Dabar Antanas Graikijos sostinėje ir vėl lankosi kaip „Panathinaikos“ varžovas. Tik šį kartą Eurolygos turnyre.

Trečiadienį po pietų į Atėnus atskridę žalgiriečiai OAKA arenos lankus išbandė tik vėlai vakare. Tuščioje salėje garsiai aidėjo ir Šarūno Jasikevičiaus, ir komandos žaidėjų šūksniai, tačiau ketvirtadienį, norint sėkmingai komunikuoti, žalgiriečiams prireiks kur kas daugiau pastangų – OAKA arenoje susirenkantys triukšmingi „Panathinaikos“ sirgaliai varžovų komandai sugeba užkurti tikrą pragarą.

Tuo jau puikiai spėjo įsitikinti „Panathinaikos“ marškinėlius vilkintis buvęs žalgirietis Lukas Lekavičius, trečiadienį pasidalijęs šviežiais savo įspūdžiais.

„Nebuvau matęs nieko panašaus, ką teko išvysti per rungtynes su CSKA praėjusią savaitę. Su visa pagarba „Žalgirio“ fanams, bet čia buvo kažkas nerealaus. Pilna arena, gal 20 tūkstančių žiūrovų, visi skanduoja. Ne taip, kaip „Žalgirio“ arenoje, kur tik grupelė sirgalių aktyviai palaiko. Čia visi išprotėję dėl krepšinio“, – pasakojo Lukas.

Pakalbintas „Panathinaikos“ klubo atstovas tvirtino, kad į rungtynėse su „Žalgiriu“ greičiausiai bus užpildyta tik daugiau nei pusė arenos, tačiau to pakaks sukurti nesvetingą atmosferą svečiams.

„Taip, ši arena būna triukšminga, kartais atmosfera – netgi labai ir labai karšta, bet pasakysiu, kad viską galima apversti aukštyn kojomis – pasisemti papildomos energijos iš pačių „Panathinaikos“ sirgalių. Žinoma, jei žaidi gerai“, – OAKA arenoje kalbėdamas su Krepšinis.lt šyptelėjo A. Kavaliauskas.

„Atėnus visada prisimenu maloniame kontekste. Tai – vienas iš mėgstamiausių mano miestų, apskritai iš visų, kuriuose esu buvęs. Ko norėti – atvažiavau čia iš karto po universiteto JAV, tokia laisvė būdavo, kad net nežinodavai, ką daryti, – dešimtmečio senumo įvykius šypsodamasis prisiminė aukštaūgis, – O ir su komanda gerai sekėsi. Tuomet Graikijos čempionate su „Panionios“ užėmėme trečią vietą, į priekį praleidę tik grandus – „Panathinaikos“ ir „Olympiakos“.
Kol komanda laimi, viskas yra gerai. Ir man tai svarbiausia. O aš tik dėlionės dalis – iš esmės nesvarbu, kas su manimi vyksta. Aišku, galėtų asmeniniai rezultatai būti ir geresni, bet stengiuosi jų nesureikšminti. Reikia toliau treniruotis ir laukti savo momento.
Antanas Kavaliauskas
Tąsyk mažojoje Graikijos pirmenybių finalo serijoje „Panionios“ 3-2 palaužė kitą Atėnų komandą „Maroussi“ ir iškovojo kelialapį į Eurolygą. Tačiau A. Kavaliauskas po sezono persikėlė į kitą Graikijos komandą – „Kavala“, o pajėgiausiame Europos klubiniame krepšinio turnyre debiutavo tik 2016-aisiais, kai apsivilko „Žalgirio“ marškinėlius.

Antrą sezoną „Žalgiryje“ žaidžiantis 208 cm ūgio „centras“ vidutiniškai per Eurolygos rungtynes ant parketo praleidžia po 11,8 min., pelno po 4,7 taško, atkovoja po 2,3 kamuolio ir renka po 4,2 naudingumo balo. Savo asmenine statistika 33-ejų krepšininkas nėra itin patenkintas, tačiau mano, kad bendrame fone tai yra antraeilis dalykas.

„Kol komanda laimi, viskas yra gerai. Ir man tai svarbiausia. O aš tik dėlionės dalis – iš esmės nesvarbu, kas su manimi vyksta. Aišku, galėtų asmeniniai rezultatai būti ir geresni, bet stengiuosi jų nesureikšminti. Reikia toliau treniruotis ir laukti savo momento“, – pažymėjo A. Kavaliauskas.

