Istoriniuose šaltiniuose minima, kad jau 1759 m. Užventyje veikė malūnas ant Ventos upės ir bravoras. Užvenčio vandens malūno ir spirito varyklos pastatas – vienas iš buvusio Užvenčio dvaro sodybos teritorijoje išlikusių pastatų. Paskutinis dvaro savininkas, Lietuvos nepriklausomybės akto signataras Jonas Smilgevičius buvo ne tik šviesuolis, bet ir žymus ekonomistas bei puikus ūkininkas. Malūne vietoj vandens rato jis pastatė turbiną, kuri gamino elektros energiją dvarui ir miesteliui. Šiuo metu atkurta senoji turbina vėl gamina elektros energiją.

Užvenčio dvaro vandens malūnas

Dabar Užvenčio dvaro malūno savininkai Milda ir Alvydas Knyzeliai laukia svečių. Šiandien malūnas ypač mėgiamas meno žmonių. Čia dažnai lankosi ir kuria Lietuvos bei užsienio menininkai, vyksta parodos ir koncertai. Pačiame malūne įrengtas viešbutis, kompleksas su baseinu, pirtimi, treniruoklių sale.

Užvenčio dvaro vandens malūnas

Užventyje gyvenę Lietuvos šviesuoliai

Šalia esantis dvaras – garsus su įžymiomis asmenybėmis. Viena iš jų – rašytoja Marija PečkauskaitėŠatrijos Ragana, kurią dar mena į Ventos tvenkinį šakas sumerkę linguojantys gluosniai. Ji juos labai mylėjo, mėgdavo sėdėti, įsilipus ant šakos.

M. Pečkauskaitė čia pragyveno nuo dešimties iki dvidešimties metų su savo šeima. Jos tėvai, Anupras ir Stanislava Pečkauskai, dvarą nuomojo 1887-1898 metais iš kunigaikščio Aleksandro Druckio-Liubeckio. Būtent čia pasisėmusi įkvėpimo ji sukūrė žymiausią savo kūrinį, paremtą jaunystės išgyvenimais – apysaką „Sename dvare“.

Jos meilės istorijos taip pat čia išgyventos.

Netoli Užvenčio gyveno ir dažnai jame lankėsi Povilas Višinskis, kuris draugavo su Marija Pečkauskaite ir paskatino ją mokytis lietuvių kalbos.

Užvenčio senas dvaras

Be to, Užventyje 1892-1893 metais su savo šeima gyveno ir lietuvių literatūros klasikė Žemaitė.

Paskutinis Užvenčio dvaro savininkas – Lietuvos nepriklausomybės akto signataras Jonas Smilgevičius, gyvenęs 1910-1942 metais. Užveisė pieninių galvijų bandą, užsėjo tabako plantaciją, įrengė modernų vandens malūną, lentpjūvę, plytinę. Rūpinosi žemės ūkio naujovių populiarinimu lietuvių visuomenėje.

Marija Pečkauskaitė – Šatrijos Ragana

Pasak dvaro šeimininkės, čia tikrai jaučiama tam tikra energetika. Gyvenant Užventy, tokios vietos neįmanoma neatrasti.

Iki šių dienų yra išlikę 13 Užvenčio dvaro pastatų.

Šalia puikuojasi ir sodininko – bitininko namelis, kuris dar yra likęs iš senų dvaro laikų. Šatrijos Ragana čia buvo įkūrusi mokyklėlę vaikams.

Šiuo metu parko teritorijoje veikia Užvenčio kraštotyros muziejus, kur anksčiau buvo laikomi grūdai, o dabar parodų salėse čia kaskart keičiasi parodos.

Užvenčio senas dvaras

Dabar sename mediniame dvare gyvena ir savo buitį kuria paprastos šeimos.

Užvenčio senas dvaras
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)