Vietą kitame 2019-ųjų pasaulio čempionato atrankos varžybų etape Lietuvos rinktinė buvo užsitikrinusi dar prieš šį vasaros „langą“, o ketvirtadienio vakarą Gdanske iškovota pergalė prieš Lenkiją (79:61) mūsiškiams apskritai užtikrino pirmąją vietą C grupėje.

Tačiau ši pirmoji vieta yra tik simbolinė ir jokios įtakos ateičiai neturi.

„Su žaidėjais dar prieš rungtynes kalbėjome – į turnyro lentelę žiūrėti negalime. Mums tiesiog reikia laimėti abejas likusias rungtynes. Kiekviena iš šių pergalių „keliauja“ toliau ir yra labai svarbi“, – po mačo Lenkijoje pažymėjo Lietuvos rinktinės treneris Dainius Adomaitis.

Pagal FIBA sugalvotą naująją pasaulio čempionato vykdymo sistemą, prie kurios priprasti dar reikia ne tik sirgaliams, bet ir patiems krepšinio aplinkos žmonėms, antrasis atrankos etapas vyks pagal labai panašų principą, kaip ir pirmasis.

Jau aišku, kad iš C grupės kartu su Lietuvos rinktine į kitą etapą keliauja Vengrija ir Lenkija – šios trys komandos su dar trimis ekipomis sudarys naują 6 komandų grupę, iš kurios į pasaulio čempionatą pateks pirmas tris vietas užėmusios ekipos.

Tačiau svarbu tai, kad su Vengrija ir Lenkija iš naujo žaisti nebereikės – naujoje grupėje bus įskaičiuoti pirmojo etapo tarpusavio rezultatai, įskaitant ir pergales prieš grupės autsaiderį Kosovą, todėl sekmadienį įveikusi vengrus Lietuva antrą etapą pradėtų su geriausiu įmanomu bagažu – 6 įskaitinėmis pergalėmis.

Ir toks rezultatas mūsiškius gerokai priartintų prie tikslo – 2019-aisiais Kinijoje vyksiančių planetos pirmenybių. Sėkmės atveju kitame etape mūsiškiams galėtų pakakti ir trijų laimėtų rungtynių.

Dėl šios priežasties susitikimui su Vengrija lietuviai ruošis labai atidžiai – slystelėti Budapešte būtų labai apmaudu.

Jau minėtą naują grupę Lietuvos, Vengrijos ir Lenkijos komandos sudarys kartu su trimis geriausiomis D grupės ekipomis.

Ir kol kas aiški tik viena būsima mūsiškių varžovė. Tai – Italijos rinktinė, pirmą nesėkmę patyrusi tik šį ketvirtadienį (72:78 nusileido Kroatijai).

Kitos trys komandos – Nyderlandai, Rumunija ir Kroatija – dar kovoja dėl likusių dviejų kelialapių.
Kuri iš jų liks „už borto“, paaiškės sekmadienį po paskutinio turo rungtynių.

„Gerai tai, kad rungtynėse su lenkais arbitrai leido kontaktą, pakovoti. Teisėjai tai toleravo ir mums tai buvo naudinga. Vengrai – fiziškai stiprūs, gynyboje nevengia kontakto – manau, agresyvumas gynyboje bus vienas iš svarbiausių faktorių. Tikiuosi panašių, o gal ir agresyvesnių rungtynių“, – apie būsimą mačą su Vengrija atsiliepė D. Adomaitis.

Nors Vengrijos rinktinės sudėtyje skambių pavardžių nėra, o ekipai ir vėl nepadeda ryškiausia vengrų žvaigždė – Adamas Hanga, būtent dvikova su šios šalies atstovais lietuviams šioje atrankoje klostėsi sunkiausiai. Vasarį Klaipėdoje vengrai palaužti tik po labai atkaklios kovos – 80:75.

Tačiau tą kartą Lietuvos rinktinė savo gretose neturėjo tokios galingos priekinės linijos ir kitų ryškių krepšininkų, kurių pajėgumų, vertinant realiai, pergalei Budapešte turėtų pakakti.

Į Vengrijos sostinę lietuviai užsakomuoju reisu iš Gdansko skris tik rungtynių išvakarėse, birželio 30-ąją.

Visą penktadienį ir šešadienio rytą mūsiškiai toliau treniruosis Lenkijoje. Kaip jau parodė praktika, tokio kalibro komanda gali išsiversti ir su viena treniruote varžovų arenoje.

Apskritai verta pažymėti, kad kol kas D. Adomaičio auklėtinių pasirodymas yra įspūdingiausias visoje Europos zonos atrankoje.

Be kluptelėjimų atrankoje kol kas taip pat žengia Ispanijos, Graikijos, Vokietijos ir Prancūzijos rinktinės. Vokiečiai ir prancūzai dar yra sužaidę rungtynėmis mažiau, tačiau net ir be šių susitikimų akivaizdu, kad lietuvių įmestų ir praleistų taškų santykis (+137) prieš paskutinį turą bus geriausias tarp visų Senojo žemyno komandų.

C grupės turnyro lentelė
(vieta, komanda, žaista rungtynių, pergalės, pralaimėjimai, įmestų-praleistų taškų santykis, taškai)

1.Lietuva*550+13710
2.Vengrija*532+168
3.Lenkija*523-77
4.Kosovas505-1465

* užsitikrino vietą kitame etape

Paskutinis turas C grupėje

Sekmadienis, liepos 1 d.

Vengrija – Lietuva, Kosovas – Lenkija

D grupės turnyro lentelė
(vieta, komanda, žaista rungtynių, pergalės, pralaimėjimai, įmestų-praleistų taškų santykis, taškai)

1.Italija*541+849
2.Nyderlandai523+37
3.Rumunija523-727
4.Kroatija523-157

* užsitikrino vietą kitame etape

Paskutinis turas D grupėje

Sekmadienis, liepos 1 d.

Nyderlandai – Italija, Rumunija – Kroatija

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)