Michaelas Jordanas

Pirmasis daugeliui į galvą „šaunantis“ krepšininkas – legendinis Michaelas Jordanas. 1993-iųjų spalį, tuomet būdamas vos 30-ies metų, amerikietis nusprendė baigti krepšininko karjerą ir tapti... beisbolininku. Vėliau jis prisipažino, kad tokiam sprendimui įtakos turėjo ir tų pačių metų vasarą jo šeimą sukrėtusi nelaimė – tėvo nužudymas.

Bet be krepšinio ilgai M. Jordanas neištvėrė ir 1995 metais sugrįžo į NBA. Ne tik sugrįžo, o sugebėjo net tris sezonus iš eilės su Čikagos „Bulls“ klubu tapti NBA čempionu, taip savo žiedų skaičių padidindamas iki šešių.

Dėl subyrėjusios legendinės „bulių“ komandos ir lygą užgriuvusio lokauto M. Jordanas 1999-ųjų sausį antrą kartą paskelbė apie karjeros pabaigą. Bet lygiai taip pat antrą kartą ją vėl atnaujino, 2001 metais pasirašęs sutartį su Vašingtono „Wizards“ ekipa.

Per du sezonus M. Jordanas vidutiniškai rinko 22,9 ir 20 taškų, o po jų, jau būdamas 40-ies, paskutinį kartą pakabino sportinius batelius ant vinies. Visą Vašingtone uždirbtą atlyginimą NBA legenda paaukojo rugsėjo 11 dienos teroro akto aukoms.

Magicas Johnsonas

1992 metais legendinį krepšininką ir visą NBA lygą sukrėtė žinia – Magicui Johnsonui diagnozuotas ŽIV virusas. Penkiskart NBA čempionas nusprendė iškart baigti karjerą ir visą savo dėmesį skirti šiai mirtinai ligai.

Ir M. Johnsonas pasveiko bei sugrįžo į NBA: 1994 metais jis dirbo Los Andželo „Lakers“ vyriausiuoju treneriu, o 1996-aisiais, būdamas 37-erių, vėl trumpam užsivilko geltonuosius marškinėlius.

„Jeigu būčiau žinojęs tai, ką žinau dabar, nebūčiau baigęs karjeros“, – tuomet žurnalistams prisipažino NBA legenda.

Savo paskutiniame sezone M. Johnsonas ant parketo išbėgo 32 rungtynėse, kuriose vidutiniškai žaisdavo 30 minučių, pelnydavo 14,6 taško, atkovodavo 5,7 kamuolio ir atlikdavo 6,9 rezultatyvaus perdavimo.

Davidas Cowensas

Su Bostono „Celtics“ klubu 1974 ir 1976 metais NBA čempionu tapęs 206 cm ūgio puolėjas 1980-aisiais baigė tik dešimt metų trukusią karjerą. Vis tik D. Cowensas, kuris 1970 metų naujokų biržoje buvo pašauktas ketvirtas, po poros metų sugrįžo į stipriausią pasaulio krepšinio lygą.

Vieną sezoną jis dar vilkėjo Milvokio „Bucks“ ekipos marškinėlius, o po to visam laikui pasitraukė iš krepšinio. Jo metu D. Cowensas vidutiniškai rinko 8,1 taško ir 6,9 atšokusio kamuolio, nors visos karjeros vidurkiai – kur kas solidesni: 17,6 tšk. ir 13,6 atk. kam.

Brandonas Roy

Neeilinių sugebėjimų žaidėjas, debiutiniame 2006-2007 metų NBA sezone laimėjęs naudingiausio lygos naujoko titulą, nors vasarą vykusioje biržoje buvo pašauktas tik šeštas. Tačiau 198 cm ūgio Portlando „Trail Blazers“ gynėjo karjerą griovė sunkios traumos, dėl kurių jis 2011 metais nusprendė baigti karjerą.

2012-2013 metų sezone gynėjas bandė rungtyniauti jį naujokų biržoje pakvietusioje Minesotos „Timberwolves“ ekipoje, bet ant parketo 28-erių krepšininkas sugebėjo pasirodyti vos 5 mačuose, nes teko pakartotinai atlikti kelio operaciją.

Per savo trumpą NBA karjerą B. Roy sužaidė 326 rungtynes, kuriose vidutiniškai pelnydavo 18,8 taško ir atlikdavo 4,7 rezultatyvaus perdavimo.

Robertas Reidas

Baigti karjerą 1982 metais 203 cm ūgio puolėjas nusprendė norėdamas visą savo dėmesį skirti religijai. Tačiau 1983-1984 metų sezone Robertas Reidas vėl sugrįžo į Hjustono „Rockets“ gretas ir lygoje pražaidė dar iki 1991-ųjų.

Per karjerą spėjo pelnyti 10,448 taškus, atkovoti 4,168 kamuolius ir atlikti 2,500 rezultatyvių perdavimų. Pastaraisiais metais R. Reisas keliose valstybėse, tokiose kaip Indija, įrengė krepšinio klinikas jauniesiems atletams.

George'as Mikanas

„Ponas Krepšinis“ 5 kartus tapo NBA čempionu su Mineapolio „Lakers“ klubu. 1954 metais, po trečio iš eilės triumfo, George'as Mikanas nusprendė baigti karjerą. Tačiau be savo mylimo sporto amerikietis išbuvo neilgai – į aikštę sugrįžo jau 1955-1956 metų sezone.

Vis tik jo statistiniai rodikliai krito nuo 23,4 taško ir 14,1 atkovoto kamuolio iki 10,5 taško ir 8,3 atkovoto kamuolio, o „Lakers“ suklupo jau pirmame atkrintamųjų varžybų etape, todėl 208 cm ūgio centras nusprendė dar sykį pasitraukti.

Pirmąja NBA superžvaigžde laikytas krepšininkas į krepšinį nebesugrįžo, o 2005-aisiais, būdamas 80 metų, iškeliavo Anapilin.

Jonathanas Benderis

1999 metų penktasis NBA naujokų biržos šaukimas, dėl kelio traumos iš lygos pasitraukęs 2006-aisiais. Nors karjera nebuvo itin sėkminga, 2008 metų gruodį jis pabandė vėl išbėgti ant parketo, pasirašydamas sutartį su Niujorko „Knicks“ klubu.

„Jis dirbo ypatingai sunkiai, kad pasiruoštų sugrįžimui į NBA“, – tuomet sakė „Knicks“ prezidentas Donnie Washas. Bet J. Benderis sužaidė tik 25 mačus, per kuriuos pelnydavo 4,7 taško, ir galutinai baigė profesionalo karjerą.

Sidney Moncriefas

1979 metais 193 cm ūgio gynėją NBA naujokų biržoje penktą pašaukė Milvokio „Bucks“ ekipa, kurioje krepšininkas tikrai žibėjo – 5 kartus dalyvavo „Visų žvaigždžių“ rungtynėse, o 1983-1984 metų sezone vidutiniškai pelnydavo net 22,5 taško.

Vis tik sumažėjus žaidimo laikui ir statistiniams rodikliams (26 min. ir 12,1 tšk.) 1989 metais netikėtai nusprendė baigti karjerą. Tačiau dukart geriausio lygoje besiginančio žaidėjo titulą laimėjęs S. Moncriefas po metų sugrįžo ir užsivilko Atlantos „Hawks“ marškinėlius.

Per 72 mačus jis ant parketo vidutiniškai praleisdavo 15 minučių, per kurias rinkdavo 4,7 taško ir 1,4 rezultatyvaus perdavimo, o po sezono visam laikui pasitraukė iš krepšinio.

Richie Guerinas

„Guerrilla“ profesionalo karjerą pradėjo 1956 metais Niujorko „Knicks“ komandoje, o baigė 1967-ais Atlantos „Hawks“ klube. Perėmęs šios ekipos vairą, reguliarųjį sezoną baigė su 56 pergalėmis ir 26 pralaimėjimais bei buvo pripažintas geriausiu NBA metų treneriu.

Kitus du sezonus R. Guerinas tapo žaidžiančiuoju treneriu, ant parketo žengiančiu, kai komandą kamuoja traumos. Pirmame sezone 193 cm ūgio gynėjas sužaidė 27, antrame – 8 rungtynes.

Paskutinėse 1970 metų Vakarų konferencijos finalo rungtynėse tuomet jau 37-erių žaidėjas sugebėjo surengti įspūdingą solo šou – pelnė 31 tašką, atkovojo 5 kamuolius ir atliko 3 rezultatyvius perdavimus. Vis tik to neužteko ir „Lakers“ klubui serija buvo pralaimėta net 0:4.

Tai buvo paskutinės R. Guerino krepšininko karjeros rungtynės, o po to jis dar du metus stovėjo už „Hawks“ vairo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)