Po trijų pralaimėjimų Kelne lietuviams nebeužtenka žvalgytis į artimiausią varžovą. Antradienį ruošdamiesi mačui su taip pat be pergalių esančia Vengrija, K. Maksvyčio auklėtiniai viena akimi seks įvykius „Lanxess“ arenoje, kur prieš tai žais Prancūzija su Bosnija ir Hercegovina.

Jei laimėtų bosniai, likusios dvejos rungtynės lietuviams nebetektų prasmės – durys į atkrintamąsias varžybas bus užvertos.

Tad tenka laikyti kumščius už kelialapį į aštuntfinalį jau turinčius prancūzus.

Ketvirto turo išvakarėse K. Maksvytis diplomatiškai tvirtino neturintis jokių abejonių dėl Prancūzijos ekipos siekių, atmesdamas galimybę, jog rinkdamasi maršrutą atkrintamosiose varžybose ši gali specialiai nepersistengti aikštėje.

Mes dabar pikti dėl pralaimėjimo ir bandome visur ieškoti priežasčių. Bet faktas, kad geriausių arbitrų čia nėra. Imkime kad ir lietuvių, latvių ar lenkų pavyzdį – teisėjauja žmogus, kuris pagal reitingą savo šalyje yra penktas.
Kazys Maksvytis

Delfi paklaustas, ar pats mėgina prisibelsti į prancūzų galvas, treneris šypsojosi.

„Tarpusavyje kalbamės kiekvieną dieną, susitinkame komandų viešbutyje. Yra kaip yra, ne viskas nuo mūsų priklauso. Na, bet Prancūzija – stipri, solidi komanda, tikiuosi, sužais rimtai“, – sakė K. Maksvytis.

Skaičiuoti teorines grupės finišo tikimybes prireikė po sekmadienio pralaimėjimo Vokietijai 107:109, kurį lydėjo skandalas dėl absurdiškos teisėjų klaidos.

„Nuomonė nepasikeitė – žaidėjams priekaištų neturiu. Kažkiek tik dar nuotaiką pagadino netikėta bosnių pergalė. Skaičiuojame visus variantus, paprasčiausiai turime tikėtis prancūzų pergalės rytoj. Situacija – apsunkinta, bet kol yra vilčių, tol darysime viską, kas priklauso nuo mūsų, ir rimtai ruošimės paskutinėms dvejoms rungtynėms“, – komentavo rinktinės strategas.

Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA) nepriėmė nagrinėti lietuvių protesto dėl teisėjavimo, tik nušalino rungtynėse su vokiečiais dirbusius arbitrus.

K. Maksvytis mano, jog čia sustoti nereikėtų – tuo labiau, kad panašios nepasitenkinimo bangos vilnija ir kitose Europos čempionato grupėse Tbilisyje (Gruzija), Milane (Italija) ir Prahoje (Čekija).

„Kiek žinau, federacija ketina siųsti laišką dėl visos teisėjavimo tvarkos. Daugelis komandų kalba šia tema. Manau, kad turėtų būti kažkokie pasikeitimai“, – teigė K. Maksvytis.

O kol kas jam su komanda belieka ruoštis mačui su Vengrija – tai lietuviai daro kur kas stropiau nei varžovai.

Vilčių žengti tolyn nebeturinti ekipa jau išsiuntė iš Kelno savo lyderį Adamą Hangą, kuris patyrė kojos traumą, o į treniruotę „Lanxess“ arenoje pirmadienį atvyko vos keturi krepšininkai.

Su vengrais lietuviai jau žaidė prieš keliaudami į Kelną – rugpjūčio pabaigoje pasaulio čempionato atrankos mače išvykoje pasiekta pergalė 88:78.

„Dabar jie galbūt žais savo malonumui, bus atsipalaidavę. Kai nėra spaudimo, tada žaidi lengvai“, – spėjo K. Maksvytis.

