Paradoksalumo šiam faktui prideda tai, kad nė viena iš aukščiau išvardintų keturių komandų, išskyrus suomius, kurie krito prieš Izraelį tik per pratęsimą, nesuklupo. Savo ruožtu lietuviai pralaimėjo abu mačus.

Po beveik 30 minučių gryno žaidimo laiko tiek prieš slovėnus, tiek prieš prancūzus priekyje buvę mūsiškiai galiausiai subyrėjo kaip kortų namelis.

Minus 25 taškai (arba 7:32) – tokia yra bendra lietuvių praraja per pirmuosius du turus atėjus lemiamiems momentams. 3:15 prieš Slovėniją (nuo 78:73 iki 81:88) ir 4:17 prieš Prancūziją (nuo 60:54 iki 64:71). Štai taip oponentai abu kartus ne tik panašiu būdu (metimais iš vidutinio nuotolio ir tritaškiais), bet ir praktiškai identišku metu (ketvirto kėlinio viduryje) nulaužė rungtynes, nors prieš tai jose pirmavo tik epizodiškai.

Dvi nesėkmės prieš vienus Eurobasket 2022 favoritų (85:92 ir 73:77) savaime galbūt ir nekeltų tokio didelio rūpesčio, jei ne pasikartojanti nemaloni tendencija.

Kas lemia, kad tris su puse kėlinio savo sąlygas diktuojantys Lietuvos vyrai lieko nieko nepešę?

„Atrodo, kad patys netikime, jog galime nugalėti. Pirmavome ir prieš vienus, ir prieš kitus, bet turbūt neturime laimėtojų mentaliteto“, – teigė tolimais šūviais lietuvių viltis prieš prancūzus gaivinęs Rokas Jokubaitis.

„Turime jauną priekinę liniją, jaunus perimetro žaidėjus, kažkiek nepasiseka sukontroliuoti savo žaidimo“, – savo versiją pateikė treneris Kazys Maksvytis.

Svarbiausiomis akimirkomis Kelno „Lanxess“ arenos lankai lietuviams būna it užrišti, o kamuolys tarsi pats slysta iš rankų: lūžiniu mačo su „Les Bleus“ metu mūsiškiai prarado keturis kamuolius iš eilės per kiek daugiau nei minutę. Evanui Fournier ir kitiems prancūzams teliko ištarti „Merci beaucoup“.

Apskritai abiejuose pirmuose susitikimuose K. Maksvyčio auklėtiniai padarė daugiau klaidų nei rezultatyvių perdavimų (33 prieš 30, kai mūsų varžovai visiškai atvirkščiai – 22 prieš 39). Tai – dar vienas neraminantis rodiklis.

„Klaidas išprovokuoja agresyvi gynyba, lipimas ant kamuolio ties pražangos riba. Atrodo, kad 35 minutes viską kontroliuojame, o tada išsimušame iš vėžių, mūsų puolimas tampa stagnacinis“, – „Delfi TV“ laidoje „Krepšinio zona“ sakė ir pats atrankos į Europos pirmynes kovose dalyvavęs Žygimantas Janavičius.

„Gal pritrūksta tų asmenybių, kurios pasiimtų viską ant savęs ir uždarytų rungtynes mūsų naudai. Bet vėlgi: nauja karta, naujas treneris, turi būti kažkoks cikliškumas. Rezultatai neateina labai greitai – reikia įdirbio.

Bet aš manau, kad mes jau šitame čempionate galime iškovoti medalius, nes potencialo tikrai yra. O jeigu taip neįvyks, reikia pasisemti patirties iš tų skaudžių pralaimėjimų ir neštis ją į ateitį. Nors aišku, mes visi, kaip krepšinio atstovai ir sirgaliai, norime pergalių dabar“, – pastebėjo jis.

Nepaisant pirmų sprigtų, Ž. Janavičius savo prognozės, pateiktos prieš pirmenybes, nekeičia ir lietuvius mato finišuojančius trečioje arba ketvirtoje B grupės vietoje.

„Taip, antras pralaimėjimas, bet tikrai nereikia panikuoti, bus dar tų pergalių. Pats žaidimas – neblogas, nors, žinoma, yra tų dalykų, kuriuos reikia taisyti. Įdomu, kokia dabar bus psichologinė žaidėjų būsena: devynios pergalės pasiruošime, o dabar atvažiavus į čempionatą – du pralaimėjimai. Ta psichologinė našta didėja, o vokiečiai, kaip matome, taip pat turi gerą, fizišką komandą. Bus dar vienas sudėtingas mačas.

Tas čempionatas įsibėgėja ir kuo toliau, tuo bus įdomiau. Mūsų grupė – labai įspūdinga, bet, matant tą tinklelį, ar iš jos išeisime antri, treti ar ketvirti, galime žygiuoti toliau, nes visos A grupės komandos yra įveikiamos. Aš tikiuosi, kad mes nesame geriausios formos ir dar kilsime. Tas artimiausias 10-15 dienų turime pasiekti optimalią formą, kad turėtume medalius“, – tikino Klaipėdos „Neptūno“ gynėjas.

Rungtynės tarp Lietuvos ir Vokietijos krepšininkų – sekmadienį nuo 15 val. 30 min.

Iškart po jų „Delfi“ portale – laida „Krepšinio zona“ ir karšta diskusija su komentatoriumi Vaidu Čeponiu ir Europos čempionu Antanu Sireika.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)