Nedidelis rajonas – daugybė objektų

Tarp lankytinų objektų Kaišiadoryse – vienintelė hidroakumuliacinė elektrinė Baltijos šalyse, Kruonyje. Pasirodo, Kruonis laikomas geriausia vieta šalyje kurtis duomenų centrams bei gamykloms. Į Kruonio pramonės parką ketino investuoti ir „Google“, tačiau to nesiėmė dėl kol kas trūkstamos infrastruktūros.

Kaišiadorių ir Širvintų rajonus tarpusavy jungia 82 m. upe kursuojantis Padalių (Čiobiškio) keltas.

Vienintelis šalyje išlikęs lyninis keltas, varomas upės tėkmės, vienu metu gali perkelti du automobilius. Tuo tarpu rajonui priklausantis Lietuvos liaudies gamtos muziejus – Rumšiškės – per metus sulaukia apie 100 tūkst. lankytojų. Britų dienraštis „The Guardian“ Rumšiškių Užgavėnes yra pripažinęs kaip vieną įdomiausių alternatyvių renginių Europoje.

Viso Kaišiadorių rajone yra 49 saugomi gamtos paveldo objektai-paminklai, tarp kurių – ir 5 metrų skersmens kamieną turinti pušis.

Bažnyčių įdomybės

Pagrindinis traukos centras Kaišiadoryse – Katedra, kurioje ilsisi palaimintojo Teofiliaus Matulionio palaikai. Tačiau ne mažiau įdomi – rotondinio tipo Kalvių bažnyčia, stūksanti ant kalvos prie Kalvių ežero kranto: tokio tipo sakralūs statiniai mūsų šalyje yra tik dveji.

Kalviai – viena iš senesnių gyvenviečių Kaišiadorių rajone, o apskrita Kalvių Šv. Antano Paduviečio bažnyčia – klasicistinio stiliaus pavyzdys. Kaip teigė Vytautas Budvytis, Kaišiadorių muziejaus istorikas, nors bažnyčia yra visiškai apvali ir be langų, šviesos joje pakanka nuo įstiklinto, viršuje esančio kupolo. Krisdama šviesa viduje pasiskirsto taip, kad būnant viduje sunku suprasti, iš kur ji sklinda.

Įžengus į bažnyčią atsiveria didysis, XX a. pradžią menantis, altorius, puoštas tamsinto medžio lelijomis. Bažnyčioje yra išlikęs itin retas vaizdas – šešių kolonų vargonų prospektas, nors istoriškai jų buvo kone trigubai daugiau – 16. Tuo tarpu Kruonio katalikų bažnyčios zakristijoje galima išvysti dvejas Oginskių giminės – Bohdano ir Samuelio Levo – antkapines plokštes. Parimusiais karžygiais atvaizduoti kunigaikščiai ilsisi it laukdami prisikėlimo.

Pasak V. Budvyčio, harmoningos bei grakščios B. Oginskio antkapio formos rodo, jog jį sukūrė talentingo dailininko ranka. Visoje buvusioje Lietuvos–Lenkijos valstybės teritorijoje nedaug terandama objektų, turinčių tam tikrų analogijų su šiomis antkapinėmis plokštėmis.



Naujiems verslams dėkinga aplinka

Verslumo lygis Kaišiadoryse kasmet auga. Pagrindinės verslo sritys – paukštynai, mėsos ir žuvies gamybos įmonės, baldai, mediena, žemės ūkis. Tačiau tarp šalyje gerai žinomų įmonių klesti ir itin originalūs verslai. Vienas jų – traukinių stotyje įsikūrusi vaikų šventėmis besirūpinanti pramogų ir edukacijų studija „TukuTuku“.

Dešimtmečius apleistą geležinkeliečių butą verslo savininkės-renginių organizatorės sugalvojo paversti 3-12 m. vaikams skirta erdve, pagal temas susietą su traukinių stotelių maketais. Kol iš Vilniaus ar Kauno traukiniais atvykę vaikai žaidžia su istorija susijusius edukacinius žaidimus, jų tėvams siūlomos ekskursijos po miestą, protų kovos.

Suaugusių pramogomis pasirūpinti siūlo ir iš Norvegijos sugrįžusi pora. Įmonės „Saulės efektas“ savininkai sutinka su muzika bei saldėsiais, siūlydami išsinuomoti ar užsisakyti suknelę prabangioms šventėms arba pasirūpinti šventėms reikalinga aparatūra. Šįmet vyrauja tendencija rinktis ne baltas, o kapučino, rožinės ar persikų spalvos vestuvines sukneles, – sakė įmonės vadovė Asta Rainienė. – Nieko nebestebina ir kartu su išrinktosiomis ateinantys vyrai.“

Moteris užsiima suknelių siuvimu, nors yra baigusi teisės magistro studijas. Pasak jos, svetimumo jausmas gyvenant svetur lydėjo metai iš metų, o vidinė tuštuma glūdėjo tol, kol galop nesugrįžo į gimtinę ir nepradėjo daryti to, ką tikrai mėgsta.

Sraigių ūkis neleidžia ilsėtis ir žiemą

Kaišiadorių rajone įsikūrę sraigių ūkio „Aspersa“ savininkai sraigių auginimo ypatybių išmoko Lenkijos ūkiuose. Lietuva – paskutinis taškas, už kurio sraigėms augti darosi pernelyg šalta. „Žiežmariuose turime inkubatorių, kuriuose išauga sraigių ikrai. Balandžio viduryje jie atgabenami į ūkį Kaišiadoryse, kur laukia šiltnamis su paaugusia žole. Šiltnamyje paleidžiama apie 0,5 mln. sraigių, kurias labai svarbu retinti, kad vienos kitoms netrukdytų, todėl paaugusios perkeliamos į lauke suręstus aptvarus. Rugsėjo pradžioje – spalio viduryje sraigės yra renkamos; jų surenkame apie 6 tonas“, – pasakojo verslo savininkas Ernestas Vaičius.

Kaišiadoryse vietą rado ir autentiškas durų rankenas eksportui gaminantys danai „D Line Production“: rankų darbo rankenos iš ten tiekiamos prabangiems pasaulio statiniams, pvz. Londone stūksančiam kiaušinio formos dangoraižiui, Kopenhagos oro uostui, Honkongo policijos stočiai. Net iki 20 kg sveriančios durų puošmenos iš Kaišiadorių pasiekia ir viso pasaulio „Apple“ parduotuves.

Galų gale, Kaišiadoryse kasmet vyksta Paukščių festivalis ir Šakočių kepimo čempionatas, amatų bei kitokie renginiai – ten gyvena 21 sertifikuotas amatininkas. Rajonui vadovauja antras pagal jaunumą meras Lietuvoje; miestelyje laukiami ir imigrantai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)