„Galbūt paskutinį kartą kalbu“, – po pralaimėjimo prancūzams užsiminė D. Adomaitis, planavęs apie savo pasitraukimą paskelbti tik po paskutinių čempionato rungtynių. Visgi apie šį pasisakymą klausinėjamas žurnalistų jis nesusilaikė ir žinia apie savo sprendimą pasidalijo anksčiau.

Nacionalinę Lietuvos rinktinę D. Adomaitis treniravo nuo 2016-ųjų, kai po nesėkmingų Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių jos vairą perėmė iš Jono Kazlausko.

Visgi kalnų su lietuviais 45-erių krepšinio specialistui nuversti nepavyko. 2017-ųjų Europos čempionate Lietuvos rinktinė neįveikė aštuntfinalio barjero, pralaimėjusi Graikijai.

Atrankos į pasaulio čempionato ciklą D. Adomaičio vadovaujami lietuviai įveikė labai sėkmingai, kluptelėję vos vieną kartą per 12 rungtynių, tačiau pačiose planetos pirmenybėse Kinijoje mūsiškiai liko už ketvirtfinalio borto.

„Manau, kad visi viską puikiai supranta. Tas pasakymas gali reikšti tik viena. Lietuvos rinktinei būti tik šešioliktuke nėra geras rezultatas. O už rezultatą atsako treneris, kito varianto aš net nematau“, – tvirtino jis. – Čia net nesvarstytina. Sprendimas jau buvo priimtas galvoje. Dar prieš važiuojant į čempionatą buvo pasakyta, kad tenkina tik vienas rezultatas. Patekimas į olimpines žaidynes per pasaulio čempionatą. Žinojome, ką galime pasiekti, kad tai įgyvendintume. Apie ką daugiau kalbėti.“

Anot D. Adomaičio, jo sprendimas neturi nieko bendro su Lietuvos krepšinio federacijos pozicija.

„Čia yra mano asmeninė pozicija. Aš kaip žmogus keliu ambicijas sau, taip pat ir darbines“, – pažymėjo jis.

Apibendrindamas čempionatą D. Adomaitis tikino, kad komandos demonstruojamas žaidimas buvo geras, netenkino tik galutinis rezultatas.

„Mes žaidėme gerą krepšinį. Turėjome problemų gynyboje, ir tos problemos nebuvo naujos. Dalis žaidimo, kurį įsivedėme, buvo tikrai gera. Kalbant apie puolimą, tikrai buvo kokybiška. Išskyrus tuos momentus, kai nesužaisdavome į tą silpnąją varžovų vietą, kurią norime.

Vis tiek yra žaidimo planas. Ir vakar vienu metu visiškai pametėme žaidimo drausmę, ėmėme žaisti netinkamus derinius. Bet bendras kontekstas, Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis kartu, viskas buvo gerai. Išmokome žaisti su persvaromis, kurias turime aikštelėje, gan neblogai. Ir tai tikrai džiugina“, – pasirodymą čempionate apibendrino D. Adomaitis, kitą sezoną dirbsiantis Vilniaus „Ryto“ komandoje.

Anot D. Adomaičio, nors susitikimas su Dominikos Respublika ir nieko nebelems, motyvacijos paskutinėse jo vadovaujamose rungtynėse krepšininkams neturėtų trūkti.

„Liko vienos rungtynės, kuriose žaidžiame tik dėl garbės ir dėl fanų. Privalome išeiti susikaupę ir padaryti savo darbą. Fanų labiausiai gaila, dėl jų mes ir privalome padaryti savo mylimą darbą iki pabaigos. Tai yra žmonės, kurie specialiai ėmė atostogas, kad atvažiuotų į Kiniją, taupė visus metus. Mes paprasčiausiai dėl jų turime išeiti į aikštę ir kautis tik dėl pergalės, pamiršdami viską už savęs“, – tvirtino jis.

Primename, kad H grupės rungtynes Nankine prancūzams šeštadienį pralaimėję 75:78 lietuviai nebetako galimybių patekti į čempionato ketvirtfinalį.

Dramatiškas susitikimas apskritai pasibaigė rezonansiniu skandalu. Rungtynių pabaigoje arbitrai suklydo neįskaitydami Jono Valančiūno baudos metimo, kai kamuolį ne pagal taisykles nuo lanko numušė Rudy Gobertas.

Įtūžęs D. Adomaitis vėliau vykusioje spaudos konferencijoje surengė tikrą spektaklį ir iškoneveikė tiek Tarptautinę krepšinio federaciją (FIBA), tiek jos skiriamus ne aukščiausio lygio arbitrus, o Lietuvos rinktinės delegacija pateikė oficialų protestą.

Kaip ir buvo galima tikėtis, protestas nebuvo patenkintas, nes komandos negali protestuoti dėl teisėjų sprendimų. Visgi sekmadienį FIBA išplatino pranešimą, kuriame paskelbė, jog pasaulio čempionato rungtynėse tarp Lietuvos ir Prancūzijos rinktinių dirbę teisėjai padarė grubią klaidą. Nubausti buvo visi trys mačo teisėjai: ispanas Antonio Conde, argentinietis Leandro Lezcano ir venesuelietis Danielis Garcia Nievesas šiame čempionate jau nebešvilps.


Pasak D. Adomaičio, po demaršo spaudos konferencijoje jis sulaukė netikėtai didelio palaikymo iš įvairių pasaulio šalių krepšinio specialistų.

„Man pačiam buvo labai netikėta, bet sulaukiau labai daug skambučių ir žinučių. Susisiekė ir žmonės, kurie treniruoja pasaulio čempionate žaidžiančias rinktines, ir tiek, kurie dirba rinktinėse, bet į pasaulio čempionatą nepateko. Tikrai nustebau“, – tvirtino D. Adomaitis, konkrečių pavardžių įvardinti nenorėjęs. Pažymėtina, kad viešą palaikymą lietuviui išreiškė ir Kanados rinktinę bei NBA čempionę Toronto „Raptors“ ekipą treniruojantis Nickas Nurse'as.

„Nereikia būti genijumi, kad matytum šitą situaciją, kuri yra aplinkui“, – pridūrė D. Adomaitis.

„Norėčiau, kad kažkas keistųsi. Dar prieš keletą metų Lietuvoje teisėjai per susitikimus klausė, ką pakeisti. Turėtų būti kaip NBA – kai kamuolys virš lanko, jo negalima liesti. Gera, logiška taisyklė“, – kalbėjo treneris. – Aš negaliu suprasti ir dar vieno dalyko, kam investuoti milijonus į tą vadinamą VAR sistemą, kuria nesinaudojama.

Arba kuriamos taisyklės, kuriomis nesinaudoti. Man jokios logikos čia nėra. Įsivaizduok, kad namie turi kompiuterį ir juo vakare negali naudotis. Negalima, o tau reikia darbą dirbti. Tiesiog turėtų būti taip, kad per paskutines dvi minutes bet kurioje ginčytinoje situacijoje būtų galima stabdyti žaidimą ir pasinaudoti ta sistema.“

Pasak D. Adomaičio, po rungtynių su Prancūzija mūsiškių pateiktas protestas taip pat daugiau buvo tik emocijų išraiška ir signalas kitiems.

„Protestas irgi buvo toks emocinis, pradžioje jį pateikti ir po to žiūrėti, kas bus. Nes pradžioje net nežinojome, ką gausime, o po to supratome, kad iš to nieko negausime, nes jis nesvarstytinas. Tikėkimės, kad bus kažkokie pokyčiai“, – vylėsi jis.

Pirmadienio mačas tarp Lietuvos ir Dominikos Respublikos rinktinių tebus tik formalumas, padėsiantis FIBA organizacijai surikiuoti 9-16 vietas čempionate užimsiančias komandas.

Jei lietuviai laimės, galutinėje rikiuotėje jie bus tarp 9-12 pozicijas užimsiančių rinktinių, o jei pralaimės – atsidurs tarp 13-16 čempionato rinktinių. Galutinė rikiuotė bus sudėliota pagal čempionate iškovotas pergales, rungtynių taškų santykius.

Bet kuriuo atveju, patekusi į 16-uką Lietuvos rinktinė jau užsitikrino vietą papildomame Tokijo olimpinių žaidynių atrankos turnyre, vyksiančiame kitais metais.

Nedidelę įtaką šios rungtynės gali turėti nebent bendram FIBA pasauliniam rinktinių reitingui, nes jį sudarinėjant yra skaičuojami kiekvienų rungtynių rezultatai.

Šis reitingas oficialiai nėra atnaujintas nuo praėjusių metų gruodžio mėnesio. Lietuvos rinktinė jame kol kas užima 6-ąją vietą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (768)