Ilgokai po paskutinio susitikimo su čekais žaidėjų rūbinėje kartu su asistentais užtrukęs D. Adomaitis krepšininkus informavo, kad į pasaulio čempionatą nevyksta įžaidėjas Žygimantas Janavičius ir vidurio puolėjas Martinas Gebenas.

Anot D. Adomaičio, treniruotėse ir kontrolinėse rungtynėse plušėjusius žaidėjus apie tokius dalykus informuoti visuomet „šlykštu“, bet tokia yra realybė – 14 krepšininkų į planetos pirmenybes neišsiveši.

Žygimantas grįžta į Europą sezonui ruoštis su Klaipėdos „Neptūnu“, o Martinas – į Kauno „Žalgirio“ treniruočių stovyklą.

Iš karto po mačo D. Adomaitis pasakojo apie tai, kaip nelengva buvo priimti galutinį verdiktą, ko pats tikisi iš suformuoto galutinio dvyliktuko, kas lėmė, kad vietą jame užsitikrino Vilniaus „Ryto“ puolėjas Arnas Butkevičius ir kodėl jo nenustebino kontrolinėse rungtynėse australų iškovota pergalė prieš JAV ekipą.

Lietuvos rinktinės sudėtis FIBA 2019 pasaulio čempionatui

„Rungtynėse su čekais įspūdžiai buvo prasti dėl vieno dalyko – dėl mūsų asmeninės gynybos. Pralaimėjome individualiai, leisdavome varžovus į jų stipriąsias puses. Nesugebėjome prisitaikyti ir atidavėme per lengvus metimus. O rungtynių pradžioje apskritai turėjome problemų su „pikenrolo“ gynyba, jie mus atakavo. Tai buvo labai akivaizdūs skaičiai. Išsibandėme vienokią gynybą, vėliau dar kitokią. Vėliau kažkaip pavyko stabilizuoti tą žaidimą“, – apie nelengvą paskutinę pergalę kalbėjo D. Adomaitis.

– Kokiomis nuotaikomis iškeliaujate į pasaulio čempionatą ir apskritai kokią įtaką bendrai komandos kondicijai turėjo šis turnyras Pietų Korėjoje?

– Kojos jau „lengvesnės“, pagaliau gauname atsakymus iš įžaidėjų. Judėjimas geresnis, sprendimai jau geresni, klaidų mažiau, kartais buvo netgi visai gerai. Svarbiausia yra koncentracija, nors dabar ir tvyro tokios laukimo nuotaikos. Bet faktas, kad mes negalime taip paprastai individualiai paleisti varžovų žaidėjų.

– Šiandien gerokai užtrukote rūbinėje po rungtynių. Gal žaidėjus jau informavote, kas keliauja į Kiniją?

– Tas sprendimas visada yra šlykštus, bet jį priėmeme su treneriais ilgokai pasitarę. Padėkojome Žygiui ir Martinui už darbą, linkime jiems sėkmės sezone.

– Kas lėmė būtent tokį jūsų sprendimą?

– Atsakymus mus davė visos draugiškos rungtynės, ką matėme per video peržiūras. Aišku, mums reikia truputį apsidrausti kalbant apie Mariaus Grigonio situaciją. Jis tikrai įdeda maksimalų pastangų kiekį, treniravosi vakar, žaidė šiandien. Bet visi mes esame žmonės, suprantame situaciją, ir žiūrint į priekį jo situacija ir žaidimas turėtų gerėti. Mums dar tikrai reikės vieno perimetro krepšininko indėlio, tiesiog reikia gero gynėjo.

– Ar nebaisu atsisakius Martino Gebeno paslaugų išvažiuoti į čempiontą, nes be Domanto Sabonio ir Jono Valančiūno komandoje nėra kito tikro „centro“?

– Taip galvojant, reikia ir dar vieną įžaidėją turėti. Apie tai negalvojame. Žinoma, svarstėme, rizikų visada yra. Bet juk galutinėje sudėtyje gali būti tik 12 žaidėjų, nors būtų geriau, kad jų būtų 14. Visada yra rizikos, bet rotaciją esame numatę, žinome, ką rodo skaičiai. Manau, kad komandoje turime gerus, protingus žaidėjus.

– Gal šiek tiek nuramino gana sėkmingas Pauliaus Jankūno, kitų pozicijų žaidėjų pasirodymas?

– Paulius yra geros sportinės formos, vidurio puolėjo pozicijoje jaučiasi gerai. Faktas, kad mes ir su juo turėsime dalį žaidimo, jam būnant „penktoje“ pozicijoje.

– Ar ilgai dvejojote dėl galutinio sprendimo?

– Realiai vakar vakare sėdėjome iki išnaktų ir tai buvo tik toks apsitarimas, o galutinai jį priėmėme tik šiandien ryte.

– Ar Gebeno išvykimas iš rinktinės reiškia, kad Domantą ir Joną aikštėje dažniau matysime aikštėje žaidžiančius ne kartu, o po vieną?

– Bandysime prisitaikyti prie varžovų. Matėme, kad ir vakarykštėse Kanados rungtynėse su JAV su kanadiečių puolėjas Kyle'as Wiltjeras netgi žaidė „centru“, nors realiai yra „ketvirtas“ numeris.

– Kuo jus sužavėjo į galutinį dvyliktuką prasibrovęs Arnas Butkevičius?

– Pastebėjome, kad kai Arnas išeina į aikštę, rinktinės žaidimo kreivė kyla aukštyn. Energingas, agresyvus, labai tinkantis vienai mūsų naudojamai gynybos sistemai – Arnas gerai atlieka savo vaidmenį ir dar kitus ištraukia. Dėl to jis ir nusipelnė vietos dvyliktuke.

– Iki čempionato liko mažiau nei savaitė. Ar jau pradėjote analizuoti varžovus?

– Po truputį žiūrime. Akcentas buvo čia, Seule, bet kai varžovai žaidė kontrolines rungtynes, jau matėme jų nemažai. Visų varžovų.

– Australai vienose iš kontrolinių rungtynių sugebėjo nugalėti amerikiečius. Ar jums buvo tai netikėta?

– Na, manau kad čia nebuvo kažkokia sensacija. Jie žaidė namuose, žaidžia gerą krepšinį, ilgai yra treniruojami to paties trenerio. Sistema yra viena, jie yra susižaidę. Manau, tai normalu.

FIBA  2019: H grupės rungtynių tvarkaraštis

Primename, kad pirmose dvejose kontrolinio turnyro rungtynėse Lietuvos rinktinė 86:57 sutriuškino Pietų Korėjos krepšininkus ir 91:56 – Angolos atstovus.

Pasaulio krepšinio čempionatas Kinijoje prasidės rugpjūčio 31 d. Į Donguaną, kuriame žais grupės rungtynes, Lietuvos rinktinė išskrenda trečiadienį ryte.

Pirmas savo rungtynes čempionate rinktinė žais rugsėjo 1 d. su Senegalu. Toje pačioje H grupėje taip pat varžysis Australijos ir Kanados ekipos.

Be jau minėtų rungtynių Pietų Korėjoje, lietuviai besirengdami planetos pirmenybėms 70:78 pralaimėjo Ispanijai, 68:72 ir 91:95 – serbams, 80:60 ir 87:46 įveikė suomius bei 88:72 pranoko rusus.

FIBA  2019: pasaulio krepšinio čempionato grupės
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (151)