Savo laiku Ukrainoje ilgus metus praleido ne vienas Lietuvos krepšinio atstovas. Vienas tokių – tiek žaidėju, tiek treneriu, tiek klubo viceprezidentu, tiek sporto direktoriumi spėjęs pabūti Rolandas Jarutis, Čerkasuose, Poltavoje ir Mariupolyje pragyvenęs beveik aštuonerius metus.

Dabar visi šie miestai yra be gailesčio bombarduojami rusų. Visgi katastrofiškiausia padėtis yra uostamiestyje prie Azovo jūros, kur vaizdas primena apokalipsę – čia praktiškai nebelikę pastato, į kurį nebūtų pataikęs koks nors sprogmuo, o okupantams viską šluojant nuo žemės paviršiaus aukų skaičiuojama tūkstančiais. Pastarąją parą po raketos smūgio į automobilį žuvo ir žinomas Lietuvos režisierius Mantas Kvedaravičius.

Kalbėdamas apie visomis prasmėmis brangų jam Mariupolį R. Jarutis baisėjosi tuo, kad tokie dalykai gali vykti mūsų laikais.

„Visą tą Piterio banditų gaują galima visaip vadinti ir visi žodžiai, vartojami norint apibūdinti šitą karo nusikaltėlį, realiai kriminalinio pasaulio atstovą, yra tinkami.

Aš pats Mariupolyje esu pradirbęs penkerius metus, o bendrai Ukrainoje – beveik aštuonerius. Situacija yra žiauri. Tikrai sudėtinga apie ją kalbėti. Mano vienas iš artimiausių draugų, buvęs tiesioginis vadovas, gyvena Mariupolyje ir aš negaliu su juo susisiekti. Nors paskelbtos paieškos, neturiu apie jį jokių žinių.

Pats miestas yra visiškai sunaikintas. Su amžinąjį atilsį Rimu Girskiu kartu esame lankęsi Mariupolio dramos teatre. Paskutinis mūsų matytas spektaklis vadinosi „Idiotas“. Tas pavadinimas labai tinka tai idiotų valstybei, įskaitant visus žmones, kurie rinko ir renka tą demoną bei nesugeba prieš jį kovoti. Tai yra baisu. Kitiems rodau tas nuotraukas, kur mes stovime apsikabinę po spektaklio, o ten juk nieko nebelikę. Karas yra žiauru, bet tas genocidas, kuris ten vykdomas, yra protu nesuvokiamas“, – emocingai „Delfi TV“ laidoje „Krepšinio zona“ kalbėjo R. Jarutis.

Jo vadovaujama „Azovmaš“ ekipa, vedama Fredericko House'o, 2011-ųjų sezone aplenkė Kauno „Žalgirį“ ir prasibrovė į VTB lygos Finalo ketverto varžybas. Dabartinių aplinkybių kontekste prisiminęs tą sezoną R. Jarutis ne tiek didžiuojasi istoriniu pasiekimu, kiek šlykštysi nemalonia patirtimi.

„Kai dirbau „Azovmaš“ vyriausiuoju treneriu, išvedžiau komandą į VTB lygos Finalo ketvertą. Šiandien, kai aš prisimenu, kad man tada ranką spaudė Vladimiro Putino administracijos vadovas Sergejus Ivanovas, supantu, kad ji yra ištepta krauju“, – rėžė jis.

VTB lygos Garbės prezidentas S. Ivanovas, V. Putinui tapus Rusijos premjeru, 2008-2011-aisiais dirbo vicepremjeru ir kuravo karinę pramonę. Vėliau jis tapo Rusijos prezidento administracijos vadovu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją