Pliažas Dubajuje

Viena greičiausiai iš Lietuvos pasiekiamų vietų kokybiškam poilsiui su vaikais prie šiltos jūros neabejotinai yra Jungtiniai Arabų Emyratai. Dubajus – tiesiog neprilygstamas, o vienas populiariausių jame – „Atlantis The Palm“ viešbutis ir jo neįtikėtino lygio linksmybės. „Atlantis“ yra didžiausia Džumeiros Palmės – garsiosios dirbtinės salos – įžymybė. Didžiausias vandens parkas pasaulyje, nuosavas delfinariumas, kambariai su vaizdu į povandeninį pasaulį, daugiau nei kilometras nuostabaus paplūdimio, iš viso 64 Vemblio stadionų dydžio ploto linksmybių. Tėvams – patys žinomiausi pasaulio šefų, tokių kaip Nobu Matsuhisa ar Gordonas Ramsey, restoranai (iš viso 29), prabangūs SPA centrai ir visame pasaulyje žinomų prekių ženklų butikai. Kai sakome, kad čia yra visko, tai yra tiesa: 79 čiuožyklos, iš jų – 28 visiškai naujos ir viršijančios pasaulio rekordus, ne kartą pripažintas geriausiu pasaulyje vandens parkas, maudynės ir nardymas su delfinais, pasipliuškenimas ir bučiniai jūros liūtams, jūrų mokslininkų paskaitos didžiausiame regiono akvariume „The Lost Chambers“.

Beje, kalbant apie akvariumą, čia organizuojamos ekstremalios patirtys: tarp jų – plaukiojimai su rykliais ir rajomis. „The Ambassador Lagoon“ yra net 10 metrų gylio, kurioje telpa 11 milijonų litrų vandens – tai vienas didžiausių akvariumų po atviru dangumi Vidurio Rytų ir Afrikos regione. „The Ambassador Lagoon“ ir „The Lost Chambers“ akvariume kartu gyvena daugiau nei 65 tūkst. jūrų gyvūnų. Ir visa tai yra viešbutyje! Dauguma pramogų įskaičiuotos į kambario kainą. Viešbutis turi du vaikų klubus, vienas – mažesniesiems, kitas – paaugliams iki 17 metų. Nuo „Xbox“, „Play Station“, kompiuterių iki povandeninio teatro būrelių. Kai klausiama, ar „Atlantis“ yra draugiškas poilsiui su vaikais, viešbučio atsakymas yra toks: jis idealus poilsiui su vaikais.

Jei viešbutį „Atlantis“ jau išbandėte, neseniai Dubajuje atidarytas „Caesars Palace“, didžiulis kurortas kitoje dirbtinėje – Bluewaters – saloje Persijos įlankoje. Salą su Dubajumi jungia greitkelis ir pėsčiųjų tiltas, o madingą Džumeiros rajoną iš kurorto galima pasiekti jachta. Aišku, Bluewaters yra visko – rezidencijos, viešbutis, restoranai, sodai, žaidimų aikštelės, net aukščiausias pasaulyje apžvalgos ratas. Todėl juokaujame, kad net nėra prasmės iš jo išvykti. „Nemažai mano keliautojų šiemet aplankė „Caesars Palace“ ir įvertino šį naują viešbutį, nes jame labai smagu ir patogu su vaikais“, – sako kelionių dizainerė Aja.

Las Vegase savo istoriją pradėjęs viešbučių tinklas „Caesars“ turi pribloškiamą vaizdą į didžiausią pasaulyje apžvalgos ratą „Ain Dubai“, kuris yra daugiau nei 250 m aukščio. Palyginti šio stebuklo prabangiosios kapsulės yra daugiau nei 2,5 karto sunkesnės nei „London Eye“ ir, įsivaizduokite, didesnės nei du sujungti dviaukščiai Londono autobusai! Apžvalgos ratas atidarytas ir dieną, ir naktį, lankytojai gali patirti dvi labai skirtingas Dubajaus puses – žiūrėti į auksinius saulėlydžio spindulius, žėrinčius per dangoraižius, arba stebėti įspūdingą Dubajaus neoninių šviesų žaismą. Viešbučio vaikų klubas „Imperija“ priima vaikus iki 12 metų, skirstydamas juos į jaunuosius gladiatorius ir vyresniuosius centurionus, moko vaikus romėnų žaidimų meno, laivų statybos, gladiatorių kovų. O net kiečiausias XXI amžiaus paauglys norės užsiimti ir bendrauti „ROAM“ klube, galinčiame pasigirti aukštųjų technologijų pamokomis, virtualiąja realybe, kavos pokalbiais, joga, asmenukių medžiokle ir lenktynėmis aplink „Ceasers“ imperiją.

Kam dar trūks atrakcijų, Abu Dabyje laukia „Ferrari World Abu Dhabi“ – pirmasis ir didžiausias pasaulyje tokio pobūdžio „Ferrari“ atrakcionų parkas su greičiausiais pasaulyje amerikietiškais kalneliais „Formula Rossa“, pasiekiančiais net 240 km/h. greitį.

Žirafos Afrikoje

„Jei savo vaikui per atostogas norite padovanoti potyrį it iš „Madagaskaro“ filmuko, išbandykite safarį Afrikoje. Pirmąjį safarį turistams su vaikais siūlau patirti Kenijoje, – sako „Boutique Travel“ kelionių dizainerė Aja. – Čia safaris yra patogus, netoli nuo atostogoms pasirinktų puikių Kenijos paplūdimių. Safariui skirkite nuo savaitės iki dešimties dienų, aplankykite kelis nacionalinius parkus. Atkreipkite dėmesį į sezoniškumą ir gyvūnų migraciją. Yra skirtumas, ką išvysite – migruojančių antilopių kudų jūrą ar kelis atsitiktinius dramblius. Rinkitės atviro tipo safario automobilius, tik taip pajusite, ką reiškia, kai pro jūsų nosį – tikrąja to žodžio prasme – prabėga kaimenė dramblių (aš tai patyriau Krugerio nacionaliniame parke). Mini autobusai su langais – prastas sumanymas, nors ir atsieina pigiau. Pagalvokite, ką matys vaikai, jei negausite vietos prie lango.

Į safarius visada lydi ginkluoti sertifikuoti reindžeriai, todėl nereikėtų baimintis, kad nukentėsite nuo žvėrių. Prieš kelionę jums papasakos, kaip elgtis safario metu. Apsigyvenkite lodžijoje (taip vadinami nedideli viešbučiai Afrikos savanose). Dienomis leiskite laiką prie baseino, mėgaukitės Afrikos saule, ilsėkitės. Atsakingai pasirinkite lodžiją ir įsitikinkite, kas įskaičiuota į kainą. Geros lodžijos siūlo trijų kartų maitinimą, du safarius per dieną – saulei kylant ir leidžiantis – su sertifikuotais reindžeriais ir kokybiškais patogiais visureigiais. Su paaugliais siūlau leistis ir į ekstremalesnį – naktinį safarį, kuriame patirsite aštresnių pojūčių. Po safarių kelionių pailsėkite prie jūros: pavyzdžiui, po safario Tanzanijoje ilsėkitės Zanzibare, o po PAR, pavyzdžiui, skriskite į laukinius Mozambiko paplūdimius, o Kenijoje ilsėkitės Malindžio ar Dianio paplūdimiuose.“

Kenijoje, netoli Nairobio, esantis „Gifaffe Manor“ – unikalus viešbutis, įkurtas kartu su veislynu, gelbstinčiu nykstančias Rotšildo žirafas. Šis viešbutis jūsų vaikus tiesiog privers klykti iš smagumo, nes jie laiką leis nuostabių ilgakaklių būtybių kompanijoje, kurios gyvena kartu su viešbučio svečiais. O jos yra itin draugiškos ir nuolat stengiasi įkišti nosį pro apdairiai atidarytus viešbučio langus ir duris, tikėdamos nugvelbti kokį skanų kąsnelį nuo viešbučio svečių stalo. Mielos viešnios niekada neatsisakys išbandyti siūlomo maisto ir iš dėkingumo mielai pakštels į nosį savo maitintojams. „Gifaffe Manor“ gyvena apie 10 žirafų. Kiekvienas jas gali pašerti specialiu maistu, kurį viešbučių savininkai palieka kiekviename kambaryje. Dėl savo ūgio jos lengvai gali pasižvalgyti ir į antrąjį pastato aukštą, kuriame yra miegamieji, todėl rytais svečiai turės unikalią galimybę kambario lange išvysti didžiulę mielos žirafos galvą: „Labas rytas.“

„Mnemba Island Lodge“ sala dažniausiai renkamasi poilsiui po įspūdingų safarių Tanzanijoje. Ji yra išskirtinėje vietoje – vos už 4,5 km nuo šiaurės rytinės Zanzibaro pakrantės žydrame Indijos vandenyne. Apsupta kvapą gniaužiančių koralų rifų sala yra vienoje įspūdingiausių nardymo vietų Afrikoje. Čia gyvena trijų rūšių delfinai, atplaukia didžiausios pasaulio žuvys – bangininiai rykliai. Saloje, kurią apeiti užtektų dešimt minučių, – vos 12 autentiškų afrikietiškų paplūdimio namukų su šiaudiniais stogais, pasislėpusių atogrąžų paplūdimio palmių šešėlyje. Čia viešintys vaikai kviečiami dalyvauti smagioje ir interaktyvioje „WILDChild“ programoje, siūlančioje įvairią veiklą, pavyzdžiui, šiukšlių medžioklę, leidimąsi į kelionę aplink salą piratų laivu, nardymą su vamzdeliu, piknikus paplūdimyje, pasivaikščiojimus gamtoje ar vėžlių formos sausainių kepimą su salos šefu.

Slidės Prancūzijoje

„Jei šaltuoju sezonu jums smagesnės žieminės pramogos, laikas tepti slides į Prancūziją ar Šveicariją. Paprastai tėvai išdrįsta vaikus statyti ant slidžių nuo trejų ar ketverių metų. Kalnų kurortuose daug gerų slidinėjimo mokyklų, į kurias tėvai vaikus gali atiduoti visai dienai, ir patys patirti visišką slidinėjimo malonumą. Tokiose mokyklose vaikai bus ne tik mokomi, bet ir pavalgydinti, tarp savo amžiaus grupės vaikų greičiau išmoks slidinėti. Štai tuomet, kai renkatės, kur slidėti, geriausiai atkreipti dėmesį ne tik į viešbučio sąlygas, bet į kurorto infrastruktūrą, ar ji patogi vaikams slidinėt, ar yra užtektinai trasų pradedantiesiems. Esu pastebėjusi, kad slidinėjimo atostogos užsienyje labai panašios į gausius ir šiltus šeimų susitikimus, kai kartu slidinėja tėvai, vaikai ir seneliai“, – sako „Boutique Travel“ įkūrėja Aja.

Norintiesiems vaikams parodyti visą slidinėjimo romantiką siūlau atkreipti dėmesį į „Four Seasons“ viešbutį Meževe, Prancūzijoje. Ten slidininkai į trasas iš viešbučio keliauja karietomis, pakinkytomis arkliais, – labai smagus, senoviškas būdas, primenantis slidinėjimo tradicijų pradžią. Vaikams veikia klubas, priimantis mažylius nuo trejų metų, taip pat paauglių klubas, kuriame galima žaisti kompiuterinius žaidimus, stalo futbolą, veikia namų kino teatras. Viešbučio konsjeržas gali surengti vieną iš šių atrakcijų: išvykos elektriniu sniego motociklu, šunų kinkiniais ar skikjøring (paslidinėti traukiamiems arklių, šunų ar motorinių transporto priemonių).

Kurševelyje esantis „Le K2 palace“ viešbutis, pavadintas antro pasaulyje pagal aukštį kalno po Everesto vardu, nors ir turi Himalajų kalno vardą, pasižymi tradiciniu šio krašto stiliumi. Jame – tikras vaikų rojus su sniego baltumo vaikų klubu, kurio interjeras atkartoja kalnus, ir milžiniškais meškučiais. Vyresniesiems skirta erdvė su vaizdo žaidimais ir simuliatoriais, nesvarbu, ar jūsų vaikas jaučiasi lenktynininku, ar roko ikona, tikrai turės ką veikti. Žiemos sezono metu čia rengiami magijos šou, į kuriuos kviečia prancūzų magas Jeanas Sébastienas Bajolet.