„Buvo truputėlį keista važiuoti tuščiomis gatvėmis į treniruotę“, – kalbėdamas su Krepšinis.lt, neslėpė vienas komandos senbuvių Yotamas Halperinas.

Europos čempionato rungtynėms su lietuviais Izraelio komanda ruošėsi penktadienį vakare.

Kai Lietuvoje ateina linksmybių metas skubant atsikvėpti po darbo savaitės, Izraelyje prasideda šabas.

Kassavaitinės šventės, trunkančios nuo penktadienio saulėlydžio iki šeštadienio sutemų, metu išrinktosios tautos atstovams draudžiama dirbti, keliauti, kurti ugnį, gamintis valgį. Ortodoksiškų pažiūrų žydai per šabą vengia netgi naudotis elektriniais prietaisais ar rašyti.

Šabo reikalavimams paklūsta ir profesionalūs krepšininkai. Pavyzdžiui, praeityje šešerius metus Tel Avivo „Maccabi“ klube rungtyniavęs Y. Halperinas teigia pirmą kartą „Menora Mivtachim“ arenos duris pravėręs per šabą.

„Kiek pamenu, dar niekada nebuvome įkėlę kojos į areną tokiu metu. Bet turnyras – visos Europos, todėl reikia prisitaikyti“, – sakė 33-ejų gynėjas.

Kitaip nei kitos komandos, „Maccabi“ penktadieniais Eurolygoje žaidžia labai retai ir tik išvykose. Savaitgalio Izraelio pirmenybių dvikovos prasideda šabui pasibaigus – šeštadienių vakarais.

Pasak ilgamečio „Maccabi“ žaidėjo Guy Pninio, klubo treniruotės prieš šeštadienio rungtynes visada vyksta penktadienio popietę, dar iki saulėlydžio.

„Šiek tiek neįprasta rengti pratybas tokiu laiku. Klubuose mes taip nedarome. Bet jokių priekaištų iš savo aplinkos dėl to, kad šįkart teko nusižengti taisyklėms, negirdėjau“, – Krepšinis.lt kalbėjo 33-ejų puolėjas.

Šabui prasidėjus Tel Avivo gatvės visiškai ištuštėja

Įdomu, jog labiausiai nesmagu per penktadienio treniruotę turėjo būti Izraelio rinktinės kapitonui Omriui Casspiui.

NBA atstovą, kitą sezoną rungtyniausiantį čempionų „Golden State Warriors“ klube, G. Pninis vadina religingiausiu krepšininku rinktinėje.

„Jis uoliausiai laikosi Toros reikalavimų. Galbūt todėl, kad jau daug metų gyvena toli nuo tėvynės ir jos pasiilgsta“, – aiškino G. Pninis.

Būtent dėl šabo B grupės tvarkaraštis yra neįprastas: pirma poilsio diena buvo suplanuota sužaidus vos vieną turą.

To dėl religinių motyvų pageidavo Izraelio krepšinio federacija, kadangi penktadienį paprasčiausiai nebūtų prisiviliojusi žiūrovų į tribūnas.

„Geriau jau treniruotė šabo metu nei rungtynės. Tikimės, kad šeštadienį vakare, šabui pasibaigus, sirgaliai gausiai rinksis į areną ir padės mums kautis su lietuviais“, – sakė Y. Halperinas.

Europos čempionato B grupės rungtynės tarp Lietuvos ir turnyro šeimininkų prasidės 21.30 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (106)