Iš ketverių įtemptų rungtynių lietuviai Eurobasket 2022 turnyre pralaimėjo visas ketverias – B grupėje Kelne slovėnams, prancūzams ir vokiečiams, o aštuntfinalyje Berlyne – ir ispanams, užbaigusiems nesėkmingą lietuvių pasirodymą turnyre.

Europos čempionato aštuntfinalio barjero Lietuvos rinktinei nepavyko įveikti antrą kartą paeiliui: 2017-aisiais Dainiaus Adomaičio auklėtinių žygį šiame etape nutraukė graikai. Prieš tai du kartus paeiliui lietuviai iškovojo turnyro sidabrą.

Ilgą laiką pirmavę lietuviai iniciatyvą iš rankų visiškai paleido ketvirtame kėlinyje ir galėjo pralaimėti dar per pagrindinį mačo laiką, tačiau paskutinę ketvirto kėlinio sekundę pratęsimą išplėšė netaiklų Roko Jokubaičio metimą stebuklingai pataisęs Ignas Brazdeikis.

Vis dėlto žaidimo skonį pajutę ispanai nebesustojo, ir 20 klaidų rungtynių metu padarę lietuviai per pratęsimą galutinai kapituliavo po to paties I. Brazdeikio nesportinės pražangos prieš Lorenzo Browną. Natūralizuotas amerikietis šiame susitikime su 28 taškais ir 8 rezultatyviais perdavimais tiesiog „nužudė“ Lietuvos ekipą.

„Apmaudus pralaimėjimas. De javu jausmas. Ispanai geriau pradėjo rungtynes, didelę jų dalį buvo greitesni už mus savo sprendimais ir panašiai. Rungtynių antroje pusėje turėjome persvarą ir nesugebėjome jos išlaikyti ilgiau, tada ispanai grįžo į rungtynes.

Tas pats Brownas, kurį pirmoje pusėje palikome su 5 taškais, mačą baigė su 28-iais. O pagrindinė problema buvo puolime atkovoti kamuoliai. Jie atkovojo 15 kamuolių po mūsų krepšiu ir tokiu būdu pelnė berods 20 taškų. Mes padarėme 20 klaidų, o jie pelnė 33 taškus po tų prarastų kamuolių. Tai yra milžiniški skaičiai“, – nusivylęs po mačo pripažino Kazys Maksvytis.

„Esame jauna komanda, ypač gynėjų linija, ir rungtynių pabaigos krepšininkai eilinį kartą nesugebėjo sukontroliuoti. Tos pačios klaidos buvo ir čempionato pradžioje, pirmose rungtynėse su Slovėnija, tos pačios ir dabar. Dažnai jos tiesiog vaikiškos“, – pridūrė jis.

Pasiteirautas, ar neįvykdžius Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) iškeltos užduoties – patekti į geriausiųjų ketvertą – K. Maksvytis tęs darbus Lietuvos rinktinėje, treneris paliko abejonių.

„Negaliu atsakyti į tą klausimą. Nesu patenkintas rezultatu, kurį pasiekėme.“, – pažymėjo jis.

– Treneri, kodėl šitai komandai nepavyksta sėkmingai sužaisti įtemptų rungtynių pabaigų?

– Manau, kad esame jauna komanda, ypatingai gynėjų linija. Tai jau buvau pasakojęs. Ir kai ateina svarbūs momentai, nesugebame sukontroliuoti rungtynių eigos.

– Kiek planą sujaukė ankstyvos Jono Valančiūno pražangos?

– Labai sujaukė. Jis išsimušė iš ritmo, vėliau grįžo, bet vėl – ankstyva pražanga.Be abejo, kad sujaukė.

– Kaip apibendrintumėte visą čempionatą. Tiek žaidimą, tiek galutinį rezultatą?

– Kaip galima vertinti, kai iškrenti aštuntfinalyje? Blogai. Nebuvo nė vienų rungtynių, kurias ryškiai pralaimėtume, ar labai blogai žaistume. Kažko vis pritrūkdavo. Gaila, kad atkrintamosiose atsitiko taip pat.

– Ar Sergio Scariolo taikyta aikštės gynyba buvo kažkas naujo, ar buvote tam pasiruošę?

– Matėme, kad jis taiko ją ir kitoms komandoms. Turėjome galvoje tai kaip vieną iš jo atsarginių planų. Galiu pasakyti, kad blogai prieš šią gynybą puolėme.

– Po Jono Kazlausko rinktinės nuo 2015-ųjų mums nepavyksta peržengti aštuntfinalio barjero Europos čempionatuose, olimpinėse ir pasaulio čempionatuose taip pat neblizgame. Kažkokia duobelė ar talento trūkumas?