Paklaustas, ar ne per dažnai renkasi pražangas puolime, statydamas „kietas“ užtvaras komandos draugams, aukštaūgis nusijuokė.

„O kada taip buvo? Rungtynių su Valensija pabaigoje? Ten dariau tvarkingą užtvarą, bet skyrė pražangą – manau, kad varžovas tiesiog vykusiai suvaidino. Jei rimčiau, manau, kad aš darau geras užtvaras, tik kartais jos gali būti kiek per „kietos“, – ironiškai kalbėjo „centras“.

Antanas Kavaliauskas

Anot A. Kavaliausko, nauja Eurolygos arbitrų praktika, kai ginčytini epizodai rungtynių metu dažnokai būna peržiūrimi per vaizdo pakartojimo sistemą, o sprendimai dėl pražangų pobūdžio – pakeičiami (pavyzdžiui, vietoje paprastos pražangos skiriama nesportinė), kartais priverčia gūčžioti pečiais.

„Įdomus reikalas. Gauni minutę, per kurią aikštėje vyrauja šiokia tokia sumaištis. Nežinai – ką švilps, ar pakeis sprendimą. Žiūrint iš kitos pusės, gauni papildomo laiko atsipūsti, su treneriu pasikalbėti. Na, matyt teisėjai daro, kaip jiems atrodo sąžiningiau, bet papildomų nesusipratimų būna“, – mintimis dalijosi krepšininkas.
Lygis tikrai jaučiasi, tačiau čia Beno atvyko iš NBA, ilgokai apskritai nežaidė krepšinio, todėl reikia dar truputį laiko, kad jo duodamą naudą pamatytume ir per Eurolygos rungtynes.
Antanas Kavaliauskas
Ketvirtadienio rungtynėse su „Panathinaikos“ žalgiriečių priekinės linijos laukia rimta užduotis – prieš varžovus atsilaikyti be vieno iš savo vedlių, Kaune likusio Pauliaus Jankūno.

Anot A. Kavaliausko – lengva nebus, bet pasitaiko atvejų, kai lyderio netekusi komanda dar labiau susikoncentruoja.

„Visiems aišku, kad ketvirtadienį bus labai nelengva. Bet ir kartu su Pauliumi būtų nelengva. O dabar visiems reikės pridėti papildomos energijos, kad kompensuotume šią netektį. Bet kuriuo atveju, eisime kovoti, spręsime savo užduotis.

Galima prisiminti ir neseną, bet gerą pavyzdį. Su „Fenerbahče“ Stambule žaidėme be Edgaro Ulanovo, tačiau laimėjome, – kalbėjo A. Kavaliauskas. – Be abejo, pagrindinė mūsų užduotis – susitvarkyti su Nicko Calatheso „pikenrolais“, atliekamais kartu su komandos aukštaūgiais. Tačiau tai turbūt kiekvienos komandos, kuri žaidžia prieš „Panathinaikos“, užduotis.“

Vidurio puolėjo teigimu, artimiausiu metu rimta paspirtimi „Žalgiriui“ turėtų tapti tik praėjusių metų pabaigoje prie komandos prisijungęs slovėnas Beno Udrihas. Tačiau, kad ir koks patyręs būtų 35-erių gynėjas, adaptuotis naujoje aplinkoje ir naujame kolektyve reikia laiko.

„Per treniruotes jis atrodo labai gerai, per LKL rungtynes – irgi. Aišku, kai kada jis padaro keistų klaidų, tačiau tai įvyksta dėl mūsų sistemos nežinojimo. Ir jam iš karto viskas paaiškinama. Beno – tikrai protingas žmogus, moka „skaityti“ krepšinį, supranta viską.

Lygis tikrai jaučiasi, tačiau čia jis atvyko iš NBA, ilgokai apskritai nežaidė krepšinio, todėl reikia dar truputį laiko, kad jo duodamą naudą pamatytume ir per Eurolygos rungtynes“, – kad žalgiriečiai dar turi neišnaudotų rezervų, įsitikinęs Antanas.

Šiuo metu tiek „Žalgiris“, tiek „Panathinaikos“ komanda Eurolygoje laimėjo po 12 rungtynų ir patyrė po 7 pralaimėjimus. Pirmajame rate namie žalgiriečiai varžovus įveikė 80:74, o A. Kavaliauskas tąsyk pelnė 9 taškus, atkovojo 4 kamuolius ir surinko 11 naudingumo balų.

Rungtynės Atėnuose ketvirtadienio vakarą prasidės 21.15 val. Lietuvos laiku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)