Kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ rinkodaros ir ryšių su visuomene skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė sako, kad Sakartvelą lietuviai spėjo pažinti bei dažnai į jį keliauja. Ši Kaukazo kalnų šalis gali padėti išpildyti skirtingus keliautojų lūkesčius ir pasiūlyti kiekvieno trokštamas atostogas.

Sakartvelas pasižymi įvairove. Šią šalį renkasi ir ramesnio poilsio mėgėjai, ir tie, kurie nori susipažinti su svetinga šios šalies kultūra bei gamta. Iš ganėtinai modernių miestų itin greitai galima pasiekti smėlėtą paplūdimį, kopti į kalnus arba pasimėgauti išvyka į autentiškus kaimelius, kuriuose verta paragauti tradicinius kartvelų patiekalus“, – pranešime žiniasklaidai sako I. Aukštuolytė.

Sakartvelas

Edita Pocevičė, kelionių agentūros „TravelTuras“ vadovė, taip pamėgo Sakartvelą, kad prieš 6 metus įsigijo nekilnojamojo turto Batumyje. Moteris sako, jog vyksta ten kelis kartus per metus.

„Į šią nuostabią šalį keliaujame ir sezono, ir ne sezono metu. Vasarą čia gausu įvairių pramogų. Tačiau pavasario bei rudens sezonai taip pat yra puikūs susipažinti su išskirtine gamta ir architektūra. Žiemą atvykstame slidinėti, nes tokių kalnų Lietuvoje neturime“, – kalba E. Pocevičė.

Į Sakarvelą galima vykti bet kuriuo metų laiku, vis dėlto labiausiai šalies grožis atsiskleidžia antroje vasaros pusėje ar rudenį.

„Vasaros sezono pabaigoje atgaivina nuo jūros dvelkiantis vėjelis, kalnuose jau taip pat nebūna itin karšta, o rudenį šioje šalyje būna dar pakankamai šilta, bet jau nebe taip karšta, kaip vasarą“, – apibendrina I. Aukštuolytė.

Kainos – draugiškos piniginei

Sakartvelas keliautojus vilioja ne tik gamta, kultūra bei aukšto lygio paslaugomis, bet ir kainomis. Nors jos dėl infliacijos yra kiek aukštesnės, pasak E. Pocevičės, vis dar išlieka gerokai mažesnės nei mūsų šalyje ar įprastuose Europos kurortuose.

„Jeigu palygintume kainas prieš 6 metus, kai įsigijome būstą Batumyje, ir dabar, natūralu, kad jos yra aukštesnės. Anksčiau gausi vakarienė keturiems asmenims su užkandžiais, karštaisiais patiekalais bei gėrimais kainuodavo apie 20 eurų. Šį pavasarį tokio dydžio vakarienė kainavo kiek daugiau nei 30 eurų. Tačiau lyginant su kainomis Lietuvoje, tai nėra daug“, – patirtimi dalijasi E. Pocevičė.

Sakartvelas

Moteris pasakoja, kad kavos puodelio kaina siekia apie 1 eurą. O tradicinio kartvelų patiekalo chačiapurio kainos svyruoja tarp 4–8 eurų, priklausomai nuo jo įdaro.

I. Aukštuolytė sako, kad kelionės paketas į Sakartvelą su skrydžiu, pervežimu ir apgyvendinimu 3 žvaigždučių viešbutyje kainuoja nuo 480 eurų. Tokia pati kelionė į Europos kurortus yra ženkliai brangesnė.

Unikalus kulinarinis paveldas

E. Pocevičė pasakoja, kad kartvelai yra itin vaišingi. Maistui teikiama labai daug reikšmės, o tradicinė vakarienė gali užtrukti kelias valandas.

Kelionių vadovė rekomenduoja rinktis kavines bei restoranus, kuriuose įprasta matyti daugiau vietinių kartvelų. Taip pat unikalius įspūdžius palieka ir apsilankymas vakarienės kartvelų šeimoje. Taip galima išragauti tradicinius patiekalus ir pabendrauti su šeimininkais, išgirsti jų patarimų bei istorijų.

Šioje Pietų Kaukazo šalyje valgoma gana daug mėsos. Populiarūs troškiniai su jautiena ar aviena. Taip pat yra gausu įvairių daržovių, o rudenį – tokių vaisių, kaip abrikosai ir persikai.

„Sakartvele mėgstu paskanauti chačiapurių. Jie gali būti gaminami skirtingai, priklausomai nuo šalies regiono. Pavyzdžiui, Adžarijos regiono chačiapuriai yra ne blyno, bet laivelio formos, įdaryti ne mėsa, bet sūriu. Taip pat verta paskanauti chinkalių. Jie primena mūsų koldūnus ir lietuvių yra tikrai mėgstami. Tik reikėtų prisiminti, kad Sakartvele jie valgomi rankomis“, – pasakoja moteris.

Pasak jos, dar vienas tradicinis patiekalas – baklažanų suktinukai badrijani. Kepti baklažanai yra įdaromi prieskonių, česnakų ir graikinių riešutų įdaru.

Pakeliauti po Sakartvelą, anot E. Pocevičės, galima ir savarankiškai. Svetingi kartvelai mielai dalija patarimus ir padeda prireikus.

Pasak kelionių agentūros vadovės, Sakartvele, prasidėjus karui Ukrainoje, girdėti ir kiek daugiau rusakalbių. Tačiau nemaža jų dalis – ukrainiečiai, kuriuos kartvelai remia bei palaiko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją