„Žaliųjų saga tęsiasi. „Žalgiris“ – prieš penkis turus numiręs ir palaidotas – vis dar žaidime“, – po penktadienio rungtynių konstatavo Eurolygos transliacijos komentatorius. Prisikėlusiems ir į lemiamą šturmą pakilusiems kauniečiams iki stebuklo liko vienas žingsnis, kurį reikės žengti Madride.

Prieš mėnesį Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai buvo toli nuo lyderių aštuoneto, o jei likusios akistatos namuose su Stambulo „Daruššafaka“ ir Las Palmo „Gran Canaria“ šiek tiek guodė, trys išvykos – į Tel Avivą, Pirėjų ir Madridą nieko gero nežadėjo. Vis dėlto po pergalių prieš „Maccabi“ ir „Olympiakos“ tapo aišku, jog „Žalgiris“ gali laimėti bet kur ir prieš bet ką.

Galbūt netgi Madride, kuriame prieš „Real“ ekipą laimėti dar nėra pavykę šiame šimtmetyje ir kurią įveikti pavyko tik kartą 2013 metais.

Dar prieš penktadienio rungtynes vienas „Olympiakos“ lyderių Nikola Milutinovas bendraudamas su Krepšinis.lt pabrėžė, kad jo ekipa turės daug vargo, nes puikią formą pastaruoju metu demonstruojantis „Žalgiris“ pradėjo itin grėsmingai žaisti ir svetimose arenose.

Serbo žodžiai buvo patvirtinti, net itin netaikiai ir nedraugiškai atrodę Taikos ir Draugystės rūmai žalgiriečių iš vėžių vėl neišvertė.

Triukšmingi graikų sirgaliai kūrė „Žalgiriui“ pragaro atmosferą, o emocijų netrūko ir ant parketo. Itin energingai rungtyniavęs „Olympiakos“ naujokas Briante Weberis netrukdomas pjaustė kauniečių gynybą bei atseikėjo jai 26 taškus, be to, tryško gera nuotaika bei beveik po kiekvieno sėkmingo epizodo demonstratyviai užvedinėjo sirgalius ir komandos draugus.

„Padarėme superžvaigždę iš B. Webberio. Gal mano paaiškinimai, kaip gintis prieš jį, nesuveikė. Žmogus įėjo į rungtynes su labai lengvais taškais, su mūsų klaidomis, paskui jam atsiveria rankos.

Praktiškai tai buvo vienintelis žmogus kartu su Nikola Milutinovu, kuris mums kėlė grėsmę. Gale susitvarkėme su juo, apsigynėme. Galėjo laimėti bet kuri komanda, bet laimėjome mes“, – po mačo sakė Š. Jasikevičius.

„Weberis pataikė kelis metimus rungtynių pradžioje, tuomet pradėjo pasitikėti savo jėgomis, o šis pasitikėjimas leido vaikiui sužaisti geras rungtynes. Jis primėtė metimų“, – pridūrė Thomasas Walkupas.


Nors trečiajame kėlinyje jau atrodė, kad vieno B. Weberio užsivedimo užteks visai Pirėjo ekipai, artėjant lemiamam ketvirčiui gynėjui vis dėlto pradėjo trūkti panašios energijos iš bendraklubių. Jau nebe toks efektyvus kaip iki pertraukos buvo Nikola Milutinovas, o neiššovė ir nė vienas iš vėjuotos savaitės metu ko gero peršalusių graikų.

„Antroje pusėje nedvigubinome Milutinovo, dirbome geriau su Giorgu Printeziu. Milutinovo asmeninis gynėjas likdavo prie jo, o mūsų gynėjai ateidavo padėti. Mes turime aukštus gynėjus, o tai yra vienas iš mūsų pranašumų. Mes bandėme „centruoti“ prieš juos, veržtis iš po krepšio, galbūt tai buvo per daug statiška iš mūsų pusės. Su trimis įžaidėjais pradėjo daugiau kamuolys judėti“, – dėstė Š. Jasikevičius.

Jei B. Weberis nuolat gestikuliavo, šaukė ir provokavo, žalgiriečiai atrodė itin ramūs. Tiek atsilikdami dviženkliu skirtumu, tiek pasiviję ir aplenkę varžovus. Džiaugsmo šokiai prasidėjo tik tuomet, kai tapo aišku, jog „Žalgiris“ trečią kartą per pastaruosius metus iš Pirėjo grįš su pergale.

