Prabilęs apie 5 metus trukusią pertrauką, D. Steponavičius aiškino, kad taip nutiko dėl kelių priežasčių.

„Viena jų – netinkamos oro sąlygos, kurios neleido išlieti tinkamos trasos bėgti žirgams. Kadangi tam reikalingas ledo takas, turi būti minusinė temperatūra. Jo išliejimo procesas vyksta apie dvi savaites. Pasiruošimo darbus atliekame jau nuo sausio pradžios, ledo trasa išlieta kokybiška, jo sluoksnis storas.

Ledas išliktų tinkamas net jei atšiltų oras, – kalbėjo seniūnas. – Taip pat buvo COVID-19 laikotarpis, kai dėl apribojimų nebuvo galima daryti masinių renginių.“

Ristūnų žirgų lenktynės yra vienas seniausių masinių renginių Lietuvoje. Anot N. Guobienės, šiemet bus jau 112-os varžybos.

„Anksčiau ūkininkai vasario 2 d. susirinkdavo į Grabnyčias ir gėrėdavosi savo žirgais – kuris gražesnis, eiklesnis. Taip pamažu varžybos išaugo. Pirmosios tarp ūkininkų įvyko 1905 metais, gausesnės – 1920-aisiais. Tuomet jau kreiptasi į vyriausybę sakant, kad galbūt atėjo laikas organizuotai vykdyti lenktynes.

Tam buvo pritarta ir jos vyksta iki pat šių dienų. Labai džiaugiamės, jog taip stipriai besikeičiančiame pasaulyje išlaikome tradicijas, krašto identitetą“, – pasakojo merė.

Iš pradžių šiose lenktynėse dalyvaudavo vietos ūkininkai, žmonės rinkdavosi iš aplinkinių apskričių, o šiais metais rungtis atvyks net iš kitų šalių.

„Per varžybas paruoštas sportinis žirgas traukia vežimėlį su vienu vadeliotoju – jie varžosi vieni su kitais, kol išrenkamas greičiausias. Šiemet numatome 7 žirgų bėgimus. Be pačių varžybų vyks didžiulė šventė šalia hipodromo, bus mugė, koncertai. Renginys skirtas visai šeimai, – aiškino D. Steponavičius. – Tai yra svarbi šventė ne tik mūsų rajonui, bet turbūt ir visam regionui.“

„Mums visiems svarbi istorija, iš kur atėjome ir kuo būsime ateityje. Mūsų vaikams svarbios tradicijos, bet jas palaikyti yra sudėtinga, reikia rasti tam priemonių, stengtis“, – pridūrė N. Guobienė.

D. Steponavičius tikino, kad Dusetų gyventojai didžiuojasi šia švente ir kasmet jos labai laukia.

„Tai yra pati mylimiausia šventė, nes suvažiuoja giminės, draugai iš visų Lietuvos kraštų. Renginys leidžia susieiti kartu, pasibūti, pabendrauti. Ši tradicija gyventojams turbūt įaugusi į kraują, nė vienas neįsivaizduoja Dusetų be Sartų lenktynių“, – džiaugėsi jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją