Prabangių kelionių dizainerė Aja, remdamasi savo patirtimi, išskyrė 7 garsiausius ir itin prabangius SPA pasaulyje.

„Fiuggi Palazzo“ viešbutis Italijoje

Italijos turizmo rinka ošia: to, ką galėjo padaryti Oprah su 22 milijonais sekėjų instagrame, neatstotų jokia milijonus kainuojanti reklaminė kampanija. Oprah Koliziejuje, Oprah su itališkos duonos kepalu, Oprah SPA geria mineralinį vandenį iš čiaupo.

„Mano bičiulius, užsiimančius Holivudo žvaigždžių atostogomis Italijoje, Oprah pažymėjo savo įraše iš Koliziejaus. Per naktį jų instagramo paskyra tiesiog užkaito – keliasdešimt tūkstančių naujų sekėjų ir visas užsakyta iki rudens“, – pasakoja Aja, kai mes, atskridę į Romą, važiuojame Fiuggi link.

Kelionių dizainerė Aja

Negirdėjote, kas yra Fiuggi? Tai kurortinis miestelis, nutolęs per valandą kelio nuo Romos, įkurtas dar XIV amžiuje dėl čia atrasto vandens, acqua di Fiuggi, kuriuo inkstus gydė popiežius Bonifacas VII ir Mikelandželas. Bet, nelaimei, Mikelandželas, skirtingai nei Oprah, neturėjo instagramo. Iš kalnų ir šaltinių trykštantis vanduo jau viduramžiais buvo žinomas dėl savybių skaldyti inkstų akmenis, dabar jau ir moksliškai pagrįsta, kad jis valo inkstus bei balansuoja imuninę sistemą.

Ypatingoji jo savybė – didelis magnio kiekis. Žavusis Fiuggi, pilnas mažų viešbutukų, turi nediduką, bet mielą istorinį centrą su bažnyčiomis, didikų rūmais, čia daug susipynusių gatvelių, aikščių, akmeninių namų, kuriuose išlikę XIII ir XIV amžiaus langai.

Kad ir kur eisite Fiuggi, ant aukštos kalvos matysite miestelio puošmeną – „Fiuggi Palazzo“ viešbutį, kurio istorija siekia daugiau nei šimtą metų. Pastatytas Art Nouveau stiliumi, jis buvo laikomas pačiu gražiausiu ir moderniausiu viešbučiu Europoje, į kurį po sėkmingų karaliaus Vittorio Emanuele III atostogų praėjusio amžiaus pradžioje veržėsi visos Europos aristokratija ir to laikotarpio įžymybės, tokios kaip Pablo Picasso.

Prieš porą metų viešbutis atvėrė duris po rekonstrukcijos ir pasivadino medicininiu SPA retritu. Kai atidarome palazzo, kuris įsikūręs gaiviame 700 metrų aukštyje, apsuptas kalvų ir paskendęs debesyse, duris, mus pasitinka Magno Cristiani, vienas viešbučio vadovų.

Būtent čia prieš mėnesį lankėsi ir Oprah su draugių kompanija. Tiesa, to patvirtinti viešbutyje niekas neskuba – kaip ir visose prestižinėse pasaulio vietose, kurios sulaukia įžymybių, laikomasi griežtos privatumo politikos. Tačiau JAV žvaigždė pati mielai dalijosi nuotraukomis iš SPA. Maža to, sakoma, kad pati sumokėjusi už savo viešnagę, ji maloniai nustebino savo komentarais socialiniuose tinkluose.

„Per daugelį metų lankiausi daugelyje SPA – atsipalaidavau ir retritinausi, dariausi giliųjų audinių masažus ir japoniškuosius šiacu, pabusdavau kartu su paukščiais ir eidavau į jogos ir kardiotreniruotes, badavau, meditavau, valiau organizmą. Bet niekada nepatyriau nieko panašaus“, – rašė ji.

Ir tai nėra vienintelė įžymybė, susijusi su šia vieta. Čia taip pat rengiamos sporto stovyklas pagal amerikietiškąją „The Ranch“ kūno rengybos programą, kurią dievina buvusi JAV pirmoji ponia Michelle Obama ir nesenstanti australų aktorė Nicole Kidman.

Tačiau čia ir teks pabaigti su visu holivudiniu glamūru. Tai nėra ta vieta, kurioje dieną mėgausitės procedūromis, o vakare – martinio taure. Į didingą restoraną su milžiniškais Murano stiklo sietynais viešbučio gyventojai renkasi su baltais chalatais ir įsispyrę visai ne į prabangius batelius, o į baltas šlepetes. Jokio alkoholio. Aišku, jokių cigarečių. Ir net kavos („Šiam rytui mes turime specialios baltosios arbatos“, – sakė mums padavėjas.)

Čia reikės laikytis sveikatinimosi programos ir maitintis pagal pritaikytą meniu. Viešbutis net neapgyvendina svečių trumpam laikotarpiui – rekomenduojamas bent savaitės poilsis. Atvykusiems svečiams atliekamas išsamus kraujo tyrimas, jei reikia – dar nuodugnesni tyrimai.

Aja dieną pradeda pusryčiais – trupininis obuolių pyragas, omletas iš baltymų, pilnagrūdis skrebutis, mėlynių uogienė, trapučiai, kivis. Skamba visai neblogai, bet jai buvo paskirtas „ilgaamžiškumo ir atjaunėjimo“ meniu, kuris per dieną sudarė arti 2 tūkst. kilokolorijų. Tačiau norintiesiems atsikratyti svorio teks taikytis prie 830 kalorijų dietos. Viešbutyje nepatiekiama mėsa, pieno produktai ar patiekalai, turintys gliuteno. Meniu buvo sudarinėjamas 18 mėnesių, o vadovaujant vieninteliam Romoje tris „Michelin“ žvaigždutes turinčiam šefui Heinzui Beckui iš viso sukurta daugiau nei pusantro tūkstančio patiekalų.

„Viešbutyje negalima nei fotografuoti, nei filmuoti virtuvėje, nes itin saugomos receptūrų paslaptys, pavyzdžiui, man išdavė, kad iš pirmo žvilgsnio paprastoje lęšių sriuboje yra net 22 prieskoniai, – sako Aja, – kiekvienas patiekalas patiekiamas įspūdingai, vakarienę ar pietus sudaro trys ar keturi gurmaniški patiekalai. Iš pradžių nedidelis maisto kiekis glumina, bet ilgainiui įpranti ir pradedi mėgautis tuo, kas skanu ir sveika. Juk morkų sriuba su bergamočių skonio ledais skamba ne taip, kaip iš sanatorijos valgiaraščio?“

Sveikinamės su vienu iš retrito gydytojų Marcos, kurio baltas chalatas slepia tatuiruotėmis išmargintas rankas – gal toks maištingos sielos gydytojas bent leis mums čia pasimėgauti kava?

„Su kiekvienu atvykusiu žmogumi kalbamės asmeniškai, būna, kad išrašau receptą ir kavai, jeigu nusprendžiame, kad ji nedaro jūsų organizmui žalos. Per tokio tipo atostogas reikia detoksikuoti ne tik savo kūną, bet ir mintis. Reikia namuose palikti visus priklausomybes sukeliančius dalykus. Prie jų priskirčiau ir išmaniuosius telefonus, į kuriuos ateina elektroniniai laiškai. Juos tikriname nuo ryto iki vakaro, – sako gydytojas.

– Per keturias savaites galima pasiekti labai gerų detoksikacijos rezultatų. Būna, kad žmonės prisipažįsta per dieną išgeriantys tris ar keturis butelius vyno, surūkantys daugiau nei 20 cigarečių, 10 espreso. Pirmoji savaitė čia tikrai šokiruoja organizmą, o paskui priprantama prie tokio režimo.“

Būtinas sveikatinimosi atostogų atributas – judėjimas. Fiuggi regione yra daug vaizdingų intensyviems ir lengvesniems žygiams skirtų maršrutų po Apeninų kalnus. O kadangi kiekvienam viešbučio svečiui skiriamos asmeninės treniruotės pas judėjimo instruktorius, Ajai metas pas Armando Vinci. Vietinė viešbučio sporto salė visiškai nepanaši į įprastus fitneso klubus, įrengta didingoje balinių šokų menėje. Ir ne tik dėl to. Vietoje įprastų svorių kilnojimo čia siūloma koncentruotis į kūno mobilumą, stabilumą, balansą.

Po trumpos, bet efektyvios sporto treniruotės metas glotnučiui iš obuolio, citrinos ir imbiero, o po jo – į SPA. Savo valdose – milžiniškame SPA – mus pasitikusi SPA direktorė Sharon Cassius, stulbinančiai jaunatviškai atrodanti moteris, prisipažįsta, kad SPA versle dirba jau 40 metų. Sharon netikėtai paklausia: „Ko gero, jūsų nenustebino čia, kalnuose, debesys ir vis pasirodantis lietus, ar ne? Turbūt jaučiatės kaip Druskininkuose?“ Aja lošteli galvą iš nustebimo – pasirodo, Sharon jau kurį laiką konsultuoja ir Lietuvoje esančius SPA.

