Per du mėnesius trukusią kelionę Jolita spėjo aplankyti ne vieną regioną ir pamatyti šalį iš skirtingų pusių. Dalinamės patyrusios keliautojos įspūdžiais, užfiksuotomis akimirkomis bei praktiškais kelionių patarimais.

– Kaip atrodė jūsų maršrutas po Tailandą?

– Tailande praleidau 59 dienas. Pradėjau nuo Bankoko, nes ten skrydis buvo, tuomet keliavau į Patają, Koh Lan, Koh Samed, Koh Chang, turėjau paviršinio nardymo ekskursiją į Koh Rang nacionalinį parką, tada Koh Kood, keliavau dar prie Koh Mak, Koh Wai panardyti.

Taip praėjo pirmas mėnuo. Toliau reikėjo iš Trato oro uosto grįžti į Bankoką, kad nuskrisčiau į Koh Samui, čia prabuvau porą savaičių, po to persikėliau į Koh Phangan dar dviem savaitėms. Ten dar pasiėmiau dienos turą į Koh Tao ir Koh Nang Yuan privačią salą.

Jolita Petraitytė keliavo Tailande

– Pagal ką rinkotės lankomas vietoves?

– Naudodamasi „Google“, ieškau įvairių tinklaraščių, skaitau keliose vietose apie lankytinus objektus, pasitikrinu nuotraukas, kaip tos vietovės atrodo, tada sprendžiu, ar man gražu, ar noriu tai pamatyti. Žodžiu, atsirenku topus, juos žymiuosi programėlėje, pasirašau sau pastabas, kad vėliau nepamirščiau, kodėl norėjau ten nuvykti.

– Ar kelionės planu pasirūpinote iš anksto?

– Aš esu didelė pasiruošimo gerbėja, man pusė kelionės malonumo yra pats planavimas, galvojimas, kaip ten nuvyksiu, ką pamatysiu, todėl ir šią kelionę pradėjau planuoti prieš 4 mėnesius, mintyse jau turėjau tuos vaizdus, kuriuos pamatysiu ir su nekantrumu laukiau, kada išvyksiu.

Jau prieš kurį laiką esu supratusi, kad aš nesu spontaniškas keliautojas. Jei esu kažko nepasiruošusi, neužsirezervavusi apgyvendinimo ar nesusižymėjusi, ką noriu aplankyti, net negaliu atsipalaiduoti kelionėje! Žinau, kad čia toks kontrolės poreikis, bet man daug maloniau yra žinoti, kur ir kada vyksiu.

Šį kartą telefono užrašinėje turėjau visiškai išsmulkintą planą, kada, kur turiu persikelti gyventi, kada skrydžiai, kada keltai, kiek kas maždaug kainuos, susirašiau pastabas dėl transporto, kaip patogiau keliauti, kur, ko ieškoti ir pan. Kai kelionė prasideda, aš tiesiog seku savo užrašus, o kokia tvarka aplankyti lankytinus objektus, jau sprendžiu vietoje, priklausomai nuo oro sąlygų, arba pagal tai, kuriam laikui noriu išsinuomoti mopedą.

– Kuri iš Tailando salų jums paliko geriausią įspūdį, šilčiausius prisiminimus?

– Mano asmeninis salų TOP 3 yra: Koh Kood, Koh Chang, Koh Phangan. Aš dar nesu lankiusis Krabi regione, todėl topas yra iš aplankytų salų. Jei grįžti žiemoti – grįžčiau į Koh Kood, nes ši sala mane pakerėjo savo žydrais, gana tuščiais paplūdimiais, mažai turistų, pati sala nedidelė, nėra didelio eismo.

Visoje saloje yra dvi vaistinės, viena maža ligoninė. Ten yra apsistoję nemažai europiečių, saloje susikūrusių savo verslus – gyvena ir mėgaujasi gyvenimu bei geru klimatu. Susipažinau su keliais užsieniečiais, kurie ten žiemoja, su jais einant į kokį barą, jautiesi kaip draugų rate, nes visi ten visus pažįsta, visi tarpusavyje bendrauja. Žodžiu, man buvo nerealu!

– Kokie tajų patiekalai yra jūsų mėgstamiausi? Gal teko paragauti ko nors netikėto?

– Man labai skanus visas jų maistas. Turbūt neteko valgyti neskaniai, visi turėjo savo skonius, poskonius. Bet turbūt įsimintiniausia būtų kepti ryžiai su vištiena ir anakardžiais, kepti makaronai su jūros gėrybėmis, tada žaliasis bei geltonasis kariai su ryžiais ir visos žuvys su jūros gėrybėmis.

Kas dėl naujų bandymų, teko ragauti keptą kirmėlę, bet jos skonis man priminė sudegintą picos padą, tad kirmėlių ir vabzdžių asortimentas liko nebeišbandytas.

Jolita Petraitytė keliavo Tailande

– Ką galėtumėte patarti žmogui, siekiančiam po Tailandą pakeliauti kuo pigiau?

– Nebijoti gyventi paprastose vietose, nakvynės namuose, eiti valgyti į tas vietas, kur daugiau yra vietinių nei turistų, tada ir skanu, ir pigu, ir jūsų lauks šviežias maistas. Suprantu, kad nakvynės namai ne visiems, bet, pavyzdžiui, jei keliaujate keliese, galite užsirezervuoti vietas keturviečiame kambaryje ir jame būti visiems kartu.

Kas dar padeda sutaupyti – tai rekomendacijų prašymas iš kitų keliautojų, viešbučio ar nakvynės namų registratūros. Nes gi kažkas jau viską aplankė ir tikrai turi gerų patarimų ar pažįstamų, kas gali pigiau pervežti, kas pigiau nuplukdyti ir pan.

Ir ar pigiau pavyks pakeliauti, priklauso nuo paties keliautojo požiūrio į švarą ir komfortą. Tokiems kaip man, svarbiausia lova, dušas bei nakvynės vietos lokacija, kad nebūtų sudėtinga ar toli keliauti iki lankytinų vietų. Jei kažkam reikia labai gražių, dar dažais kvepiančių sienų, baseinų, tuomet taupesnis planas nepavyks.

– Kaip manote, ką privalu bent kartą patirti apsilankius Tailande?

– Būtina paragauti gatvės arba visai vietinių restoranėlių, turgelių maisto, pasivažinėti džiunglėmis su mopedu, išsimaudyti po kriokliu, nebijoti sunkiai pasiekiamų vietų, kurios dažnai būna vienos gražiausių. Ir nusipirkti laisvas su drambliukais kelnes, kad per daug nesijaudintumėte, jog per atostogas nuo skanaus tajų gaminamo maisto priaugo vienas kitas kilogramas.

Jolita Petraitytė keliavo Tailande

– Ar iš jūsų darbo kelionių agentūroje patirties matyti, kad žmonės vis dažniau renkasi tokias egzotiškas ir tolimas kryptis, kaip Tailandas?

– Kol kas, pagal perkamumą ir užklausų skaičių, lietuviai vis dar masiškai keliauja į Turkiją. Ten komfortas, viskas įskaičiuota, galima pasyviau ilsėtis aplankant 1–2 vietas ir daugiau mėgaujamasi viešbučio teikiamais patogumais, pramogomis.

Tailandas, visgi, daugiau tiems, kas nori aktyviai keisti gyvenamąsias vietas, nebijo egzotikos, kieno negąsdina labai paprastas, kartais skurdus tajų gyvenimas, lūšnelės, šiukšlės pakelėse, kam buvimas viešbutyje ne prioritetas, kas nori patirti nuotykių, pamatyti kuo daugiau pačios šalies.

– Ar esate keliavusi ir kitose Pietryčių Azijos šalyse? Kuo, jūsų manymu, Tailandas išsiskiria nuo kaimyninių šalių?

– Esu buvusi Singapūre, o dabar esu iškeliavusi į Indoneziją. Kol kas Tailandas lenkia skaniu maistu, o dėl gamtos grožio, kol kas visos šalys man apylygės, negaliu išskirti. Gal galėsiu tai padaryti, kai baigsis kelionė po Indoneziją.

Daugiau keliautojų įspūdžių iš Tailando galite rasti tinklaraštyje ir „Facebook“ grupėje „Tailandiečiai“.