Mėnesį po Tailandą keliavęs gamtininkas pasakoja, kokį įspūdį jam paliko pirmoji pažintis su šia šalimi ir kokių laukinės gamtos įdomybių čia pavyko aptikti. M. Čepulis taip pat dalinasi patarimais, kaip derėtų elgtis sutikus vieną ar kitą egzotišką gyvūną bei leidžia artimiau juos pažinti per savo stulbinančias fotografijas.

M. Čepulis tikina, jog reikėtų pamiršti visus gandus, kuriuos girdėjote apie Tailandą ir nuvykus patiems pamatyti šią šalį savo akimis – be jokių išankstinių nuostatų.

Mariaus Čepulio kelionė Tailande (tailandieciai.lt nuotr.)

– Per mėnesį Tailande pamatėte nemažai skirtingų vietų: Bankokas, Čiangmajus, Krabi, Khao Sok, Koh Pha Ngan… Ar lengvai pavyko susidėlioti kelionės maršrutą? Pagal kokius kriterijus pasirinkote, kur keliauti?

– Man buvo žiauriai lengva, nes didžiausią organizavimo, planavimo darbo dalį nudirbo žmona. Sakė, kad nebuvo labai sunku, nes mes tiksliai žinojome, ko norime. Mūsų tikslas buvo pailsėti keliose vietose (šiaurėje, Krabi ir kokioje nors saloje), neturėjome tikslo viską pamatyti.

Norėjosi ilgiau pagyventi tam tikrame regione. Be to, gavome iš draugų patarimų, kur pirma keliauti, ką verta aplankyti.

– Kurios iš lankytų vietų jums paliko didžiausią įspūdį?

– Kadangi šalyje lankiausi pirmą kartą, negaliu atsakyti į šitą klausimą taip paprastai. Dideli įspūdį paliko ir šiaurėje ryžių lauko restorane šiauduose kepta višta, ir pasivaikščiojimai po džiungles, ir Čiangmajaus šventyklos, ir Railay paplūdimiai, ir Bankoko parkai, ir Koh Pha Ngan saulėlydžiai, ir Khao Sok parke esanti vandens saugykla su vandenyje styrančiais medžiais.

– Ko gero, gamtos tyrinėjimas yra neatsiejama jūsų kelionių dalis, kad ir kur benuvyktumėte. Kokių įdomybių ar netikėtumų teko išvysti Tailande?

– Taip, gamtininkui Pietryčių Azijos šalys yra tikras lobis. Visų pirma, pribloškė drugelių gausa. Blizgančių, spalvotų, didelių, mažų – jų tiesiog visur knibžda, ar tai būtų miesto centras, ar džiunglių glūduma. Kalbant apie džiungles, kiekvienam linkėčiau po jas pasivaikščioti ir pajusti jų didybę. Tiesa, ten kažką be skraidančių drakonų, drugių bei gyvačių pamatyti nėra lengva.

Driežų visokiausių rūšių Tailande tikrai daug – nuo gekonų kambaryje, agamų vos ne ant kiekvieno krūmo, drovių scinkų ir dvimetrinių vandeninių varanų. Smagu buvo pamatyti net penkias beždžionių rūšis, pasiklausyti gibonų dainų. Stebino voverių gausa – visur jų pilna. Na, ir tikrai žadą atima vaizdas, kai milžiniški vaisėdžiai šikšnosparniai lekia saulei nusileidus maitintis. Tūkstančiai milžiniškų šikšnosparnių.

Dar viena vieta, kur galima praleisti daugybę laiko – jūros pakrantė per atoslūgį. Ten ir krabai, ir jūrų ežiai, jūrų agurkai, moliuskai, aštuonkojai, įvairiausios kirmėlės bei medūzos ir, žinoma, žuvys. Kadangi esu ornitologas, daugiausia laiko praleidau besivaikydamas paukščius.

Mariaus Čepulio kelionė Tailande (tailandieciai.lt nuotr.)

Volungės, žalvarniai, tulžiai, nektarinės, gegutės, ūsiai, bitininkai, drongai, mainos, garniai, ragasnapiai ten yra pakankamai jaukūs ir galima jais iš arti grožėtis. Labiausiai norėjau pamatyti didįjį ragasnapį ir pavyko!

– Dažnas į Tailandą vykstantis keliautojas baiminasi sutikti vorus, driežus, varanus, gyvates ir visokius kitokius egzotiškų kraštų gyventojus. Kurių iš jų tikrai reikėtų prisibijoti? Galbūt turite patarimų, kaip elgtis sutikus vieną ar kitą pavojingesnį gyvūną?

– Vorai ir gyvatės, deja, mane truputį nuvylė. Radau tik vieną medžių gyvatę, kuri tuoj paspruko. Didelių vorų, be milžiniškos Nephila pilipes, nepavyko sutikti. Bijoti šių gyvių tikrai nėra jokio reikalo, nes greičiausiai tiesiog jų nepamatysite. O pamačius tiesiog nereikia imti į rankas.

Varanai visada pabėga, bet jei juos smarkiai išgąsdini, jeigu per greitai šalia jų atsirandi, jie ginasi trenkdami uodega. Teko pajusti to smūgio jėgą, tai būtų patarimas stebėti iš poros metrų, ir tiek. Varanų, tiesa, daugiausia buvo Bankoko parkuose ir Koh Phangan saloje.

Dar ten daug tarakonų, šimtakojų, bet jie aktyvūs naktį, jei ateina kambarin, paprašai, kad išeitų. Jie labai paklusnūs padarai. Prie naktinio šviestuvo gali atskristi milžiniška cikada ir besiblaškydama tvoti galvon. Ko reiktų pasisaugoti, tai uodų. Jų daug visur, kur tik yra pavėsis, o ypač suaktyvėja vakarop. Tai jau purškalą nuo jų reikėtų įsigyti (geriausia pačiame Tailande).

Mariaus Čepulio kelionė Tailande (tailandieciai.lt nuotr.)

– Pakalbėkime apie tajų virtuvę. Ar kelionės metu atradote naujų skonių? Kokie patiekalai yra jūsų mėgstamiausi?

– Na, aš niekada nebuvau tajų virtuvės gerbėjas, tačiau esu mėgstantis viską bandyti žmogus. Tikrai nėra ten viskas taip aštru, galima paprašyti, kad neprikrautų kilogramo aitriųjų paprikų. Visų pirma, sužavėjo vaisių gausa. Kur tu daugiau gausi puslitrį glotnučio iš pasiflorų, mangų, ličių (realiai iš bet kokių vaisių) už 1,50 Eur?

Labai patiko ragauti gatvės maistą. Nuo sriubų su makaronais, skrudintos kiaulės papilvės iki visokiausių krevečių ar sraigių. Skėrių bei svirplių patiekalų tikrai ne visur rasite ir nėra jų daug. Skėriai skanesni, jei ką, nes daugiau mėsos, tik paskui ilgai kojas iš dantų krapštyti tenka.

Labiausiai patiko šiaurėje ragauta kepta višta šiauduose ant butelio ir maistas, kurį reikia pačiam išsivirti puodynėje. Mėgstamiausia daržovė (žolė), kurios tikrai pasiilgsiu – „morning glory“. O desertas visiškai be konkurencijos „mango sticky rice“. Na, ir būtų gerai, kad pas mus atsirastų tradicinė šalta tailandietiška arbata su pienuku.

Mariaus Čepulio kelionė Tailande (tailandieciai.lt nuotr.)

– Ar esate buvęs ir kitose Pietryčių Azijos šalyse? Kuo, jūsų manymu, Tailandas išsiskiria nuo kaimyninių šalių?

– Esu buvęs tik Kinijoje ir Filipinuose. Nelabai galiu lyginti šių šalių. Tai nieko panašaus. Atskiros kultūros, visiškai kitoks maistas, visiškai kitokie žmonės. Gal kiek švariau, bent jau fasadas.

– Ko palinkėtumėte kitiems, planuojantiems keliauti į Tailandą?

– Prieš kelionę apie Tailandą galvojau kaip apie tokią nuvalkiotą kryptį, kur nieko ten baisiai įdomaus, kur tupi baseine po palme, tave už dyką masažuoja, ir tiek žinių. Tai žiauriai klydau. Tiesa, ten tikrai faktiškai už dyką masažuoja.

Bet Tailandas, visų pirma, yra milžiniška šalis. Tai tikrai nėra tik Krabi regionas su salelėmis. Tailando šiaurė turi visiškai kitokį jausmą, ten tikrai yra ką pamatyti, kur paklajoti. Žodžiu, reikėtų išmesti visokius gandus, ką girdėjote apie šią šalį ir nuvažiuoti bei patiems pamatyti, susipažinti. Aš dar visko nepamačiau ir jau žinau kelias vietas, kur norėčiau sugrįžti.

Daugiau keliautojų įspūdžių iš Tailando galite rasti tinklaraštyje ir „Facebook“ grupėje „Tailandiečiai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)