B. Weberiui susitaikyti su nesėkme buvo sunku. Emocijų neslėpęs amerikietis po finalinės sirenos gulėsi ant parketo ir apsipylė ašaromis, o vėliau socialiniuose tinkluose liejo apmaudą rašydamas „Atleiskite, „Oly“ fanai. Aš padariau viską, ką galėjau.“

Tuo metu žalgiriečiai, panašu, su savo emocijomis bei aplinkiniu spaudimu susitvarkė taip, kaip to ir norėjo.

„Negalime pasiduoti emocijoms ir leisti varžovų sirgaliams paveikti mūsų žaidimą“, – prieš rungtynes bendraudamas su Krepšinis.lt akcentavo lemiamoje sezono stadijoje žibantis Leo Westermannas.

Nors Š. Jasikevičius komandos žaidimą Pirėjuje pavadino gana prastu, įvertindamas Taikos ir Draugystės rūmų atmosferą treneris didžiavosi savo auklėtinių atsidavimu.

„Smagu, nors žaidėme gana prastai. Gal dėl nervų ir būtinybės laimėti. Šie vyrai tikrai palieka širdį aikštelėje, ištraukia tas rungtynes. Man, kaip treneriui, norėtųsi kokybės, bet šiuo metu svarbiausia yra pergalės.

Tas pergales imame, einame toliau, bandome gerinti tą žaidimą, tikrai turime daugiau potencialo, bet tokiose rungtynėse prie tokių atmosferų nėra lengva gerą krepšinį demonstruoti. Svarbiausia yra laimėti“, – sakė „Žalgirio“ vairininkas.

Anot Artūro Milaknio, visų emocijų sūkuryje svarbiausia yra tai, jog komanda lieka vieninga. Nepaisant to, ar sekasi, ar ne. Taip buvo Pirėjuje, taip yra ir visą šį sezoną.

„Buvo daug emocijų iš visų – ir žaidėjų, ir trenerių. Džiaugiuosi, kad visi išliko vieningi iki galo. Kai pradeda degti viskas, kai jauti, kad viskas gali išslysti, reikia apsipykti, vienam kitą pastumti ir užvesti.

Tikiuosi, kad dar tęsime sezoną. Žmonėms sugrįžus po traumų, grįžo vieningumas. Kai esi ant prarajos krašto, tai suvienija visus siekti bendro tikslo. Viskas nusistovėjo, apsiramino. Viskas stojo į savo vietą. Yra visai neblogai ir tikėkimės, jog bus dar geriau“, – sakė A. Milaknis.


Ar bus geriau, paaiškės po savaitės. Lemiamą finalinį mūšį išplėšusi pergalių serija neabejotinai užaugino sparnus – pasitikėjimo savimi nestokojantys žalgiriečiai jaučiasi pakankamai pajėgūs tam, jog užbaigtų pradėtą darbą.

„Esame kieti ir atsparūs. Užaugome. Anksčiau pralaimėjome kelis mačus, nes to stokojome. Manau, jog dabar parodėme savo tikruosius charakterius. Jaučiamės labai užtikrintai dėl savo šansų žaisti atkrintamosiose. Viskas, ką galime daryti – susikoncentruoti ties savimi. Mes tai darome, todėl ši pergalių serija ir tęsiasi“, – Krepšinis.lt sakė Th. Walkupas.

Pakylėtas ir Š. Jasikevičius. Po kantraus laukimo pagaliau įgyvendinamos dar vasarą gimusios jo idėjos.

„Labai smagu. Tarpusavyje kalbame, jog pagaliau atsirado tas žaidimas, kurio mes tikėjomės. Sugrįžus visiems žaidėjams ir jiems įgavus gerą formą, sugrįžta tavo vasaros idėjos, su kokia idėja tu kuri komandą. Kai prasideda traumos, tu perki žaidėjus irgi turėdamas idėją, kur būti“, – teigė Š. Jasikevičius.

Praėjusio sezono stebuklus primenanti pergalių serija neleidžia suabejoti – iš naujo išalkęs „Žalgiris“ labai nori būti atkrintamosiose. Ko gero, labiau nei „Olympiakos“, ko gero, labiau nei bet kas kitas.

Eurolygos rikiuotė po 29 turų (vieta, komanda, pergalės, pralaimėjimai, taškų santykis):

1.Fenerbahče *245264
2.CSKA *236189
3.Real *227243
4.Anadolu Efes *1910150
5.Barcelona *171267
6.Baskonia151475
7.Panathinaikos151417
8.Žalgiris141530
9.Armani Olimpia14157
10.Maccabi141533
11.Olympiakos14150
12.Bayern1316-63
13.Chimki920-107
14.Gran Canaria821-292
15.Budučnost623-300
16.Darussafaka524-313


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)