Skaudžiausias visų laikų Lietuvos pralaimėjimas pasaulio pirmenybėse. Gynyba, išprovokavusi vos 3 varžovų klaidas – taip pakartotas čempionatų rekordas. Ir rekordinis Artūras Žagaras, išdalinęs 17 rezultatyvių perdavimų. Be vienos vienintelės klaidos.

L. Banchi atsisakė komentuoti savo įžaidėjo pasirodymą mače su lietuviais, nes arba būtų turėjęs užsiminti apie šių veiksmus gynyboje, arba, kaip sako anglakalbiai, nutylėti apie kambaryje stovintį dramblį.

Po rezultatu 98:63 laimėto mačo dėl penktos vietos santūrus buvo ir pats A. Žagaras, vis dėlto netiesiogiai palietęs seną Lietuvos rinktinės bėdą ginant savąjį krepšį – žaidimo du prieš du stabdymą.

„Akivaizdu, kad aš dažnai žaidžiu du prieš du. Šiandien tiesiog buvo sėkminga diena, nes kaskart, kai perduodavau kamuolį, jį priėmęs komandos draugas pataikydavo“, – sakė 23-ejų krepšininkas.

Nutylėjęs apie paskutinį A. Žagaro benefisą Maniloje, L. Banchi vietoje to kalbą pakreipė link viso turnyro apibendrinimo.

„Artūras įrodė, kad yra pajėgus žibėti varžantis su geriausiomis planetos komandomis. Bet čia buvo tik pirmas žingsnis. o kitas – surasti jam darbą. Šis vaikis – jaunas, ne taip, kaip aš. Man dabar reikės ilsėtis, o jam – žaisti. Tikėkimės, pagaliau susiras naują komandą“, – juokėsi 58-erių specialistas, turėdamas omenyje faktą, jog latvių atakų organizatorius vis dar neturi klubo.

O paskutinis, kuriame jis žaidė, buvo Kėdainių „Nevėžis“. Praėjusį sezoną Lietuvos agurkų sostinėje traumų anksčiau smaugtas A. Žagaras praleido taip pat ne be L. Banchi pastangų.

Mat italas gerai pažįsta „Nevėžio“ sporto direktorių Joną Mačiulį, kurį praeityje treniravo Sienos „Montepaschi“ (Italija) ir Atėnų AEK (Graikija) ekipose. Šeštadienį spaudos konferencijoje kalbėdamas viso pasaulio žiniasklaidos priemonių atstovams, L. Banchi nepamiršo pagirti buvusio auklėtinio.

„Jonas patikėjo mano žodžiais apie šį vaikį ir pasirinko jį į savo komandą. Vėliau iš „Nevėžio“ kas savaitę gaudavau ataskaitas apie Artūro progresą. Dabar galiu pasakyti, kad šioje komandoje jis labai patobulėjo“, – kalbėjo italas.


Kaip reikiant užsivedęs treneris nenorėjo lengvai paleisti lietuviškų temų.

„Lietuva – unikalus taškas visoje Europoje. Galiu paminėti kelias savo treniruotų žaidėjų pavardes: Rimantas Kaukėnas, Kšyštofas Lavrinovičius, J. Mačiulis. Neįsivaizduojate, kokią didžiulę įtaką klubuose turi tokie žaidėjai – dėl krepšinio kultūros, kurioje užaugo, suformavo savo darbo etiką. Ir šis autentiškas krepšinio židinys – mums tiesiog už sienos.

Tad latviams visiškai natūralu lygiuotis į Lietuvą. Patys matėte, kaip maniškiams buvo svarbu gerai sužaisti su lietuviais – mes labai norėtume užsitarnauti jų pagarbą, parodyti, kad irgi einame tuo pačiu keliu.

Paskutinėse draugiškose rungtynėse Taivane jie mums išspardė užpakalius tiesiogine to žodžio prasme. Bet kai paskui vėl susitikome komandų viešbutyje Maniloje, lietuviai pirmieji mus sveikino pasiekus atkrintamąsias varžybas. Nepatikėsite, kokie laimingi jie atrodė mus matydami. Lietuviai supranta, kad mes bandome paversti krepšinį svarbiu dalyku Latvijoje ir kad einame teisinga kryptimi link šio tikslo“, – ilgą monologą skėlė L. Banchi.

Užėmę penktą vietą latviai tapo sėkmingiausiais debiutantais nuo 1994-ųjų, kai dėl SSRS bei Jugoslavijos subyrėjimų pirmą kartą pasaulio čempionate pasirodė atitinkamai Rusijos bei Kroatijos komandos.

Vienu aspektu L. Banchi jo atstovaujama šalis atrodo verta gerokai daugiau.

„Šįvakar mano vaikinai dar kartą įrodė, kokie rimti yra ir kaip pasitiki vieni kitais. Dėl to ir ši mūsų kelionė buvo tokia sunkiai apibūdinama žodžiais. Na, ir dar dėl sirgalių – užėmėme penktą vietą, bet vertinant aistruolius, buvome verti aukso“, – šypsojosi Latvijos vairininkas, prisiminęs 2,5 tūkst. gerbėjų Džakartoje ir kelis šimtus Maniloje, kurie šeštadienį visiškai užgožė ir aptrupėjusias Lietuvos sirgalių gretas.

Kartu jis pažymėjo, jog norėdami ateityje išsilaikyti panašiame lygyje latviai turės smarkiai pasitempti, mat varžovai juos vertins kur kas rimčiau.

Bet bent jau dabar braliukai, panašu, gali pelnytai džiaugtis tapę šio turnyro širdžių čempionais.

Tai buvo aštunta baltų akistata oficialiose varžybose ir tik antra latvių pergalė. Pirmąsyk Latvijos komanda savo pranašumą prieš lietuvius įrodė 2001-ųjų Europos čempionate.

Primename, kad rungtynės dėl trečios vietos pasaulio čempionate tarp JAV ir Kanados sekmadienį prasidės 11.30 val. Lietuvos laiku, o finalas tarp Vokietijos ir Serbijos – 15.40 val.

Lietuva - Latvija. Rungtynių statistika
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)