Pasaulio čempionatas vyks rugpjūčio 25 – rugsėjo 10 d. trijose valstybėse – Filipinuose, Indonezijoje ir Japonijoje. Čia varžysis 32 rinktinės, tarp kurių – ir Lietuva.

Komandos yra išskirstytos į aštuonias grupes po keturias. Dvi stipriausios kiekvienos grupės rinktinės žengs į kitą etapą, kur bus sudarytos naujos grupės – čia jos sužais dar dvejas rungtynes ir galiausiai vėl dvi stipriausios žengs į ketvirtfinalį.

Čempionės titulą gins Ispanija, kurį prieš ketverius metus iškovojo Kinijoje.

Pasaulio čempionatas svarbus tuo, kad šiame galima iškovoti tiesioginius kelialapius į kitų metų Paryžiaus žaidynes.Europai numatytos dvi vietos – jas gaus aukščiausias vietas pirmenybėse užėmusios žemyno rinktinės, neskaitant Prancūzijos, kuri turi garantuotą vietą kaip žaidynių šeimininkė.

Delfi kasdien kvies susipažinti su čempionato grupėmis, o antroji jų – B, kurioje varžysis Serbija, Kinija, Puerto Rikas ir Pietų Sudanas.

Pasaulio čempionato naujienas kviečiame sekti Delfi portale – Filipinuose dirbs net du mūsų žurnalistai, o likusi komanda nušvies likusias pirmenybių aktualijas.

Serbija

FIBA reitingas. 6.

Aukščiausias pasiekimas pasaulio čempionate. 2 (2014 m.)

Apžvalga. Serbijos rinktinė čempionatą pasitinka stipriai nukraujavusi – nebus Nikola Jokičiaus, Vasilje Micičiaus, Nemanja Nedovičiaus, Nikola Kaliničiaus ir kelių kitų garsių vardų.

Nepaisant to, rinktinė vis tiek turės galingą branduolį, kurį į priekį ves Bogdanas Bogdanovičius, Marko Guduričius, Nikola Milutinovas ir Filipas Petruševas.

Praėjusių metų Europos čempionatas serbams baigėsi fiasko, kai aštuntfinalyje buvo nusileista Italijai, tad S. Pešičiaus auklėtiniai turės pakankamai noro atsigriebti.

Rinktinės lyderiu bus B. Bogdanovičius, 2019 m. pasaulio čempionate rinkęs net po 22,9 taško. NBA įsitvirtinęs gynėjas puolime turės pakankamai pagalbos, o gynybą cementuoti turėtų pastaruosius kelerius metus Rusijoje praleidęs N. Milutinovas.

Įdomu bus stebėti ir 20-metį puolėja Nikolą Jovičių, kuris praėjusiame sezone debiutavo NBA lygoje. Krepšininkas jau spėjo parodyti savo gebėjimus kontrolinėse rungtynėse – pralaimėtame mače Italijai su 18 taškų buvo rezultatyviausias.

Serbija turi viską, kad būtų priskiriama prie vienų stipriausių čempionato dalyvių. Klausimų gali kelti S. Pešičiaus gebėjimai – treneris jau kurį laiką plakamas už senamadišką ir neveiksmingą žaidimą, bet federacijos atstovai pasitiki 73-ejų specialistu.

Grupės varžybos serbams turėtų tapti geru apšilimu, o antrame etape problemų gali sukelti tik ta pati Italija – atrodo, kad kelias iki ketvirtfinalio yra nutiestas, o nuo šio etapo jau gali nutikti visko.

Kinija

FIBA reitingas. 27.

Žvaigždė. Kyle’as Andersonas (Li Kaier)

Aukščiausias pasiekimas pasaulio čempionate. 8 (1994 m.)

Apžvalga. Kinijos rinktinę nuo 2022 m. treniruoja Europoje puikiai pažįstamas veidas – Aleksandras Džordževičius. Jam patikėta užduotis atgaivinti kinų krepšinį, kuris pastaruoju metu nebepasiekia tokių rezultatų, kokius prieš dešimtmetį rodė su Jonu Kazlausku.

Praėjusios pasaulio pirmenybės namuose jiems tapo tikru nusivylimu – užimta vos 24-oji vieta.

Pasaulio čempionate A. Džordževičius sulauks reikšmingos pagalbos – šalies pasą gavo NBA rungtyniaujantis Kyle’as Andersonas, Kinijoje turintis kitokį vardą – Li Kaier. Krepšininko prosenelis buvo kinas. Nežinia, kiek tai lėmė K. Andersono sprendimą tapti L. Kaier – pranešama, kad priėmęs pasą jis gavo 1 mln. JAV dolerių išmoką.

29-erių puolėjas NBA rungtyniauja nuo 2014 m., o praėjusį sezoną fiksavo 9,4 taško, 5,3 atkovoto kamuolio ir 4,9 rezultatyvaus perdavimo vidurkius.

