Las Vegaso „Aces“ strategė Becky Hammon, kuri karjeros viršūnėje ne vienerius metus žaidė Rusijoje ir netgi atstovavo šaliai olimpinėse žaidynėse bei tapo bronzos medalininke, sako, kad labai skaudu matyti JAV moterų krepšinio bendruomenės narę beveik pusę metų laikomą už grotų. Vašingtonas teigia, kad B. Griner Rusijoje kalinama neteisėtai.

„Sunku rasti tinkamus žodžius. Labai sunku įsivaizduoti, kad jos vietoje būtų kalinamas, tarkime, LeBronas Jamesas. Nors gal ir būtų. O gal ir ne. Tikrai nežinau. Sunku įsivaizduoti, ką ji išgyvena“, – pripažįsta B. Hammon.

Du kartus olimpinį auksą iškovojusi ir centro pozicijoje moterų NBA lygos Finikso „Mercury“ komandoje žaidžianti B. Griner Rusijoje prieš teismą vėl stojo ketvirtadienį. Jai dėl kaltinimų narkotinių medžiagų gabenimu gresia iki dešimties metų nelaisvės. Sportininkė vasario 17 dieną sulaikyta Šeremetjevo oro uoste, jos bagaže rasta elektroninių cigarečių kapsulių su kanapių aliejumi.

JAV Valstybės sekretorius Antony Blinkenas praeitą savaitę užsiminė, kad Jungtinės Valstijos Rusijai „pateikė solidų pasiūlymą“ dėl B. Griner ir buvusio jūrų pėstininko Paulo Whelano, kuris, anot amerikiečių, taip pat neteisėtai kalinamas Rusijoje, paleidimo į laisvę.

Šaltinių teigimu, Vašingtonas mainais rusams pasiūlė grąžinti kaltu pripažintą ginklų kontrabandininką Viktorą Boutą, dar žinomą Mirties pirklio pravarde. Maskva tikina, kad jokio susitarimo dar nėra. Vargu, ar apsikeitimas įmanomas prieš paskelbiant nuosprendį B. Griner byloje, tačiau gali įvykti artimiausiu metu.

Šešis kartus WNBA „Visų žvaigždžių“ rungtynių žaidėja B. Hammon ne sezono metu atstovavo net keliems Rusijos krepšinio klubams. Tai gana paplitusi moterų lygos sportininkių, uždirbančių žymiai mažiau nei sportininkai vyrai, praktika.

Krepšininkė buvo natūralizuota ir 2008 metais su Rusijos rinktine pasipuošė olimpine bronza. Laimę bandė ir 2012 metais, bet dabar teigia Rusijos pilietybės nebeturinti.

B. Hammon – pirmoji moteris krepšinio strategė, uždirbusi daugiau nei milijoną dolerių. Ji B. Griner apibūdina kaip „vieną geriausių krepšininkių istorijoje“ ir teigia, kad, jeigu jos vietoje būtų sulaikytas tokio pat lygio sportininkas vyras, būtų kilęs žymiai didesnis ažiotažas.

Trenerės teigimu, politikuoti ji nebando, bet prašo V. Putiną ir Rusijos valdininkus „parodyti gerą valią“ ir leisti B. Griner grįžti pas savo sutuoktinę į Jungtines Valstijas.

„Tiek, kiek ji jau praleido už grotų, yra pakankamai. Prašau, meldžiu, tikiuosi, kad Rusija mums ją grąžins.

Žinote, prašau Rusijos valdžios tiesiog pasielgti teisingai. Niekada nevėlu pasitaisyti. Esu tikra, kad dabar, visai nepriklausomai nuo to, ar ji padarė kažką neleistino, ar nepadarė, jai metas grįžti namo“, – tikina B. Hammon.

Strategė taip pat perspėja, kad šios situacijos su krepšininke padarinius neabejotinai pajus ir varžytis užsienyje vykstantys Rusijos sportininkai.

„Mano žinutė prezidentui tokia: ji jau atliko savo bausmę. Viskas. Ir prašau gailestingumo, nežinau, kaip kitaip įvardyti. Ji mūsiškė. Mūsų sesuo. Norime, kad grįžtų namo. Niekada nevėlu pasielgti teisingai. Niekada nevėlu pasitaisyti. Ji savo bausmę jau atliko. Juk V. Putinas pats mėgsta sportą, gerbia sportininkus. O tokiu elgesiu stumia juos į pavojų. Tai labai liūdna“, – teigia B. Hammon.

Rusijos sporto komandos ir sportininkai dėl karo Ukrainoje nebegali dalyvauti kai kuriuose tarptautiniuose renginiuose.

Olimpinio komiteto atstovai neatmeta galimybės, kad Rusija negalės dalyvauti ir 2024 metų Paryžiaus vasaros olimpiadoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją