Vincentas Collet nepakišo kiaulės Kaziui Maksvyčiui. Europos čempionato B grupės rungtynėse Kelne Prancūzija (3/1) nugalėjo Bosniją ir Hercegoviną (2/2) 81:68, palikdama Lietuvos rinktinei plyšį į atkrintamąsias varžybas.

Sau kelialapį „Les Bleus“ buvo užsitikrinę jau anksčiau, tad prieš rungtynes Lietuvoje būta įvairių nuogąstavimų dėl komandos motyvacijos. Vis dėlto nepanašu, kad jos būtų smarkiai trūkę.

Prancūzai tikrai nepradėjo rungtynių viena koja ir naudojo visus pagrindinius savo krepšininkus. Nors E. Fournier sykį įsigudrino net nedengiamas pramesti iš po krepšio ir apskritai šaudė tuščiais šoviniais, jo tautiečiai pridengė komandos draugą, rungtynių viduryje nutoldami dviženkle persvara.

Tuo metu bosniai iš pradžių kaip tik atrodė perdegę, ypač kamuoliu aikštės viduryje žongliruoti nevengdavęs vidurio puolėjas iš Portlando „Trail Blazers“ (NBA) klubo Jusufas Nurkičius.

Temperatūra „Lanxess“ arenoje pradėjo augti trečio ketvirčio pabaigoje, kai bosniams išrikiavus aikštės gynybą 12 taškų skirtumas staiga nutirpo iki 2 tšk.

Bet prancūzai mobilizavosi, taip sužlugdydami visas sąmokslo teorijas.

„Jeigu nori laimėti Europos čempionatą, kiekvieną vakarą privalai būti susikoncentravęs visu šimtu procentų. Joks kitoks nusiteikimas titulų čia neatneš. Tiesa, šios rungtynės tikrai buvo sunkios, buvo labai daug visokiausių klaidų, ir mes tikrai galėjome išsimušti iš ritmo. Bet susikaupėme, atsilaikėme, ir dėl to aš didžiuojuosi“, – komentavo 11 taškų ir 12 atkovotų kamuolių surinkęs vidurio puolėjas Rudy Gobertas.

Tuo metu E. Fournier po mačo buvo tiesiai paklaustas apie sąmoningo pralaimėjimo galimybę, bandant išsirinkti patogesnį kelią atkrintamosiose varžybose.

„Aš suprantu jus, Ispanija, Serbija praeityje yra bandę tai daryti. Tiesa ta, kad taisyklių rėmuose esi laisvas elgtis, kaip nori. Jeigu taisyklės kažką leidžia, tuomet ir turėtumei tai daryti.

Bet mūsų atveju, apie tokius dalykus negalvojame – jaučiame, kad gerą vakarą galime nugalėti bet ką. Ir šiandien nebuvo jokių minčių pralaimėti tyčia. Aš apskritai nemanau, kad dabar komandos sukčiautų“, – kalbėjo rungtynes su 14 taškų baigęs gynėjas.

29-erių Niujorko „Knicks“ (NBA) atstovas dvikovos metu nevengė užvedinėti žaliamarškinių tribūnose: iš pradžių stebėję įvykius vangiai, galiausiai šie po sėkmingų prancūzų epizodų gerokai pakėlė decibelų lygį „Lanxess“ arenoje.

„Buvo nuostabu. Aišku, Lietuvos sirgaliai turėjo savų sumetimų, bet man tai vis tiek pasirodė labai sportiškas elgesys.

Ir tai mums tikrai padėjo, nes žaidžiant rungtynes tokiu ankstyvu metu dažnai šiek tiek trūksta energijos, kurios galima pasisemti iš triukšmingų tribūnų. O Lietuvos fanai turbūt yra patys geriausi Europoje – kartoju tai jau metų metus. Būtų puiku, jei į čempionatus atvažiuotų tiek pat prancūzų“, – pavydo neslėpė E. Fournier.

„Buvo smagu. Man labai patinka lietuviška aistra krepšiniui, patiko ir tai, kaip jie šiandien mus palaikė. Tikiuosi, kad kitą kartą lankantis Lietuvoje, jie su manimi elgsis šiek tiek maloniau“, – šypsojosi R. Gobertas.

Bet Delfi paklaustas, ar dabar lauks iš lietuvių šakočio, 30-metis Minesotos „Timberwolves“ aukštaūgis surimtėjo ir purtė galvą.

„Nemanau, kad Lietuvos rinktinė turi jaustis mums dėkinga. Nemanau, kad jiems reikia kažkieno pagalbos – jie patys yra labai stiprūs, tą demonstruoja kiekvienais metais“, – komplimento Kelne jau įveiktiems varžovams nepagailėjo R. Gobertas.

Tokijo olimpiniai vicečempionai mažiausiai kelioms valandoms atidėjo bosnių viltį pirmą kartą nuo 1993 metų peržengti pirmo Europos čempionato etapo barjerą.

Balkanų atstovams dabar reikia laukti Lietuvos (0/3) pralaimėjimo Vengrijai (0/3) arba patiems įveikti K. Maksvyčio auklėtinius paskutinėse grupės rungtynėse trečiadienį.

Primename, kad antradienį Kelne užbaigs Vokietijos (3/0) ir Slovėnijos (2/1) akistata.

Praėjusią savaitę lietuviai paeiliui nusileido Slovėnijai (85:92), Prancūzijai (73:77) ir Vokietijai (107:109).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją