Paskutiniai Kobe Bryanto profesionalaus žaidimo metai? Los Andželo „Lakers“ žvaigždės karjera greitai užges. Traumų kamuojamo vieno geriausių visų laikų krepšininko K. Bryanto kontraktas su klubu baigiasi po artėjančio sezono. „Lakers“ generalinis vadybininkas Mitchas Kupchakas mano, kad šis – jau 20-asis – 37-erių metų veterano sezonas bus paskutinis jo karjeroje.

Visgi bus įdomu stebėti, kokia rolė bus patikėta K. Bryantui. Ar ilgametis „Lakers“ lyderis toliau švaistys metimus vieną po kito, ar aikštelėje ir už jos ribų bus mentoriumi jauniesiems komandos draugams?

Kad ir kaip nutiktų, krepšinio pasaulis turėtų suklusti – tai gali būti paskutinė galimybė išvysti K. Bryantą rungtyniaujant profesionaliame krepšinyje.

DeAndre Jordano kelionė į Dalasą. Po neištesėto D. Jordano pažado persikelti į „Mavericks“ neabejojama, kad kai Los Andželo „Clippers“ rungtyniaus Dalase, sulaužyto susitarimo autorius bus nemėgstamiausias žmogus mieste. Artimiausias „Clippers“ ir „Mavericks“ susitikimas Dalase – lapkričio 11 dieną.

Kevino Duranto sugrįžimas. Praėjęs sezonas K. Durantui buvo tiesiog pragariškas – puolėjas dėl traumų sužaidė tik 27 rungtynes. Nesisekė ir jo atstovaujamai Oklahomos „Thunder“ ekipai – klubas pirmą kartą nuo 2009-2010 metų sezono nepateko į atkrintamąsias varžybas.

Dabar K. Durantas yra išsigydęs visas traumas ir pasiruošęs artėjančiam NBA sezonui. Dar įdomiau stebėti KD bus dėl to, kad prie „Thunder“ vairo stojo naujas treneris Billy Donovanas, o K. Duranto kontraktas baigiasi jau 2016 metais – spekuliuojama, jog žvaigždė gali palikti „Thunder“ gretas ir persikelti į Vašingtono „Wizards“ ekipą.

Kaip pritaps Ty Lawsonas? Denverio „Nuggets“ nuvylęs buvęs Kauno „Žalgirio“ įžaidėjas T. Lawsonas vietos ieškos Hjustono „Rockets“ komandoje. Su alkoholizmu problemų turėjęs atakų organizatorius sulaukė Donato Motiejūno atstovaujamos komandos prieglobsčio ir dabar turės įrodyti, kad yra vertas pasilikti „raketų“ gretose.

Ar sugebės „Warriors“ pakartoti čempionišką žygį? Praėjęs sezonas „Warriors“ buvo istorinis – komanda po 40 metų pertraukos iškovojo čempionų titulą, finale nukovusi Klivlando „Cavaliers“ ekipą.

Šį sezoną konkurencija bus dar didesnė – Vakarų konferencijoje San Antonijaus „Spurs“ pasistiprino LaMarcusu Aldridge‘u, sugrįžo K. Durantas, Hjustono „Rockets“ ir Los Andželo „Clippers“ taip pat pasipildė pajėgiais krepšininkais, o Naujojo Orleano „Pelicans“ jaunimas tampa vis pavojingesnis.

Savo ruožtu „Warriors“ iš svarbesnių žaidėjų prarado tik Davidą Lee, nors ir pastarajam praėjęs sezonas buvo prasčiausias nuo pat karjeros pradžios. „Warriors“ išlaikė visą čempionišką branduolį ir turi viską, ko reikia apginti nugalėtojų vardą.

Ar LeBronas Jamesas pagaliau atves „Cavaliers“ ant čempionų pakylos? Praėjęs sezonas buvo pirmas po to, kai „Cavaliers“ sukrėtė malonios permainos – sugrįžo L. Jamesas, atvyko Kevinas Love‘as ir kiti svarbūs krepšininkai, prie komanos vairo stojo Davidas Blattas. Netrukus „kavalieriai“ tapo vieni iš pagrindinių pretendentų kautis dėl čempionų titulo, o galiausiai Klivlando ekipa patvirtino visas prognozes ir nužygiavo iki pat finalo.

Tačiau praktiškai vienas į priekį komandą traukęs L. Jamesas ir vėl patyrė nesėkmę – „Cavaliers“ 2-4 nusileido „Warriors“. Tai buvo ketvirtas geriausio pasaulyje krepšininko pralaimėtas finalas karjeroje bei antras su „Cavaliers“ ekipa – kiek dar finalų 30-mečiui „karaliui“ prireiks?

Jei praėjusį sezoną buvo galima vadinti „apsiuostymu“, tai netrukus startuosiantis sezonas turėtų žadėti dar daugiau. „Cavaliers“ yra neabejotini Rytų konferencijos lyderiai, tačiau svarbiausia klubui yra išvengti traumų. Jeigu tai pavyks padaryti, didelė tikimybė, kad L. Jamesas turės dar vieną šansą ištesėti savo pažadą ir padovanoti Klivlandui išsvajotą čempionų titulą.

Kaip toli gali žengti Anthony Davisas ir „Pelicans“? A. Davisas jau praėjusį sezoną demonstravo įspūdingus skaičius – vidutiniškai 24,4 taško, 10,2 atkovoto kamuolio ir 2,9 blokuoto metimo. „Antakis“ po ketverių metų pertraukos sugebėjo atvesti savo komandą iki atkrintamųjų varžybų, kur „Pelicans“ „sausai“ pralaimėjo būsimiems čempionams „Warriors“.

Panašu, kad monstrišką žaidimą demonstruojantis A. Davisas absoliučiai neturi jokių ribų tobulėjimui – jau dabar jis yra laikomas vertingiausiu NBA krepšininku, nors jam dar tik 22-eji metai! Krepšinio ekspertai neabejoja – tik laiko klausimas, kada A. Davisas dominuos ir pakels „Pelicans“ už sparnų į nematytas aukštumas.

Visų žvaigždžių savaitgalis Toronte. 2016 metai bus istoriniai Toronto miestui – pirmą kartą Kanados didmiestyje vyks Visų žvaigždžių savaitgalis. Galbūt namų arenoje išvysime ir „Raptors“ lietuvį Joną Valančiūną?

Įdomu tai, kad būtent Toronte vyko pačios pirmos NBA rungtynės istorijoje – 1946 metų lapkričio 1 dieną „Maple Leaf Gardens“ arenoje susitiko Toronto „Huskies“ ir Niujorko „Knickerbockers“ komandos.

Kas Vakaruose užims paskutines dvi atkrintamųjų vietas? Visiems aišku, kad Vakarų konferencijoje į atkrintamąsias varžybas tikrai pateks „Spurs“, „Rockets“, „Clippers“, „Warriors“, „Thunder“ ir Memfio „Grizzlies“. Nepatekimas į atkrintamąsias šioms komandos būtų lygu tragiškam sezonui.

Tačiau kas užims tas dvi paskutines vietas? Galbūt „Pelicans“ su „Mavericks“? Gal paskutiniais keliais metais tik per plauką nuo atkrintamųjų liekantys Fynikso „Suns“ krepšininkai ir „Nuggets“? O gal Rajonu Rondo pasistiprinusi Sakramento „Kings“ komanda ir po truputį naują branduolį maketuojanti „Lakers“ ekipa?

Anthony Bennettas ir jo galimybės. 2013 metų NBA naujokų biržos pirmojo šaukimo žaidimas stipriausioje lygoje kol kas vadintinas visiška nesėkme. Pirmiausia A. Bennettas neįsitvirtino „Cavaliers“ ir buvo iškeistas į Minesotos „Timberwolves“, o vėliau ir „vilkai“ nepasitenkino krepšininko žaidimu ir jį atleido. Maža to, per pirmuosius du sezonus A. Bennettas dėl traumų praleido net 50 rungtynių.

Dabar A. Bennettas grįžo į savo gimtinę – Torontą. „Raptors“ turbūt bus paskutinė komanda, kurioje kanadietis gaus šansą įrodyti, kad pirmuoju šaukimu pašauktas buvo ne veltui.

Era po Kobes. Bijoti K. Bryanto pasitraukimo iš didžiojo krepšinio „Lakers“ tikrai neturėtų. Visų pirma, amerikietis pastaraisiais metais buvo tikras traumų maišas bei savo komandai daug naudos nesuteikdavo.

Visų antra, Los Andželo ekipa turi beprotiškai perspektyvaus jaunimo – akivaizdžiai patobulėjęs Jordanas Clarksonas (23 m.), antruoju šaukimu šiemet pakviestas D‘Angelo Russellas (19 m.) bei praėjusiais metais septintuoju šaukimu pašauktas Juliusas Randle‘as (20 m.).

Būtent šie trys krepšininkai turėtų sudaryti smogiamąją „Lakers“ jėgą, kai K. Bryantas baigs karjerą. J. Clarksonas jau praėjusį sezoną įrodė, kad yra aukšto kalibro žaidėjas – pirmame savo sezone NBA jis įmesdavo po 11,9 taško ir atlikdavo po 3,5 rezultatyvaus perdavimo.

Milžinišką potencialą NBA vasaros lygoje ir priešsezoninėse varžybose pademonstravo ir D. Russellas su J. Randle‘u. Žinoma, prireiks laiko, kol šie jaunikliai apsišlifuos NBA bei įgis patirties, tačiau neabejojama, kad šie krepšininkai – „Lakers“ ateitis.

Kristapas Porzingis ar Shawnas Bradley 2? Philas Jacksonas neseniai įkando „Knicks“ naujokui K. Porzingiui palygindamas jį su liūdnai pagarsėjusiu „Mavericks“ milžinu Sh. Bradley. Pastarojo ūgis buvo net 229 cm, tačiau jam sunkiai sekdavosi tvarkytis po krepšiu – kitaip sakant, kas norėjo, tas per jį ir dėjo.

Nors latvių talentui K. Porzingui dar tik 20 metų, jis jau dabar labai sparčiai artėja prie liūdnai pagarsėjusio milžino – kai kuriuose JAV portaluose skelbiama, kad naujoko ūgis jau siekia 218-220 cn. Visgi latvis nežaidžia vidurio puolėjo pozicijoje – jis patogiau jaučiasi sunkiojo krašto pozicijoje, kai gali atsitraukti nuo krepšio ir įmesti iš vidutinio nuotolio ar įsmeigti vieną kitą tritaškį.

Nepaisant tokių palyginimų, „Knicks“ pasitiki K. Porzingiu ir planuoja jį leisti į startinį penketą. Aišku viena – latvis turės visas galimybes įrodyti, kad jis nėra Sh. Bradley 2 ir parodyti, kodėl buvo pakviestas ketvirtuoju šaukimu.

Kaip San Antonijuje prisitaikys LaMarcusas Aldridge‘as? Nėra abejonių, kad dabar jau buvęs Portlando „Trail Blazers“ lyderis L. Aldridge‘as bus itin naudingas „Spurs“ komandai. Tačiau dažnai spėliojama, kiek laiko jam prireiks prisitaikyti prie Greggo Popovichiaus ir San Antonijaus komandos strategijų bei žaidimo stiliaus.

L. Aldridge‘as yra žaidimo „vienas prieš vieną“ mėgėjas – jam patinka gauti kamuolį po krepšiu, šiek tiek pasistumdyti, o tada, sudeginus kelias sekundes, mesti iš vidutinio nuotolio. Krepšinio ekspertai mąsto, ar toks kamuolio užlaikymas nesutrukdys „Spurs“ krepšiniui, kur viskas yra pagrįsta perdavimais ir varžovų gynybų tampymu.

Žinoma, panašiu žaidimu pasižymi ir Timas Duncanas, tačiau kai šie du krepšininkai bus aikštelėje, „Spurs“ žaidimas neabejotinai sulėtės.

Nepaisant visko, L. Aldridge‘as turėtų „Spurs“ tapti puikiu ramsčiu puolime ir stipriai padėti „Spurs“ kovoti dėl pergalių.

Milvokio „Bucks“ – auganti Rytų jėga? Panašu, kad Rytų konferencijoje rimtą iššūkį mesti yra pasiruošusi „Bucks“ komanda. Jasono Kiddo auklėtiniai praėjusią vasarą iš Detroito „Pistons“ prisiviliojo Gregą Monroe, pasipildė Greivisu Vasquezu, ką jau kalbėti apie graikų monstrą Giannį Antetokounmpo, sugrįžusį antrą 2014 metų antrąjį šaukimą Jabari Parkerį ar Michaelą Carterį–Williamsą.

„Ant popieriaus“ Milvokio komanda atrodo tikrai galingai, nors ir praėjęs sezonas buvo gana sėkmingas – po tragiško 2013-2014 metų sezono klubas pateko į atrkintamąsias varžybas, kur pirmame etape 2-4 nusileido Čikagos „Bulls“ ekipai. Artėjantis sezonas „Bucks“ organizacijai – labai daug žadantis.