R. Kurtinaičio nueitas kelias „Chimki“ klube buvo ilgas ir šlovingas – jis padėjo komandai iškovoti tris itin svarbius trofėjus (iki tol ši Maskvos srities ekipa galėjo pasigirti tik viena titulu, bet ir jis buvo ne pats įspūdingiausias – triumfas Rusijos taurėje 2008 metais).

Pats lietuvis – pergalių VTB Vieningoje lygoje rekordininkas. Pateikiame trumpą R. Kurtinaičio pasiekimų per visus sezonus, kai vadovavo „Chimki“ klubui, analizę.

2010-2011 m.

Rezultatai: triumfas VTB Vieningojoje lygoje ir Rusijos čempionato sidabras

Rimas Kurtinaitis mūšiai su CSKA

R. Kurtinaitis, kaip sako rusai, „iš laivo pateko tiesiai į puotą“. Komandą jis perėmė iš Olego Meleščenkos rankų, kuris vos prieš du mėnesius jos vairą buvo perėmęs iš italo Sergio Scariolo.

Tuo metu „Chimki“ žaidėjų sąrašas buvo gana įspūdingas, o iš į vieną vietą surinktų žvaigždžių – Zorano Planiničiaus, Keitho Langfordo, Thomaso Kelati, Sergejaus Monios, Vitalijaus Fridzono – sukurti vieningą kaip kumštis komandą strategui tarsi per stebuklą pavyko kone iš karto.

Balandį Chimkų ekipa laimėjo VTB finalo ketvertą. Tiesa, tada šis turnyras buvo laikomas ne tokiu svarbiu nei paraleliai vykęs Rusijos čempionatas, tačiau dėl to šis pasiekimas netampa menkesnis.

Juo labiau, kad pusfinalyje klubas įveikė turnyro favoritais laikytus Kazanės „Uniks“ krepšininkus (lemiamas etapas vyko Kazanėje, o praktiškai prieš pat jį Jevgenijaus Pašutino auklėtiniai laimėjo Europos taurės turnyrą), o finale parklupdė Maskvos CSKA.

Tiesą sakant, būtent tada prasidėjo ilgas ir šlovingas savotiškas R. Kurtinaičio ir J. Pašutino karas (abu vieninteliai savo sąskaitose turi po daugiau nei 100 pergalių).

„Uniks“ tą sezoną pasirodė, galima drąsiai teigti, geriausiai per visą klubo istoriją. Kazanės komanda, kaip jau minėta, laimėjo Europos taurės turnyrą, o Rusijos čempionato reguliarųjį sezoną užbaigė būdama viršūnėje.

Pirmieji du susitikimai pusfinalio serijoje Kazanėje baigėsi „Chimki“ pralaimėjimais, tačiau pamaskviečiai pirmą kartą Rusijos pirmenybių istorijoje atsitiesė atsilikdami 0:2 ir žengė į finalą (svarbu pažymėti, kad būtent pralaimėjimas J. Pašutino vadovaujamai „Uniks“ ir padėjo tašką R. Kurtinaičio karjerai Chimkuose).

Toliau situacija vis gerėjo. Trenerio iš Lietuvos auklėtiniai išvykoje prieš CSKA laimėjo pirmąjį finalo susitikimą! Tiesa, daugiau pergalių pasiekti jiems nebepavyko ir teko tenkintis sidabru.

2011-2012 m.

Rezultatai: triumfas Europos taurės turnyre ir VTB Vieningosios lygos sidabras

Rimas Kurtinaitis

Klubo vadovybė surengė didelio masto pertvarką, kurios bene svarbiausiu rezultatu tapo taikliausio komandos snaiperio Keitho Langfordo atleidimas. Amerikietis jau tada buvo puikus, tačiau netinkamu elgesiu pats sau kišo koją. Toks krepšininko charakteris ne itin atitiko Lietuvos krepšinio legendos propaguotą vadovavimo komandai koncepciją.

Būtent šiame sezone lietuvis padėjo pagrindus skiriamuoju komandos ženklu tapusiam „Chimki“ žaidimo stiliui. Jo pagrindą sudarė dvi grandys: rusiškoji (Sergejus Monia ir Vitalijus Fridzonas) ir kroatiškoji (Zoranas Planiničius ir Krešimiras Lončaras).

Komandai aikštėje netrūko aistros, o deramai pasipriešinti jos ištobulintam puolimui ir greitoms kombinacijoms galėjo mažai kas Europoje.

Na ir, be jokios abejonės, sezoną vainikavo dar vienas VTB lygos sidabro medalis.

2012-2013 m.

Rezultatai: VTB Vieningosios lygos sidabras ir Eurolygos TOP-16 etapas

Rimas Kurtinaitis su savo auklėtiniais

„Chimki“ komandą papildė amerikiečiai Paulas Davisas ir Jamesas Augustine‘as bei suomis Petteri Koponenas. Pirmąjį Eurolygos etapą „Chimki“ klubas įveikė tarsi vienu įkvėpimu ir, nusileidęs tik Madrido „Real“, grupėje užėmė antrą vietą.

