Apžvalginės ekskursijos nedidukais laivais rengiamos ir Stokholmo salyne, įlankoje šalia Neapolio, ar Bratislavoje Dunojuje. Turbūt sunku būtų išvardyti Europos didmiesčius šalia vandens, kur jos nebūtų rengiamos. Tarp santykinių nevykėlių reikėtų paminėti Vilnių. Ekspertų vertinimu, būtent Vilnius, Trakai bei Klaipėda turi šansą reguliariai keleivius plukdyti ne tik savaitgaliais, bet ir šiokiadieniais.

Plaukimas laivu (Tomo Juknevičiaus nuotr.)

Reisų gausėja

Kol kas Lietuvos upių ar ežerų žemėlapis nenusagstytas maršrutais. Vandens stoteles Danės upėje bando sudėlioti Klaipėdos savivaldybė, nemažai nereguliarių maršrutų ties Rusne ar Minija, keletas maršrutų nubanguoja iš Kauno į Kačerginę.

Štai „Bisenos“ laivas kelis kartus per dieną savaitgaliais pūškuoja iš Pilies uostelio prie Panemunės pilies į Gelgaudiškį bei iš Smalininkų į Seredžių apie 60 km. Laivo kapitonas Antanas Grumuldis šypteli, kad jų maršrutai driekiasi tarp pilių, dvarų ir piliakalnių.

Mažosios bendrijos „Birštono kruizas“ vadovas Mindaugas Žiedelis kur kas optimistiškesnis.

„Praėję metai jau buvo rekordiniai. Kai kuriomis savaitgalio dienomis nesutalpinome keleivių, – pozityvumo nestokoja Mindaugas. – Itin gerai, kad maršrutai tapo reguliarūs, keleiviai bilietus gali įsigyti internetu, o įplaukimas taip pat patobulintas – laivui jau pritaikyta krantinė.

Visa tai leido sudėlioti vientisą vandens kelią nuo Pažaislio per Birštoną iki Prienų. Tai pats ilgiausias reguliarus maršrutas aukštupyje, siekiantis 70 km. Ateityje toks maršrutas gali būti pratęstas iki Punios, Balbieriškio, Alytaus ar net susijungti su Druskininkais.

Tipinius keleivius Mindaugas apibūdino taip: „Kruizą į Birštoną renkasi visa Lietuva – grupės iš Utenos, Mažeikių, Klaipėdos, Vilniaus ar Lazdijų.“

Plaukimas laivu („Bisenos“ nuotr.)

Renkasi šeimos

Pernai startavę reisai iš Birštono vilioja šeimas, nes vaikai iki 4 metų keliauja nemokamai, o 4–14 metų amžiaus vaikams taikoma 50 proc. nuolaida. Iš Birštono savaitgaliais išplaukiama 13 ir 15:30 val.

Vakarinius dviejų valandų plaukimus 19:30–21:30 val. „Birštonas–Prienai–Birštonas“ daugiausia renkasi viešbučių ir sanatorijų gyventojai bei patys prieniškiai, kurie dažnai plaukia į vieną pusę. Šią vasarą net dešimties šeštadienių vakarai bus muzikiniai.

„Keleivius bandysime pakerėti saksofono ir pianino derme“, – sako Mindaugas.

Plaukimas laivu („Bisenos“ nuotr.)

Turizmo ekspertas, kelionių startuolio įkūrėjas Tadas Kertenis teigia, kad ekskursijos ant vandens yra nesenstanti klasika, kuri leidžia pajusti gamtą kitu kampu. Vandens maršrutų topų topas Europoje – Venecija, kur gondolos naudojamos ir kaip taksi, ir kaip turistinė pramoga.

O štai Kose (Graikija) laivus gali išsikviesti per programėlę. Tačiau svarbu paimti ir pasą, nes jei keliausite į Bodrumą (Turkiją), jis būtinas.

„Užsienietišką patirtį galima būtų pritaikyti kad ir Vilniuje. Manau, vandens taksi būtų populiarus“, – šypteli Tadas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją