Nuo Vilniaus važiuojant link Paberžės, už Pikeliškių esančio Daučionių kaimo pakraštyje įrengtas kaimo pavadinimu pavadintas rekreacinis parkas, tačiau rasti apie jį informacijos ir iki jo privažiuoti – rimtas iššūkis. Čia jau reikia padėkoti miestai.net forumo dalyviams, kurie surado šį Dievo užmirštą kampelį ir ištraukė jį į dienos šviesą.

„Sveiki atvykę“ – su visais sveikinasi prie automobilių aikštelės stovinti medinė arka, o greta įrengti stendai su pasididžiavimu sako, jog viskas čia padaryta už Europos Sąjungos pinigus. Europa investuoja į kaimo vietoves ir šios investicijos tikslas – miško sklypo pritaikymas rekreacijai.

Daučionių rekreacinis parkas

Parke visi takai nutiesti medinėmis lentelėmis, o bendras takų ilgis siekia apie 800 metrų. Automobilių stovėjimo aikštelėje prasidėjęs takas priėjęs prie kūdros pasiūlo pasirinkimą: eiti tiesiai link atrakcionų ar sukti į kairę arba į dešinę ir žingsniuoti pažintiniu taku. Tai, kas gali būti įdomiausia, pasilieku pabaigai ir per kūdrą įrengtu tilteliu einu susipažinti su kaimiškais atrakcionais.

Daučionių rekreacinis parkas

Keleto kilometrų spinduliu nuo šio parko telkšo ne vienas ežeras, todėl abipus kūdros įrengti du liepteliai su šalia stovinčiomis persirengimo kabinomis, atrodo, per didelio optimizmo ar kitokių interesų rezultatas. Kas važiuos maudytis į kūdrą jei netoliese yra ežeras? Sunku įsivaizduoti, jog Daučionių rekreacinis parkas kada nors būtų pilnas vasarotojų, nors infrastruktūra tam pilnai pritaikyta.


Kol vieni mėgaujasi vandens pramogomis, kiti galėtų linksmintis atrakcionuose – matyt, toks buvo parko rengėjų planas. Gal jis ir būtų išsipildęs jei parkas būtų tinkamesnėje vietoje bei būtų skirta žymiai daugiau dėmesio jo viešinimui ir privažiavimo ženklinimui. Kadangi tai nebuvo padaryta, parke įrengtos sūpynės, laipynės ir čiuožyklos vaikišką krykštavimą girdi retai.

Daučionių rekreacinis parkas

Nepaisant to, kiek lankytojų čia užsuka, parkas nėra apleistas. Tik atrakcionų zonoje ant tako užvirtęs medis kuria slogų vaizdą, tačiau abipus tako išpjauti krūmynai rodo, kad kartas nuo karto šia poilsiui skirta vieta kažkas pasirūpina.


Daučionių rekreacinis parkas

Parke gausu ne tik pavėsinių, suoliukų, rodyklių, atrakcionų, šiukšliadėžių, bet ir tualetų. Einant aplink parką juosiančiu pažintiniu taku kyla klausimas – į ką žiūrėti ir ką pažinti, tačiau kai apėjęs 600 metrų ilgio taką pamatau ketvirtą jame stovintį lauko tualetą, atsakymas ateina savaime. Tai tikras lauko tualetų pažintinis takas, tinkantis bet kokiam virškinimo negalavimų kamuojamam arba šlapimo nelaikančiam lankytojui. Tai pažintinis takas, kuriame nėra nė vieno stendo, tačiau pagal jame įrengtų lauko tualetų skaičių neabejotinai gali būti įtrauktas į Lietuvos rekordų knygą.


Daučionių rekreacinis parkas

Ta pati Europa, kurios pinigais įrengtas šis parkas, prieš kurį laiką šalis-nares įpareigojo naikinti lauko tualetus ir gyventojus priverstine tvarka jungti prie centralizuotų nuotekų tinklų. Aišku, davė ir pinigų reikalingiems darbams atlikti, bet Lietuvai tas ne itin gerai sekasi, todėl gresia milijoninė bauda. Kol viena institucija naudoja pinigus lauko tualetams naikinti, kita institucija laimina projektus, kuriais tokie tualetai statomi. Jei į Europos Sąjungos lėšas būtų žiūrima kaip į savo pinigus, o ne krentančius iš dangaus, kuriuos reikia „įsisavinti“, tokių projektų greičiausiai nebūtų.

Daučionių rekreacinis parkas

Jei patinka laisvalaikį leisti gamtoje ir kiekvieną kartą vis kitoje vietoje – verta atvažiuoti iki Daučionių. Bent kartą. Atvažiavę būtinai perskaitykite parko lankymo taisykles, nes tokių muziejinių eksponatų po atviru dangumi galima pamatyti tik kaimo plėtros fondo finansuojamuose projektuose. Beje, lankymo laikas nuo 10 iki 20 valandos, taip kad per ilgai neužsibūkite.