Pergalingai prasidėjo ir ir TOP-16: išvykoje parklupdytas Stambulo „Bešiktaš“ klubas, o namuose – „Barcelona“. Prieš paskutinius du turus R. Kurtinaičio auklėtinių bagaže buvo 7 pergalės per 12 turų, tad jiems, norint patekti į kitą etapą, tebuvo reikalinga viena vienintelė pergalė.

Deja, namuose klubą nuskriaudė Vitorijos „Laboral Kutxa“ (klubas, kurį prieš tai namuose „Chimki“ lengvai įveikė), o svečiuose buvo nusileista Pirėjo „Olimpiakos“ vyrukams.

Tai buvo pirmoji rimta R. Kurtinaičio, kaip trenerio, nesėkmė. Apie jau tradicija tapusį skaudų pralaimėjimą Rusijos krepšinio čempionate CSKA komandai neverta ir priminti...

2013-2014 m.

Rezultatai: Europos taurės turnyro aštuntfinalis ir VTB vieningosios lygos ketvirtfinalis

Rimas Kurtinaitis

Nokdaunas, gautas TOP-16 etapo finiše, atsiliepė ir kitam sezonui, kuris R. Kurtinaičiui buvo absoliučiai pats blogiausias. Nepaisant to, kad jo komanda pasiekė kelis rekordus, pačios svarbiausios rungtynės buvo pralaimėtos.

Viskas prasidėjo dar pačioje sezono pradžioje, kai „Chimki“ nesugebėjo įveikti pirmojo Eurolygos kvalifikacinio etapo. Tuomet sekė ilga pergalių serija, kai chimkiečiai nė karto nepralaimėjo penkis mėnesius ir iškovojo 31 pergalę iš eilės (15 iš jų – Europos taurėje).

Nors antros pagal pajėgumą Europos krepšinio lygos aštuntfinalyje „Chimki“ išvykoje pralaimėjo „Valencia“ krepšininkams (59:75), atsakomosiose rungtynėse atrodė, kad bus sukurtas stebuklas – Chimkų ekipa likus žaisti vos pusantros minutės pirmavo 21 tašku, tačiau sugebėjo iššvaistyti persvarą ir laimėjo tik 15 taškų skirtumu.

Tai ir užkirto kelią į Europos taurės turnyro viršūnę, o būtent Valensijos komanda vėliau ir triumfavo jame. Nesėkmė užklupo ir Rusijos taurės pusfinalyje, kuomet nusileista Kazanės „Uniks“ ekipai.

Daugiau nei mėnesį neturėjusi žaidimo praktikos, „Chimki“ pirmąjį VTB Vieningosios lygos atkrintamųjų varžybų etapą pradėjo visiškai nepasiruošusi – ketvirtfinalio serijoje net 0-3 neprilygta kukliai Žemutinio Naugardo „Nižnij Novgorod“ komandai, kuri kitame sezone netgi pravėrė Eurolygos duris.

2014-2015 m.

Rezultatai: triumfas Europos taurės lygoje ir VTB Vieningosios lygos sidabras

Rimas Kurtinaitis ir Jordi Bertomeu

Nesėkmingas sezonas neuždėjo kryžiaus R. Kurtinaičio karjerai „Chimki“ klube – vadovybė pasiūlė jam pasirašyti naują sutartį dviem metams. Tuo pat metu ji klubui įteikė puikią dovaną – priviliojo naudingiausią Eurolygos finalo ketverto žaidėją Tyrese`ą Rice`ą.

Tiek lietuvis, tiek amerikietis iš esmės pateisino lūkesčius. „Chimki“ puikiai atrodė viso sezono metu ir be didesnių pastangų laimėjo Europos taurę, o finalo serijos MVP titulas vėl atiteko T. Rice`ui.

Nepaisant to, kovoti Vieningosios lygos finale su CSKA nesisekė. Pavargę komandos lyderiai, visų pirma T. Rice`as, begalinį atsarginių žaidėjų suolelį turinčios „armijos“ fone atrodė blankiai. Tiesa, už pusfinalio pergalę prieš „Lokomotiv–Kuban“ klubą R. Kurtinaičio komandai derėjo pastatyti paminklą – juk ji šią seriją laimėjo faktiškai be aukštaūgių.

2015-2016 m.

Rezultatai: 5 pergalės ir 5 pralaimėjimai Eurolygos TOP-16 etape; 16 pergalių ir 8 pralaimėjimai VTB Vieningosios lygos reguliariajame sezone

Aleksejus Švedas ir Rimas Kurtinaitis

Dėl intensyvaus darbo tarpsezoniu „Chimki“ sudėtis prieš sezono pradžią beveik prilygo CSKA. Tačiau dėl to komandą pastaruoju metu ištikęs nesėkmių ruožas tapo tik dar skaudesnis.

R. Kurtinaičio padėtis komplikavosi dar ir dėl to, kad dar viena Eurolygos komanda iš Rusijos – „Lokomotiv“, turinti kur kas mažesnį biudžetą – kol kas žaidžia kur kas geriau. Be to, Krasnodaro gretose pasakiškai rungtyniauja R. Kurtinaičiui nepasitarnavęs ispanų puolėjas Victoras Claveras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)