Vilniaus „Lietuvos ryto“ pasirodymas Europos taurės turnyre baigėsi absoliučiu fiasko – komanda nesugebėjo įveikti pirmojo etapo barjero ir savo žygį varžybose užbaigs jau ateinančią savaitę. Tačiau Vilniaus klubo krachas – tik viena negražaus medalio pusė. Pasižiūrėjus į kitą darosi dar nemaloniau – „Lietuvos ryto“ nuopuolis neigiamą įtaką gali padaryti ir krepšininkų karjeroms, ir Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse dalyvausiančiai Lietuvos rinktinei.

Trukdo karjerai

Iškritus iš Europos taurės, „Lietuvos rytui“ teliks guostis žaidimu LKL čempionate ir LKL lygos organizuojamose karaliaus Mindaugo taurės varžybose, kurios tetruks tris dienas. Tai reiškia, kad per likusius beveik penkis LKL reguliariojo sezono mėnesius – 18 savaičių – vilniečiai geriausiu atveju sužais 27, o blogiausiu – 25 rungtynes. Ir toli gražu ne visose jose teks susidurti su tolygiais oponentais.

„Situacija liūdinanti, galinti turėti labai neigiamų pasekmių. Pirmas dalykas – kad užaugtum iki rinktinės žaidėjų, tu privalai gauti tam tikrą aukšto lygio rungtynių skaičių. Antras dalykas – tu turi būti matomas, tačiau kur tu būsi matomas, jei žaisi tik LKL? D. Gailius, A. Gudaitis, R. Giedraitis, tas pats argentinietis Nicolas Laprovittola – dabar jie tapo situacijos, stabdančios jų augimą, įkaitais“, – kalbėdamas su Krepšinis.lt konstatavo krepšinio ekspertas Rūtenis Paulauskas.

Specialistas neslepia, kad nepatekimas į LAST-32 etapą yra vienas blogiausių dalykų, kurie galėjo nutikti ir klubui, ir patiems krepšininkams.

„Taip, Europos taurė yra tikrai silpnesnis turnyras už Eurolygą, tačiau antrasis šio turnyro etapas yra labai įdomus, intriguojantis. Čia lieka tik stipriausi, čia prisijungia ir Eurolygos komandos, tu turi galimybę įrodyti tikrąjį savo meistriškumą. O dabar žengtas didžiulis strateginis žingsnis atgal. Susimauta ir investuojant, ir planuojant, ir kalbant. Deja, niekas nepakelia komandos įvaizdžio taip, kaip geras žaidimas ir sėkmingas dalyvavimas tokiuose turnyruose“, – pažymėjo jis.

„Žalgirio“ lygis – nepasiekiamas

Antanas Kavaliauskas, Deividas Gailius

Reikia pripažinti faktą, kad iš visų išvardintų „Lietuvos ryto“ žaidėjų tvirtą vietą rinktinėje šią vasarą turėjo tik A. Kavaliauskas, o D. Gailių treneris Jonas Kazlauskas pasirinko pačią paskutinę akimirką. Kiti vasarą už borto likę rinktinės kandidatai iš naujo užsirekomenduoti J. Kazlausko akyse galėjo per sėkmingą klubinį sezoną, tačiau jis daugeliui jų kol kas yra išskirtinai blankus.

Jei A. Kavaliauskas ir D. Gailius Europos taurėje per rungtynes vidutiniškai rinko po atitinkamai po 10,3 ir 11,3 taško, pasižiūrėjus į kitų buvusių kandidatų statistiką galima gūžtelėti pečiais. Traumų kamuotas A. Gudaitis sužaidė tik 4 rungtynes, blaškėsi aikštėje ir vidutiniškai rinko po 6 taškus, R. Giedračio vidurkis per rungtynes siekė 5,9, A. Juškevičiaus – 5,8, M. Runkausko – 6,2, o vos 8 min. žaidusio Ž. Janavičiaus – vos 2,4 taško per mačą. Niekuo nepasižymėta ir kituose statistikos rodikliuose. Rinktinės trenerių štabui teks gerokai pasukti galvą, ar į rinktinės treniruočių stovyklas vėl verta kviesti absoliučiai niekuo neišsiskiriančius krepšininkus.

Anot R. Paulausko, dabar komandai reabilituotis įmanoma tik vienu būdu – laimint karaliaus Mindaugo taurę arba LKL čempionatą, tačiau tai padaryti „Lietuvos rytui“ gali tapti misija neįmanoma.

„Žalgiris“ žaidžia visai kitame lygmenyje, turi patirties, tikrai stiprių žaidėjų, o juos pavyti darosi labai sudėtinga. Galbūt galima pagauti dėl nuovargio vienose ar kitose rungtynėse, tačiau užaugti iki žalgiriečių lygio „Lietuvos rytui“ praktiškai nebeįmanoma. Moralinis išsigelbėjimas klubui būtų pergalė taurės varžybose arba LKL čempionate, tačiau tai būtų didžiulė sensacija“, – pažymėjo pašnekovas.

Žais rečiausiai

Rūtenis Paulauskas

Neatmestinas ir pesimistinis scenarijus, kuris, pagal dabartinį vaizdą, yra kur kas realesnis – pralaimėjimai LKL vidutiniokėmis laikomoms komandoms.

„Neptūnas“ Europos taurėje įgaus dar daugiau patirties, turi labai gerą trenerį Dainių Adomaitį. Rimtą iššūkį jau meta ir Prienų-Birštono „Vytautas“. Klausiate, ar mane nustebintų tokia situacija? Šiais laikais kažkuo sunkiai nustebinsi. Gal pagal pavardes prieš sezoną „Lietuvos rytas“ ir neatrodė silpnas, tačiau negalima pamiršti, kad be žaidėjų yra ir veikla šalia komandos. Sportas tai nėra vien treniruotės ir rungtynės – juk ne veltui renkami geriausi treneriai, geriausi vadybininkai. O kai nėra visumos – toks ir rezultatas“, – padėtį Vilniaus klube apibūdino R. Paulauskas.

LKL čempionate gruodį vilniečiai žais 5, sausį – 6, vasarį – 3, kovą – 4, o balandį – 6 mačus. Ar tokio krūvio sezono metu pakanka į rinktinę pretenduojantiems krepšininkams?

„Formą palaikyti gali pakakti vien treniruočių ir vienų kitų rungtynių, tačiau kalba ne apie tai. Kalba – apie aukšto lygio rungtynių kokybę, kurių krepšininkams tikrai stigs“, – konstatavo R. Paulauskas.

Palyginimui, „Žalgiris“ be likusių LKL rungtynių Eurolygos TOP-16 etape dar turės mažiausiai 14 aukščiausio lygio mačų, „Neptūnas“ Europos taurės LAST-32 etape sužais dar bent šešerias rungtynes.

Daugiau rungtynių nei „Lietuvos rytas“ turės ir praktiškai visi kiti LKL klubai – Utenos „Juventus“ ir Pasvalio „Pieno žvaigždės“ dar kovoja FIBA Europos taurės turnyre, paraleliai su Lietuvos čempionatu vyksta ir BBL turnyras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (215)