vietą ant nugalėtojų pjedestalo, tą patį padarė britas Duncanas Scottas.

A. Bogutas savo trigrašį įkišo paremdamas tokius protestus.

„Plaukikai, kurie laimi medalius kartu su S. Yangu, turėtų plaktukais sukulti apdovanojimų pakylą, ant kurios jis stovi“, – pareiškė krepšininkas.

Po to internete užvirė audra, atpūtusi iš Kinijos: A. Bogutas susilaukė daugybės piktų kinų komentarų – nuo reikalavimų atsiprašyti iki siūlymų plaktukais sudaužyti 2015 metų NBA čempiono mamos galvą.

Pats A. Bogutas po rungtynių pasikalbėti su Krepšinis.lt žurnalistu nesustojo, o „Boomers“, kaip vadinama Australijos rinktinė, strategas Andrejus Lemanis bandė užglaistyti konfliktą.

„Tai tiesiog bendras triukšmas arenoje, nemanau, kad jis mus veikia. Yra aistringų fanų, pavyzdžiui, kai žaisime su lietuviais, jie tribūnose turės būgnų ir sukels labai daug triukšmo. Bet tai prideda spalvų pasaulio čempionatui, ir tai yra smagu“, – kalbą į šoną suko specialistas.

Įdomu, jog pats D. Rapšys nėra taip skeptiškai nusiteikęs S. Yango atžvilgiu ir teigia pasmerksiantis jį tik tuo atveju, jeigu teismas pripažins kino kaltę.

Primename, kad antradienį lietuviai susitiks su kanadiečiais, o australus bandys įveikti ketvirtadienį.

Į kitą etapą iškops dvi geriausios pogrupio komandos, likusios toliau varžysis dėl 17-32 vietų ir kelialapių į olimpinį atrankos turnyrą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)