Puiki proga prisiminti svarbiausius auksinės Lietuvos krepšinio rinktinės kapitono karjeros vingius, pergalingas akimirkas, išsakytas mintis ir įdomesnius gyvenimo faktus.

Aukštas, puikiai įvaldęs prasiveržimų techniką ir varžovus nuolat baudęs taikliais tritaškiais S. Štombergas buvo laikomas vienu geriausių lengvųjų puolėjų Europoje.

Krepšinio pagrindų įgijo Klaipėdos Vlado Knašiaus mokykloje (pirmasis treneris Algimantas Sercofas), o dar nesulaukęs nė 17 metų S. Štombergas atsiskleidė gimtojo Klaipėdos „Neptūno“ komandoje (žaidė apie pusmetį), tačiau greitai pasuko į Kauną, kur vilkėjo „Žalgirio“ dublerių, vėliau „Atleto“ ir pagrindinės „Žalgirio“ komandos marškinėlius.

Po šio karjeros etapo patraukė elitinių klubų – Bolonijos „Kinder“, Vitorijos „Tau Ceramica“, Stambulo „Efes Pilsen“, Stambulo „Ulker“ (dabar – „Fenerbahče“) dėmesį.

Išvyka į Kiniją ir Eurolygos rekordas


Tiesa, po trijų sezonų (1993-1996 metais) praleistų Kauno „Atleto“ ekipoje, S. Štombergas daugelį krepšinio ekspertų buvo nustebinęs ir tuomet nestandartiniu sprendimu – išvyko į Kiniją bei apsivilko Šanchajaus „Sharks“ marškinėlius.

Žiniasklaidoje buvo rašoma, kad S. Štombergas greitai tapo CBA čempionato sensacija ir net sužavėjo tuometinį vietinį supertalentą 16-metį, vėliau NBA žvaigžde tapusį Yao Mingą.

„Metai prieš man pradedant profesionalo karjerą, Kinijos lygoje turėjome lietuvį krepšininką Saulių Štombergą, – Eurolygos tinklalapiui 2007-aisiais sakė Yao Mingas. – Manau, kad jis iki šiol yra vienas geriausių Kinijos legionierių ne tik iš Europos, bet ir Amerikos. Jei atvirai, jis geriausias CBA istorijoje.“

S. Štombergas pamena ir linksmą nutikimą, įvykusį Kinijoje.

„Kartą Kinijoje su ekipa sirgaliams pasirašinėjome viename prekybos centre. Kaip tik tuo metu mano brolis buvo atvykęs į šią šalį ir vaikštinėjo netoliese. Staiga prie jo pribėgo krepšinio mėgėjai ir pradėjo prašyti autografų. Jie brolį supainiojo su manimi“, – kuriozinį nutikimą iš tolimosios šalies prisiminė klaipėdietis.

Po karjeros etapo Kinijoje, S. Štombergas grįžo į „Žalgirį“ ir čia jau spindėjo visu ryškumu, o 1998-ųjų balandžio 14-ąją jis iškovojo pirmąjį titulą klubiniame krepšinyje, kai žalgiriečiai Saportos taurės finale Belgrado „Pionir“ arenoje 82:67 įveikė Milano „Olimpia“.

Tuomet Saulius pelnė 35 taškus ir tapo rungtynių MVP. Jis pataikė 7 dvitaškius iš 8, 1 tritaškį iš 2, 18 baudų metimų iš 23, atkovojo 2 kamuolius atliko 5 rezultatyvius perdavimus.

Dar įspūdingesnį pasirodymą S. Štombergas surengė 2000 metais Eurolygos atkrintamosiose rungtynėse, kuomet vilkėjo Vitorijos „Tau Ceramica“ ekipos marškinėlius.

Tuomet 27-erių metų klaipėdietis į Atėnų AEK krepšį įsūdė net 39 taškus: pataikė visus 13 metimų „iš žaidimo“ – 9/9 tritaškių ir 4/4 dvitaškių ir susitikimą baigė surinkęs net 43 naudingumo balus.

„Tas ramumas ateina su amžiumi ir patirtimi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)