56-erių specialistas savo šalies nacionalinę komandą treniruoja nuo 2014 metų.

Iki tol vyriausiuoju treneriu jis buvo dirbęs tik tėvynėje ir per daugiau nei du dešimtmečius neiškovojo jokių titulų.

Tiesa, 2016 metais buvo išaušusi E. Edelshteino valanda – jis buvo paskirtas Izraelio flagmano Tel Avivo „Maccabi“ strategu. Bet poste išsilaikė vos kelis mėnesius.

Tad E. Edelshteinas toli gražu nėra didžiausias krepšinio autoritetas savo šalyje. O kalbėdami už akių Izraelio žiniasklaidos atstovai jį tiesiai šviesiai vadina kišeniniu treneriu.

Tel Avive tiek komandos viešbutyje, tiek treniruotėje, tiek rungtynėse greta sukiojasi Pini Gershonas.

Šio 65-erių veterano dosjė – toks ilgas, kad išvardinti visiems pasiekimams reikėtų kelių lapų. Pakanka pasakyti, kad tai jis vadovavo „Maccabi“ 2003-2005 metais, kai Šarūno Jasikevičiaus vedama ekipa dusyk iš eilės triumfavo Eurolygoje.

Pastaraisiais metais P. Gershonas eina pareigas Izraelio krepšinio asociacijoje (IBBA) ir yra atsakingas už visų amžiaus grupių rinktines.

Bet E. Edelshteinas, regis, ir dabar jaučiasi tarsi P. Gershono asistentas, kaip buvo 2006-2008 metais, kai abu žydai dirbo Pirėjo „Olympiakos“ (Graikija) klubo trenerių štabe.

„Tikrasis komandos vairininkas yra P. Gershonas. Dėl to niekas neabejoja“, – Krepšinis.lt tvirtino žurnalistas iš Izraelio, nenorėjęs viešinti savo pavardės.

Bėda ta, kad ir pats P. Gershonas niekuomet negarsėjo kaip ypač didelis ir smulkmeniškas krepšinio taktikos guru – veikiau kaip geras psichologas. Kuomet „Maccabi“ praėjusiame dešimtmetyje kilo į savo šlovės Olimpą, greta P. Gershono buvo jaunas ir talentingas vaikinas, vėliau tapęs Klivlando „Cavaliers“ vyriausiuoju treneriu – Davidas Blattas.

O dabartinės Izraelio rinktinės trenerių štabe vaidmenys, panašu, nėra taip vykusiai paskirstyti kaip anuometės „Maccabi“ atveju.

„Turbūt geriausiai krepšinį išmano antrasis asistentas Alonas Steinas (39-erių buvęs „Maccabi“ įžaidėjas, treneriu dirbantis nuo 2013-ųjų – Krepšinis.lt). Bet jis – jaunas, todėl mažai ką gali. Izraelyje neįkopęs į šeštą dešimtį metų neturi jokios įtakos, viską kontroliuoja senas raugas. Ir rinktinės sudėtyje pilna veteranų, nors jau laikas būtų kviesti Tamirą Blattą, Kamarą Mashourą“, – atsinaujinimo laukia nesulaukia žurnalistas.

Spauda – sudirgusi, nes pirmame Europos pirmenybių ture žydai neturėjo jokių vilčių rungtynėse su italais (48:69). Šeštadienį B grupės šeimininkai bandys reabilituotis galynėdamiesi su Lietuva.

Dar vienas fiasko grasina iššaukti rimtą audrą, tad prieš Dainių Adomaitį ir jo štabą turėtų susivienyti visi Izraelio krepšinio šulai.

Rungtynės Tel Avivo „Menora Mivtachim“ arenoje prasidės 21.30 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)