– Grįžtant prie skandalingosios teisėjų klaidos rungtynėse su Vokietija, neatrodė, kad jūsų štabas aktyviai į tai sureagavo. Kodėl?po pirmadienio treniruotės buvo paklaustas Lietuvos rinktinės treneris

– Na, tų epizodų per rungtynes būna tiek ir tiek, paprasčiausiai per daug visko. Taip, tą baudos metimą dar galėjo skirti per artimiausią pauzę žaidime. Kai tik jis sustojo, aš tikrai paklausiau teisėjo, ir jis tikrai galėjo skirti baudos metimą. Gal tik nedariau to agresyviai, nes mūsų atsarginių suolas prieš tai jau buvo nubaustas technine pražanga.

– Ar jums vadovaujant šalies jaunimo rinktinėms būdavo tiek daug sąmyšio dėl teisėjavimo?

– Tik vienu metu – pasaulio čempionate Latvijoje, kai suvažiavo skirtingų žemynų teisėjai ir iš pradžių skirtingai traktuodavo situacijas. Vėliau, turnyrui įsibėgėjus, viskas susitvarkė.

– Kokia logika, kad italas Manuelis Mazzoni Europos vyrų čempionate dirba vyriausiu rungtynių teisėju, nors net nėra skiriamas teisėjauti merginų jaunimo pirmenybių finalui?

– Geras klausimas. Mes dabar pikti dėl pralaimėjimo ir bandome visur ieškoti priežasčių. Bet faktas, kad geriausių arbitrų čia nėra. Imkime kad ir lietuvių, latvių ar lenkų pavyzdį – teisėjauja žmogus, kuris pagal reitingą savo šalyje yra penktas. Tai turėtų pasikeisti. Jei jau suvažiuoja žaidėjai iš NBA ir Eurolygos, tai ir teisėjai turėtų būti atitinkami. O dabar kartais trūksta autoriteto, pasitikėjimo, rungtynių valdymo.


– Kalbant apie jus patį, turbūt ne tokios čempionato pradžios tikėjotės?

– Kaip žmogus, bandau ieškoti pasiteisinimų, o kaip treneris, jaučiuosi šiek tiek apviltas sėkmės. Visi pralaimėjimai – vadinamose „50 ir 50“ situacijose. Komanda grūdinasi, bet jaučiame įtampą. Kol yra šansų kabintis, laukiame ne tik savo pergalių, bet ir kitų palankių rezultatų.

– Jonas Valančiūnas vakar vos paėjo, kitiems taip pat buvo fiziškai sunku. Ar pavyko atsigauti?

– Gydytojai, personalas bando daryti viską, kad žaidėjai būtų pasiruošę. Buvo nelengva, turėjome mažiau poilsio nei varžovai, ir rungtynės užsitęsė. Tikėkimės, ryt visi bus pasiruošę.

Tiesa, vakar niekas nepaklausė, ir pats užmiršau pasakyti. Vakar kalbėjau ir su vokiečiais, ir su prancūzais – visos komandos mėgaujasi atmosfera, kuri yra čia sukurta fanų. Neapsakomas jausmas žaisti, ir prie to nemažai prisidėjo Lietuvos sirgaliai. Ypač vakar jausmas buvo tiesiog neįtikėtinas, kai pusė arenos palaikė vieną, o kita – antrą komandą. Tikrai dėkojame už sukurtą gražią šventę. Ne kiekvienam yra tekę žaisti stebint 18 tūkst. žiūrovų, turbūt dėl to ne vienas ir pasigerino savo asmeninius rekordus. Tad Kelne mes mėgaujamės viskuo, tik dar reikėtų pasimėgauti ir pergale.

***

Primename, kad lietuvių ir vengrų akistata Kelne antradienį prasidės 18.15 val. Lietuvos laiku.

Prieš tai laukia Prancūzijos bei Bosnijos ir Hercegovinos dvikova, startuosianti 15.30 val.

Į atkrintamąsias varžybas pateks keturios stipriausios grupės komandos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)