Su Jonu Kazlausku priešakyje 2013-ųjų ir 2015-ųjų Europos čempionatuose sidabro medalius iškovojusi Lietuvos rinktinė 2014 metų pasaulio čempionate pateko į elitinį ketvertą, o prieš Rio žaidynes netgi žengė trečioje FIBA reitingo vietoje.

Nenuostabu, kad daug vilčių buvo dėta ir į olimpines žaidynes, ypač po trijų iš eilės pergalių B grupėje, kuomet įveikta buvo Brazilija (82:76), Nigerija (89:80) ir Argentina (81:73). Bet tuomet sekė gniuždantys pralaimėjimai ispanams (59:109) ir kroatams (81:90), o kančias užbaigė galingai rungtyniaujantys Australijos krepšininkai (64:90).

Septintą kartą iš eilės olimpiadoje besivaržiusi nacionalinė mūsų šalies komanda antrą sykį iš eilės neperžengė ketvirtfinalio barjero. Tiesa, galutinėje rikiuotėje ji finišavo pozicija aukščiau nei Londone – septinta.

Mindaugas Kuzminskas, Jonas Kazlauskas

„Geriausią savo sportinę formą pasiekėme per anksti, – kalbėdamas su FIBA.com konstatavo M. Kuzminsas. – Paskutinės dvejos grupės rungtynės prieš Ispaniją ir Kroatiją susiklostė katastrofiškai. Tiksliai negaliu atsakyti, kas mums nutiko, bet žaidynes tikrai pradėjome būdami puikioje formoje.

Supratau, kad tarptautiniuose turnyruose daug svarbiau į ritmą įsivažiuoti ir geriausią sportinę formą demonstruoti atkrintamosiose varžybose. Gali laimėti visas grupės etapo rungtynes, tačiau jeigu iškrisi jau pirmame atkrintamųjų etape, ankstesnis darbas tiesiog virs beprasmiu.“

Paties 205 cm ūgio puolėjo žvaigždė Lietuvos komandoje buvo viena ryškiausių – antras rinktinėje Kūzia buvo tiek pagal pelnytus taškus (10,8), tiek pagal naudingumą (11), o iš žaidimo atakuodavo gana pavydėtinu taiklumu: tikslą pasiekė 35 proc. tritaškių ir net 66,7 proc. dvitaškių.

Bet net ir skaudus iškritimas iš žaidynių neatėmė Mindaugo noro toliau ginti šalies garbę. Dukart Europos vicečempionas svajoja vieną dieną pajusti, ką reiškia lipti ant aukščiausio podiumo laiptelio.

„Dar turėsiu progų varžytis tarptautiniuose turnyruose ir stengtis laimėti dar daugiau medalių, o galbūt net ir titulą. Juk žaisti rinktinėje yra neįtikėtinas jausmas“, – atviravo lietuvis.

Po kelių vasarą, praleistų klausant J. Kazlausko pastabų, M. Kuzminskas rinktinėje turės klausytis naujo vedlio – legendinį šalies trenerį pakeitusio Dainiaus Adomaičio – nurodymų.

Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) vadovų pasitikėjimo sulaukęs dabartinis Klaipėdos „Neptūno“ vairininkas jau žino, prieš kokias komandas jam teks varžytis debiutiniame savo turnyre.

2017-ųjų Europos čempionatą lietuviai pradės B grupėje, kurioje žais prieš Izraelį, Italiją, Vokietiją, Ukrainą ir Gruziją. Bet lengvų kovų saulėtame Tel Avive „Knicks“ narys nesitiki.

„Manau, kad visos rinktinės, kurios pateko į „Eurobasket 2017“ turnyrą, yra aukšto pajėgumo ir gali žaisti labai gerai. Žinote, užtenka turėti puikią istoriją ir būti viena iš geriausių žemyno komandų, kad sėkmingai pasirodytume čempionate. Viso komandos mūsų grupėje gali puikiai žaisti, todėl sėkmė kitame Europos čempionate priklauso tik nuo mūsų“, – varžovų nenurašė Kūzia.

Lietuvos rinktinės varžovai Europos krepšinio čempionate

Atsikratyti Rio „pagirių“ jam padėjo ir nauja patirtis – 205 cm ūgio vilnietis tapo NBA naujoku. Europoje savo vardą išgarsinęs universalusis žaidėjas dabar kelią į šlovę skinasi ir kitapus Atlanto, kur vilki garsiojo „Knicks“ klubo marškinėlius.

„Dabar esu labiau susikoncentravęs ties „Knicks“ reikalais: noriu pasiekti savo pagrindinį tikslą – užsitarnauti daugiau minučių“, – FIBA.com žurnalistui pasakojo NBA lygoje po 12 minučių žaidžiantis, 4,6 taško pelnantis ir 1,6 kamuolio atkovojantis debiutantas iš Lietuvos.

„Noriu kuo geriau išnaudoti Niujorko komandos man suteiktą galimybę. Bet aš visuomet norėsiu žaisti rinktinėje, – D. Adomaičio ausis pamalonino M. Kuzminskas. – Jeigu būsiu sveikas ir „Knicks“ man leis žaisti, tikrai kitą vasarą būsiu su nacionaline komanda. Atstovauti rinktinę ketinu tol, kol leis kūnas ir tol, kol būsiu reikalingas treneriui (juokiasi).“

Jeigu viskas susiklostys pagal planą, kitą vasarą prie Lietuvos rinktinės vairo debiutuosiantis D. Adomaitis galės remtis net keturių NBA žaidėjų paslaugomis. Be Mindaugo stipriausioje pasaulio lygoje dar žaidžia Jonas Valančiūnas (Toronto „Raptors“), Domantas Sabonis (Oklahomos „Thunder“) ir Donatas Motiejūnas (Hjustono „Rockets“ arba Bruklino „Nets“).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)