Visose šešiose Europos čempionato rungtynėse A. Švedas rinko ne mažiau nei po 20 taškų. Vidutiniškai po 23,7 taško pelnantis Rusijos rinktinės lyderis pirmauja ir visame turnyre pagal rezultatyvumą. Antras – vokiečių vunderkindas Dennisas Schroderis su 23,2 taško vidurkiu, trečias – kroatas Bojanas Bogdanovičius – 22,5.

Žvaigždės statusas A. Švedo neužmigdė – gynėjas noriai dalijasi kamuoliu su komandos draugais. Jis yra trečias pagal rezultatyvius perdavimus „Eurobasket 2017“ varžybose – 6,7. Į priekį rusas užleido tik Mantą Kalnietį (7,2 rezultatyvaus perdavimo) ir ispaną Sergio Rodriguezą (6,8).

Kol kas geriausias rungtynes jis sužaidė paskutiniame grupės etapo ture su Didžiąja Britanija (30 taškų, 8 rezultatyvūs perdavimai) ir aštuntfinalyje su Kroatija, kur pelnė dvigubą dublį (27 taškai ir 12 rezultatyvių perdavimų).

Kaip tvirtina Rusijos žiniasklaida, A. Švedas būtent dabar išgyvena savo žvaigždžių valandą.

1988 metų gruodžio 16-ą dieną Belgorode gimusiam Aleksejui neteko galvoti, kokią sporto šaką rinktis vaikystėje. Jo tėvas – nusipelnęs Rusijos krepšinio treneris, mama – buvusi žaidėja ir vėliau trenerė, vyresnė sesuo Jevgenija – pasaulio čempionato prizininkė, Atlantos ir Sidnėjaus olimpiadų dalyvė, o dar viena sesuo Viktorija – jaunių Europos čempionė.

Galima sakyti, kad krepšinio pagrindų A. Švedas pradėjo mokytis dar būdamas vystykluose, o pirmuosius metimus į krepšį atliko prižiūrimas tėvo Viktoro Nikolajevičiaus.

14-os metų jaunuolis persikėlė į Sankt Peterburgą ir pateko į „Spartak“ trenerio Anatolijaus Šteinboko rankas. To paties legendinio specialisto, kuris anksčiau dirbo su Sergejumi Tarakanovu, Vasilijumi Karasiovu ir Andrejumi Kirilenka. Gyvendamas toli nuo tėvų ir draugų vaikinas greitai subrendo.

Pirmuosius pinigus A. Švedas uždirbo priduodamas taros supirktuvėje gatvėje surinktus butelius. Už juos pirkdavo šokoladą ir visokią smulkmę. „Spartak“ sporto mokykloje jis gaudavo 50 JAV dolerių uždarbį, tačiau jį atidėdavo – taupydavo kompiuteriniams žaidimams. Aleksejus prisipažįsta, kad ir dabar jie yra viena didžiausių jo aistrų.

Būdamas 17-metis krepšininkas jis atsidūrė Ettore Messinos treniruojamoje Maskvos CSKA. Su pastarąja 2008 metais laimėjo Eurolygą, tačiau tame turnyre į aikštę nežengė. Sunku būtų konkuruoti su tokiais žaidėjais kaip Jonas Robertas Holdenas ar Trajanas Langdonas. Misija neįmanoma.

2012 metais A. Švedas vertė vieną svarbiausių puslapių savo karjeros knygoje.

Jono Kazlausko vadovaujama Maskvos CSKA prasibrovė į Eurolygos finalą, kur A. Švedas kartu su dar dviem lietuviais – Ramūnu Šiškausku ir Darjušu Lavrinovičiumi 61:62 nusileido Pirėjo „Olympiacos“ ekipai su Martynu Gecevičiumi.

Su Rusijos rinktine A. Švedas tais pačiais metais laimėjo Londono olimpiados bronzą. Jau prieš ketverius metus jis buvo trečias pagal rezultatyvumą komandoje (11,4 taško per rungtynes) – nusileido tik Andrejui Kirilenkai ir Timofejui Mozgovui.

Mažojo finalo dvikovą A. Švedas ir dabar kartais peržiūri iš naujo – laiko ją viena geriausių savo gyvenime.

2012 metais A. Švedas žengė į NBA arenas – pasirašė sutartį su Minesotos „Timbervolwes“ ir buvo vienas pagrindinių ekipos žaidėjų. Gruodį rungtynėse su Oklahomos „Thunder“ jis surinko pirmąjį savo dvigubą dublį NBA – 12 taškų ir 12 rezultatyvių perdavimų.

2013 metais rusas pateko į kylančių žvaigždžių NBA rungtynes, kur Charleso Barkley vadovaujamoje komandoje žaidė 18 minučių, surinko 12 taškų ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus. Tarp komandos draugų šioje dvikovoje buvo dabartinės lygos žvaigždės Kennethas Fariedas ir Kawhi Leonardas.

Už Atlanto rusas praleido trejus metus. 2014 metų rugpjūtį mainų sūkurys jį nubloškė į Filadelfijos „76ers“ ekipą, kur sužaidęs 19 rungtynių po keturių mėnesių buvo priverstas vilktis Hjustono „Rockets“ aprangą.

Po dviejų mėnesių gynėjas vėl krovėsi lagaminus – buvo iškeistas ir nukreiptas į Niujorko „Knicks“. 2015 metų kovą jis pasiekė savo rezultatyvumo NBA rekordą – į „76ers“ ekipos krepšį įmetė 25 taškus.

Niujorke A. Švedas tikėjosi sulaukti ilgalaikės klubo sutarties, tačiau, kai šis pasiūlė pratęsti sutartį tik sezonui, rusas nusprendė grįžti į gimtinę ir užsivilko tuomet Rimo Kurtinaičio treniruojamos Maskvos srities „Chimki“ aprangą.

Į Europą sugrįžęs A. Švedas tapo brangiausiai apmokamu Eurolygos žaidėju. Viešai buvo skelbta, kad gynėjas per sezoną uždirba 3,4 mln. eurų. Žiniasklaidoje pasirodė ir trenerio iš Lietuvos nuogąstavimai dėl krepšininko pernelyg aktyvaus naktinio gyvenimo. Pats Aleksejus tikino, kad R. Kurtinaitis ieško povandeninių akmenų, kurių visai nėra.

A. Švedas ir R. Kurtinaitis

Vėliau lietuvį „Chimki“ stratego poste pakeitė superkietos rankos šalininkas Duško Ivanovičius, o apie A. Švedą sklandė gandai, kad jis grįš į NBA.

Vis dėlto Rusijos krepšinio žvaigždė su Maskvos srities klubu pratęsė sutartį iki 2020 metų. Ir ten nėra įrašytos išlygos išvykti į NBA. Tad Amerikos artimiausiu metu A. Švedo gyvenime nebus, tačiau bus Eurolyga, kur gynėjui yra, ką parodyti.

Eurobasket 2017 ketvirtfinalio schema

O kol kas žvaigždės planuose ne Eurolyga, o Europos čempionato ketvirtfinalis, kur Rusija susigrums su Lietuvos rinktinės skriaudikais graikais.

Rusijos rinktinės planuose – sugrįžimas į Europos krepšinio elitą. 2007 metų Senojo žemyno čempionai paskutinį kartą medaliais mėgavosi 2011 metais Lietuvoje, kai laimėjo bronzą. 2013 ir 2015 metais rusai neperžengė grupės etapo barjero.

Ketvirtfinalis Rusija – Graikija vyks rugsėjo 13-ą dieną 18.45 val.

Eurobasket 2017 ketvirtfinalio tvarkaraštis
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)