Prancūzijos pergalė prieš bosnius (81:68) trečiadienį lietuviams suteikė galimybių išlikti kovoje dėl vietos į Eurobasket 2022 aštuntfinalį, o patys Lietuvos rinktinės nariai šią situaciją sucementavo ant menčių paguldydami vengrus (87:64).

Trečiadienį 15.30 val. Lietuvos rinktinės laukia žūtbūtinis mūšis su Bosnija ir Hercegovina. Laimėję šį mūšį, lietuviai B grupėje užimtų ketvirtą vietą ir į kišenę įsidėtų kelialapį į Berlyną, kur ir vyks atkrintamųjjų varžybų kovos. Aštuntfinalyje lietuvių lauktų geriausia A grupės komanda, kuria taps Turkija arba Ispanija. Aštuntfinalio mačas būtų žaidžiamas šeštadienį, rugsėjo 10-ąją.

Visgi šiuo metu reikia rungtyniauti beveik be atokvėpio. Jau antrą kartą šiame čempionate, rungtynėms vykstant keletą dienų iš eilės, Lietuvos krepšininkai turės mažiau laiko poilsiui už savo varžovus – bosniai su prancūzais antradienį žaidė pirmą turo mačą: tik prabėgus maždaug valandai po šios akistatos pabaigos savo susitikimą su vengrais pradėjo lietuviai.

Toks tvarkaraštis buvo sudarytas ir praėjusį savaitgalį, kai Lietuvos rinktinė po šeštadieninio mačo su Prancūzija laiko atsigauti turėjo mažiau, nei Kelno „Lanxess“ arenos ir čempionato šeimininkai vokiečiai. Jiems lietuviai nusileido po dviejų pratęsimų.

Po susitikimo su vengrais M. Grigonis atkreipė dėmesį į šį neparankų niuansą, paminėdamas tvarkaraštį sudarinėjančią turnyro organizatorę Tarptautinę krepšinio federaciją (FIBA).

„Vėl žaidžiame pagal „įspūdingą“ tvarkaraštį. Nežinau, ką kokios NBA žvaigždės apie tokius dalykus pasakytų, bet žinau, kad skundžiasi ir kitos komandos. Visgi FIBA organizacijai tai dažnai vienodai rodo“, – pečiais po pergalės prieš vengrus gūžčiojo M. Grigonis.

Anot 15 taškų į vengrų krepšį sumetusio Atėnų „Panathinaikos“ gynėjo, nors vengrai galų gale ir buvo sutriuškinti, pirmoji pergalė turnyre nebuvo tokia jau lengva.

„Pradžioje buvo kažkoks jaudulys. Visi jau ne pirmame čempionate žaidžiame ir turėtų būti daugiau atsipalaidavimo, reikėtų labiau mėgautis krepšiniu. Kartais yra kažkoks susikaustymas, išlieka žaidimo stabdymas. Nemanau, kad tai mums paranku – reikia bėgti, žaisti greitai. Ir gynyboje vienas kitą paslėpti“, – pažymėjo jis.

Karjeros rinktinėje rezultatyvumo ir naudingumo rekordus susitikime su vengrais gerino Domantas Sabonis, surinkęs 19 taškų ir 30 naudingumo balų.

Nors čempionato pradžia Sakramento „Kings“ aukštaūgiui buvo sudėtinga, M. Grigonis teigė net neabejojęs, kad Domantas galų gale iššaus: „Aš žinau, ką Domas gali. Žmonės gali šnekėti, ką nori. Aš juo tikiu, jis mano komandos narys ir juo niekada neabejojau. Ir jei vieną dieną blogiau sužaidžia, o kitą – geriau, to visiškai nesureikšminu“.

Paklaustas, ar po sėkmingai lietuviams pasibaigusios dienos ir išsaugotų šansų keliauti į Berlyną įtampa kiek nuslūgo, M. Grigonis tvirtino spaudimo net ir nepajutęs.

„Aš šį čempionatą nejaučiu visiškai jokios įtampos. Džiaugiuosi, kad galiu žaisti krepšinį. Ateinu į rungtynes ir atiduodu viską. O ko negaliu kontroliuoti, to jau negaliu“, – tikino krepšininkas, neplanavęs žiūrėti ir paskutinių dienos rungtynių tarp Vokietijos ir Slovėnijos.

O jas po dramatiškos kovos, pažymėtos 36 Lukos Dončičiaus taškais ir Denniso Schroderio diskvalifikacine pražanga, 88:80 laimėjo slovėnai, taip supaprastindami lietuvių užduotį rungtynėse su bosniais.

Tapo aišku, kad kelią į Vokietijos sostinę lietuviams nutiestų pergalė prieš bosnius kad ir 1 taško persvara.

Anot M. Grigonio, trečiadienį kova su bosniais bus itin karšta, o faktas, kad varžovai mirtininkų grupėje įsiterpė į kovą dėl vietos atkrintamosiose, jo pernelyg nenustebino. Jo teigimu, kiekviena komanda dabar gali savo gretas sustiprinti pasitelkdama natūralizuotą krepšininką, o tai greitai pakeičia rinktinės veidą. Bosnijos ir Hercegovinos rinktinėje toks yra įžaidėjas Johnas Robersonas, į slovėnų krepšį sekmadienį įsūdęs net 7 tritaškius.

„Bosnių ekipa yra kieta, stipri, bet turi daug skylių. Jie turi vieną „bosnį“ įžaidėją, kuris turbūt visą vaikystę augęs Bosnijoje ir jiems prideda to aštrumo, tritaškių. Prieš rungtynes keletą kartų pasižiūrėsime video, pasidarysime planą. Bus sunku, bus kieta kova – bosniai yra karšti, bus karas ir eisime kovoti. Jie turi tikrai neblogą rinktinę, bet kadangi Europos čempionate visi prisirenka legionierių, greitai pasikeisti gali bet kuri komanda“, – kiek ironizavo Marius.

Standings provided by SofaScore LiveScore

B grupėje vietas aštuntfinalio etape jau yra užsitikrinusios Vokietijos, Prancūzijos ir Slovėnijos rinktinės, tačiau kokia eilės tvarka jos išsirikiuos galutinėje turnyro lentelėje, paaiškės tik po paskutinio turo. Galimybių patekti į kitą etapą nebeturi tik visas ketverias žaistas rungtynes pralaimėję vengrai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją