Kazio Maksvyčio auklėtiniai jau antradienį gali atsisveikinti su viltimis patekti į Europos pirmenybių atkrintamąsias varžybas – net nesulaukę savo pačių ketvirto turo rungtynių su Vengrija (0/3).

Pražūtinga Lietuvai (0/3) būtų Bosnijos ir Hercegovinos pergalė prieš Prancūziją anksčiau prasidėsiančiame mače.

Trys komandos – Vokietija (3/0), Slovėnija (2/1) ir Prancūzija (2/1) – B grupėje jau yra užsitikrinusios vietas aštuntfinaliuose.

Penktoje vietoje esantys lietuviai iš stipriausių ketverto gali išstumti vien tik bosnius (2/1), su kuriais užbaigs pirmą etapą trečiadienį.

Tačiau prieš tai reikia, kad Džanano Musos ir Jusufo Nurkičiaus kompanija neiškrėstų dar vieno pokšto.

Nuskynę trečią pergalę bosniai taptų nebepavejami (kaip ir vokiečiai), o aplenkti prancūzų ir slovėnų Lietuva tokiu atveju nebegalėtų, nes tiek vieniems, tiek kitiems pralaimėjo tarpusavio susitikimus.

Jeigu Balkanų atstovai neįveiktų Prancūzijos, o lietuviai laimėtų likusias dvejas rungtynes, situacija priklausytų nuo slovėnų pasirodymo.

Europos čempionams liko mačai su Vokietija ir Prancūzija, ir laimėjus bent vieną iš jų, Lietuvos rinktinei nereikėtų skaičiuoti taškų skirtumo kaunantis su bosniais.

Tačiau jeigu Slovėnija savo sąskaitos daugiau nebepapildytų, K. Maksvyčio kariauna privalėtų bosnius nugalėti bent 6 taškų skirtumu – tuomet palypėtų ant ketvirto laiptelio.

Laimėję 11 taškų ar didesne persvara, lietuviai dar aplenktų ir slovėnus užimdami trečiąją vietą.

Kitais atvejais, Lietuvos rinktinė į kitą Europos pirmenybių etapą nepatektų ir liktų žemiausiose pozicijose per visą šalies krepšinio istoriją.

Pirma kertinė sąlyga norint to išvengti – Prancūzijos pergalė prieš Bosniją ir Hercegoviną rungtynėse, kurios antradienį prasidės 15.30 val. Lietuvos laiku.

Įprastu atveju daug dvejonių tokios dvikovos baigtis galbūt nekeltų. Bet yra keletas kintamųjų, apniaukiančių bendrą vaizdą.

Pirma, tie patys bosniai rugpjūčio pabaigoje įveikė tuos pačius prancūzus pasaulio čempionato atrankoje 96:90.

Antra, trenerio Azizo Bekiro auklėtiniai ir Kelne demonstruoja konkurencingą formą, kurią geriausiai atspindėjo sekmadienio pergalė prieš Slovėniją 97:93. Tuo metu „Les Bleus“, nepaisant galingos sudėties, buksuoja ir vos ne vos išvargo pergalę prieš Vengriją 78:74.

Trečia, visiškai neaišku, kaip Vincento Collet auklėtinius paveiks faktas, kad į atkrintamąsias varžybas jie jau yra patekę.

Ketvirta, neaišku ir tai, ar „mėlynieji“ mėgins dairytis į A grupę, su kurios komandomis laukia kaktomušos aštuntfinalyje, ir ieškos patogesnės startinės pozicijos prieš atkrintamąsias.

Tik palankiai atsakius į šiuos klausimus antradienio rungtynėse būtų galima pereiti prie pačios Lietuvos rinktinės užduočių: būtinybės įveikti vengrus ir bosnius, o pastaruosius – galbūt ir reikiamu taškų skirtumu.

Bet gyva patirtis palieka vietos abejonėms – pakanka prisiminti pilnutėlės „Siemens“ arenos nusivylimą 2011 metais, vietoje laukto mūšio tarp Europos čempionato favoričių Prancūzijos ir Ispanijos išvydusios prasto skonio spektaklį.

Tuomet V. Collet paliko ant atsarginių suolo savo lyderius Tony Parkerį ir Joakimą Noah, ir prancūzai leidosi sutriuškinami 69:96.

Daug kas buvo įsitikinę, jog tokiu būdu komanda sąmoningai rinkosi žemesnę vietą grupėje, kad atkrintamosiose varžybose nesusidurtų su turnyro šeimininkais lietuviais. V. Collet, suprantama, viską neigė.

Bet kokiu atveju, dabar jau visiems turėtų būti akivaizdu, kodėl B grupė prieš čempionatą buvo vadinama mirtininkų. Pavojus iškeliauti namo tiesiai iš Kelno Lietuvos krepšininkams yra realus, ir jie daugiau nebėra savo likimo šeimininkai.

Panašiai atsitrenkti į bosnius pakeliui iš grupės varžybų rinktinė galėjo ir 2013 metais, tiesa, tuomet komandos dėl paskutinio kelialapio konkuravo tiesiogiai: lemiamose paskutinėse tarpusavio rungtynėse.

Jono Kazlausko auklėtinių viltys taip pat kabojo ant plauko, bet Mirza Teletovičius paskutinę akimirką jo neperkirpo – nors ir pralaimėjo 72:78, lietuviai tąkart išsikapstė dėl palankesnio taškų skirtumo. Analogiškos fortūnos pagalbos K. Maksvyčio rinktinei reikės ir šiemet.

Primename, kad pirmadienį Kelne rungtyniaujančios komandos ilsisi, o antradienį lietuviai į kovą grįš maču su Vengrija, kuris prasidės 18.15 val. Lietuvos laiku.

Į atkrintamąsias varžybas pateks keturios stipriausios grupės komandos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)