2019-2020 metų sezonas M. Schilleriui baigėsi apmaudžiai – koronaviruso pandemija neleido pamatyti, kaip toli gali žygiuoti austro treniruojama „Stars“ ekipa, prieš karantiną pirmavusi Vakarų konferencijoje. Bet kokios viltys į titulą buvo negailestingai sutryptos.

Trečius metus NBA G lygoje dirbančio M. Schillerio auklėtiniai turėjo realų pagrindą tikėtis triumfo – austras gavo apdovanojimą kaip geriausias G lygos sezono treneris, o „Stars“ laimėjo „Winter Showcase“ turnyrą, skirtą skautams iš viso pasaulio. Tik austras negalėjo numanyti, kad ten bus vertinami ne tik žaidėjai, bet ir jo paties darbas.

„Žalgirio“ skautai buvo atvykę į „Winter Showcase“ turnyrą Las Vegase, kurį mes laimėjome“, – patvirtino M. Schilleris.

Į Lietuvos čempionų radarą patekęs treneris netrukus sulaukė pasiūlymo, kuris nustebino ne tik daugelį specialistų, bet ir patį Martiną – juk su „Žalgiriu“ jis neturėjo jokių sąsajų, išskyrus Jutos „Jazz“ ir Vokietijos rinktinės asistentą Alexą Jenseną, susidūrusį su Lietuvos rinktine ir žalgiriečiais 2015 metų Europos čempionate.

M. Shilleris neabejojo, kad „Žalgiris“ ieškojo jauno trenerio, kuris tiktų vesti komandą Eurolygoje.

Net jei oficialių rungtynių austras su Lietuvos čempionais dar nesužaidė, jam jau treniruotėse išryškėjo skirtumai tarp G lygos ir Europos: „Žaidimas Europoje reikalauja daugiau fizinio pasirengimo. Tai lemia taisyklių interpretacija, tačiau faktas, kad jis yra mažiau atletiškas nei Amerikoje, ypač jei kalbame apie vertikalią sritį. Tai keičia žaidimą, taip pat taktiškai“.

Mano anonimiškumas Kaune jau dingo be pėdsako, nors čia dar nesužaidžiau nė vienų oficialių rungtynių. „Žalgiris“ yra miesto pažiba, o krepšinis yra visos Lietuvos pasididžiavimas.
Martinas Schilleris

Naujasis „Žalgirio“ treneris taip pat pasidžiaugė, kad atvykęs rado daugiau bendrų taškų nei tikėjosi. Tiesiog jų reikėjo ieškoti praeityje.

Nuo 2004 metų įvairiose Vokietijos komandose kaip trenerio asistentas dirbęs M. Schilleris pažįsta Augustine'ą Rubitą, žaidusį Ulme ir Bamberge, taip pat Bundeslygoje matė rungtyniaujančius dabartinius žalgiriečius Thomą Walkupą (Liudvigsburgo „MHP Riesen“), Marių Grigonį (Berlyno ALBA), Steve'ą Vasturią (Rastos „Vechta“) ir Tomą Dimšą ( Frankfurto „Fraport Skyliners”).

„Komandos stiprybę ir silpnąsias vietas lengviau suprasti, kai jau žinau kelis žaidėjus, galiu įvertinti jų lygį, nes ten pat ir pats buvau“, – aiškino treneris.

M. Schilleris panašų ryšį mato ir su Patricio Garino bei Nigelu Hayesu, kurie, kaip ir Th. Walkupas, patirties sėmėsi G lygoje.

„Tai gali padėti ir visuomet padės, nes praeityje turime bendrus sąlyčio taškus. Tai padės vieniems kitus geriau suprasti. Taip daug lengviau nei, pavyzdžiui, jei turėčiau tik lietuvius žaidėjus komandoje“, – sakė jis.

Martinas Schilleris

Vokietijos portalui basketball.de M. Schilleris taip pat akcentavo savo gynybą, kuria garsėjo G lygoje.

„Mano komandai per paskutinius dvejus metus G lygoje pavyko pastebimai pagerinti gynybą. Statistiškai buvome viena geriausiai besiginančių komandų visoje lygoje, – kalbėjo treneris, kurio vadovaujama „Stars“ iš 21-os vietos gynybos reitinge šoktelėjo į 4-ąją. – Norėčiau, kad mano auklėtiniai ne pasyviai gintųsi ir lauktų varžovų klaidų, bet tas klaidas išprovokuotų. Noriu agresyviai gintis tam tikrais rungtynių momentais ir netgi per visą aikštę“.

M. Schilleris vyriausiojo trenerio kėdėje sėdės ketvirtus metus iš eilės, tačiau savarankiškai sprendimus priims pirmą kartą. Mat, kaip pats prisipažino, Solt Leik Sityje trejus metus buvo priverstas nemažai vadovautis Jutos „Jazz“ klubo instrukcijomis.

Kaip pabrėžia basketball.de, austro karjera kyla aukštyn. Dabar jis – dėl krepšinio iš proto einančioje šalyje.

„Mano anonimiškumas Kaune jau dingo be pėdsako, nors čia dar nesužaidžiau nė vienų oficialių rungtynių, – šypsojosi M. Schilleris. – „Žalgiris“ yra miesto pažiba, o krepšinis yra visos Lietuvos pasididžiavimas“.

Matyt, didžiuotis gali ir pats austras, po trejų metų darbo vyriausiojo trenerio pareigose atvykęs į tradicijomis turtingą klubą ir perėmęs stratego regalijas iš paties Šarūno Jasikevičiaus rankų.

Artimiausias išbandymas M. Shillerio ir žalgiriečių laukia jau šį savaitgalį, kai Kaune vyks Eurolygos atrankos turnyras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)