– Negalėčiau to pavadinti krize ar talento trūkumu. Manau, talento turime pakankamai. Tos pačios priežastys – man pačiam pirmas čempionatas, pirma vasara. Tiek komandai, tiek man trūko bendro susižaidimo, ką turi kitos komandos dirbdamos kelis metus iš eilės.

– Kokia jūsų nuomonė apie nesportines pražangas?

– Nekomentuosiu išvis nieko, kas susiję su FIBA ir panašiai. Nėra ką komentuoti, jūs patys viską matėte.

– Ne kartą minėjote, kad turime labai tvirtą priekinę liniją, bet varžovų puolime atkovoti kamuoliai mums buvo problema visą čempionatą. Kokia gali būti to priežastis?

– Puolime atkovoti kamuoliai dažnai yra ne tik komandinės, bet ir individualios pastangos. Yra situacijų, kai vidurio puolėjas pakyla aukštai ir tada neturi galimybių sugriebti tų kamuolių. Bet iš esmės sunku paaiškinti – atkovoti kamuolį reikia turėti noro, reikia atsitverti žmones, reikia sugriebti tą kamuolį.

– Minėjote jauną gynėjų liniją, subyrančią rungtynių pabaigoje, bet klaidos pylėsi visų rungtynių metu – tai žingsniai, tai užminama linija. Kas atsitiko?

– Tos pačios klaidos buvo ir čempionato pradžioje, pirmose rungtynėse su Slovėnija – tokios vaikiškos. Tos pačios ir šiandien.

Europos čempionato atkrintamųjų varžybų medis po pirmosios aštuntfinalių dienos

– Ar Arno Butkevičiaus penkta pražanga ir jo „iškritimas“ rungtynių baigčiai turėjo daug įtakos?

– Arnas dengė Browną, ber dar turėjome Roką Jokubaitį, turėjome Iggy, jis kažkiek žaidė gynyboje po susikeitimo. Aš jau aną kartą minėjau, kad Arnas labai gerai žaidžia kritines minutes, ir kai jis iškrito, tos patirties mums pritrūko.

– Tikslas rinktinei buvo iškeltas – patekti į ketvertuką. Ar jo neįgyvendinus žadate tęsti darbus?

– Negaliu atsakyti į tą klausimą. Nesu patenkintas rezultatu, kurį pasiekėme.

– Rinktinė nepasiekė jūsų lūkesčių ir jūsų turėtos vizijos. Kur ir ko pritrūko?

– Žiūrint bendrai, kažkiek trūko greičio. Jei pasirengimo metu buvome viena iš geriausiai bėgančių komandų, o dabar vidurkis patapo vos 4 taškai greitame puolime. Šiandien jų įmetėme vos 3. Trūko „pigių“ taškų, kamuolio įžaidimo, geresnio reagavimo į besikeičiančias gynybos sistemas,ką šį kartą darė ispanai. Gynyboje irgi visada yra kur tobulėti.

– Kaip varžovai sugebėjo eliminuoti iš žaidimo Marių Grigonį?

– Antroje rungtynių pusėje jie pradėjo taikyti „box and one“ gynybą. Padžioje su M. Grigoniu, o vėliau ir su I. Brazdeikiu. Padarė taip, kad turėtų žaisti kiti, o mes tuo nepasinaudojome.

– Kaip M.Grigonio koja, kas ten atsitiko?

– Išssiuko čiurną. Rungtynių pabaigoje klausiau, ar jis gali eiti į aikštelę. Tiek gydytojai, tiek jis pasakė, kad ne.


Paskutinėms lietuvių rungtynėms čempionate teisėjavo prancūzas Yohanas Rosso, bosnis Ademiras Zurapovičius ir serbas Aleksandras Glišičius.

Ketvirtfinalyje ispanai žais su Suomijos ir Kroatijos aštuntfinalio poros laimėtojais.

Anksčiau šeštadienį vykusiose aštuntfinalio rungtynėse Prancūzijos rinktinė 87:86 palaužė Turkiją, titulą ginanti Slovėnija 88:72 nugalėjo Belgiją, o turnyro šeimininkė Vokietija 85:79 palaužė Juodkalnijos ekipą.

Primename, kad Sakartvele vykusiame A grupės turnyre ispanai finišavo pirmi, o Lietuviai B grupėje užėmė ketvirtą vietą.

Čempionate lietuviai pasiekė tik dvi pergales prieš Vengriją bei Bosniją ir Hercegoviną.

Likusios aštuntfinalio rungtynės

Sekmadienis, rugsėjo 11 d.

13.00 val. Ukraina – Lenkija
15.45 val. Suomija – Kroatija
19.00 val. Serbija – Italija
21.45 val. Graikija – Čekija

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)