Po krepšiu Kinija turės 216 cm ūgio bokštą Zhou Qi, kelis metus bandžiusį patekti į NBA, bet dabar žaidžiantį gimtinėje. Ir tai yra viskas – daugiau ryškaus talento kinai neturi.

Jų sėkmė čempionate visiškai priklausys nuo K. Andersono – NBA jis niekada nebuvo lyderis, o viską darantis, universalus ir patikimas vaidmens žaidėjas. Kinijos rinktinėje jam teks imtis lyderio naštos, kurios jis niekada neturėjo. Jeigu su šiuo susitvarkys – komanda gali pakovoti dėl antros vietos grupėje.

Pasiruošime „savo lentynos“ ekipas kinai įveikė – nugalėtas Egiptas, Žaliojo kyšulio sąlos ir Naujoji Zelandija, tačiau rimtesniems varžovams priešintis sekėsi sunkiai – nusileista Italijai (61:79) ir Vokietijai (58:107).

Puerto Rikas

FIBA reitingas. 20.

Treneris. Nelsonas Colonas.

Žvaigždė. Tremontas Watersas.

Aukščiausias pasiekimas pasaulio čempionate. 4 (1990 m.).

Apžvalga. Puerto Rikas dešimtą kartą iš eilės žais pasaulio čempionate, kuriame vietą užsitikrino tik paskutinėse atrankos varžybose įveikę Kolumbiją.

Pirmenybėse Puerto Rikas neturės ryškiausios savo žvaigždės – NBA rungtyniaujančio gynėjo Jose Alvarado. Naujojo Orleano „Pelicans“ neišleido krepšininko, nes šis vis dar gydosi traumą.

9 taškų vidurkį stipriausioje planetos lygoje turėjęs J. Alvarado buvo projektuojamas rinktinės lyderiu, tačiau šiuos planus teko užmiršti.

Šias pareigas turėtų perimti NBA epizodinį vaidmenį turintis kitas gynėjas Tremontas Watersas, Amerikos žaidynėse fiksavęs 15 taškų ir 9 rezultatyvių perdavimų vidurkius.

Pagrindiniais T. Waterso pagalbininkais bus tėvynėje rungtyniaujantys, bet rinktinėje savo vertę jau įrodę Ismaelis Romero, Christopheris Ortizas ir George’as Condittas.

Pasiruošimo etape Puerto Rikas įveikė Dominikos Respubliką, bet vėliau gavo skaudžių pamokų nuo Italijos, JAV ir Lietuvos.

Pietų Sudanas

FIBA reitingas. 62.

Treneris. Royal Ivey.

Žvaigždė. Wenyenas Gabrielis.

Aukščiausias pasiekimas pasaulio čempionate.

Apžvalga. Pietų Sudanas pirmą kartą istorijoje pateko į pasaulio čempionatą ir tą padarė itin efektingai – Afrikos atrankos varžybose per dvyliką mačų suklupo vos kartą.

Komandos branduolį sudaro keturi krepšininkai, sužaidę visose atrankos varžybose – kapitonas Kuany Kuany, Nuni Omotas, Dengas Acuothas ir Marengas Gatkuothas.

Tačiau tuo apsiriboti rinktinė neketina ir dar labiau išpūtė raumenyną – Pietų Sudano krepšiniui vadovaujantis buvęs NBA žaidėjas Luolas Dengas prisikvietė NBA rungtyniaujančius Wenyeną Gabrielį ir Carliką Jonesą, taip pat Eurolygoje žaidusį Marialą Shayoką.

Tik 2011 m. įkurta valstybė neturi patirties tokio lygio turnyruose, tačiau turi visus šansus žengti toliau. Ypač svarbios bus pirmosios grupės rungtynės su Puerto Riku – pergalės atveju bus galima svajoti apie patekimą į kitą etapą.

Kaip ir dauguma Afrikos žemyno komandų Pietų Sudanas gali pasigirti fiziškumu ir atletiškumu, o turimo talento tikrai pakanka kovai šioje grupėje.

Grupės favoritai. Akivaizdu viena – Serbija turės lengvą pasivaikščiojimą ir yra akivaizdi favoritė užimti pirmąją vietą. Kuri komanda užims antrąją ir pagries bilietą toliau – itin sunku prognozuoti. Kiekviena iš likusių trijų rinktinių turi savus kozirius ir silpnybes, tad čia stebėti kovą bus itin įdomu, nepaisant to, kad nė viena šalis nėra krepšinio gigantė.

Delfi prognozė. 1. Serbija 2. Puerto Rikas 3. Pietų Sudanas 4. Kinija

Grupės tvarkaraštis:

  • Rugpjūčio 26 d., 11 val. Pietų Sudanas – Puerto Rikas
  • Rugpjūčio 26 d., 15 val. Serbija – Kinija
  • Rugpjūčio 28 d., 11 val. Kinija – Pietų Sudanas
  • Rugpjūčio 28 d., 15 val. Puerto Rikas – Serbija
  • Rugpjūčio 30 d. 11 val. Pietų Sudanas – Serbija
  • Rugpjūčio 30 d. 15 val. Kinija – Puerto Rikas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)