„Joali Being“ retritas Maldyvuose

Visa sala skirta tik jūsų sveikatai ir žodis „sala“ nėra vartojamas perkeltine prasme. Maldyvuose, atokioje Bodufushi saloje Raa Atolle, keliasdešimt minučių lėktuvu nuo Malės oro uosto, „Joali“ grandinė atidarė visam pasauliui neįprastą naujieną – „Joali Being“ retritą, sveikatingumo salą, kurioje visas dėmesys skiriamas pagerinti svečių sveikatą ir savijautą.

„Jokio alkoholio, tik „mokteiliai“, trumpiausias buvimo terminas – penkios dienos, tai unikali, vienintelė tokia vieta Maldyvuose, duris atvėrusi vos praėjusių metų pabaigoje, o naujiena privertė nustebti visą turizmo pasaulį“, – pasakoja kelionių dizainerė Aja.

SHA sveikatingumo klinika Alikantėje, Ispanijoje

Joje viskas buvo apgalvota iki smulkmenų, net prieš padedant pirmąjį akmenį: medicinos viešbutis įsikūręs puikioje aplinkoje, kur tvyro ramybė, puikus klimatas ir nuostabūs vaizdai. Įsikūręs netoli L'Albir ir L'Alfas del Pi paplūdimių, Alikantėje netoli Valensijos. Maloniai švelnus mikroklimatas šioje vietovėje garantuoja fantastišką temperatūrą ištisus metus – Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė, kad čia oras yra vienas iš geriausių pasaulyje ir tai yra esminis veiksnys norint išlaikyti gerą sveikatos būklę.

Apdovanojimų pelniusioje SHA sveikatingumo klinikoje žmonės gali pagerinti savo sveikatą ir savijautą pasitelkdami senovės Azijos disciplinas ir revoliucines vakarietiškas technikas. Holistinės, specialiai kiekvienam kuriamos programos apima visą gamą: nuo svorio metimo, detoksikacijos ir miego atkūrimo iki genetinių tyrimų ir senėjimo stabdymo procedūrų.

Viešbutis

„Lily of the Valley“ Sen Tropeze, Prancūzijoje

„Sen Tropezas nebūtų Sen Tropezas, jei jame nebūtų galima suderinti trankių vakarėlių ir sveikatingumo procedūrų“, – šypsosi Aja.

Naujas šeimai priklausantis prabangus viešbutis įsikūręs kalvų šlaituose virš šešių kilometrų ilgio smulkaus smėlio paplūdimio. Prašmatnų interjero dizainą sukūrė Phillipe’as Starckas, tačiau pagrindinė priežastis apsilankyti – įspūdingas sveikatingumo rojus, skirtas svoriui mesti, dietai, sportui ir sveikai gyvensenai.

Viešbutyje yra visus metus šildomas pusiau olimpinis baseinas, procedūrų ir konsultacijų kabinetai, pirtys ir sniego dušas. Po asmeninio įvertinimo bei konsultacijos kiekvienam svečiui sudaroma individuali programa su privačiomis dietologų ir trenerių sesijomis, galima rinktis iš daugiau nei 70 treniruočių nuo jogos iki vandens sporto ar nuo važinėjimo dviračiu patalpose iki kalnų dviračių.

„Brenners Park-Hotel & Spa“ Baden Badene, Vokietijoje

Garsiajai „Oetker Collection“ grupei priklausantis „Brenners Park-Hotel & Spa“ veikia jau 150 metų. 2015 metais buvo atidarytas įspūdingiausias, novatoriškiausias ir vienas didžiausių Europoje SPA elegantišku „Villa Stéphanie“ pavadinimu. Be visų novatoriškų sprendimų, šis SPA yra išskirtinis savo skaitmeninio detokso programa. Ji aktyvuojama vos vienu mygtuko paspaudimu: kiekviename iš elegantiškai įrengtų kambarių prie lovos esantis jungiklis išjungia visą belaidį internetą ir kambario elektroniką.

Menkiausias elektroninis laiškas jūsų nepasieks dėl specialios sienų technologijos su variu. Čia yra viskas – nuo estetinės medicinos chirurgų iki penkių aukštų SPA ir 500 kvadratinių metrų saunos.

„Les Sources de Caudalie“ Bordo, Pranūzijoje

Pirmasis pasaulyje vyno SPA su viešbučiu tapo tokie populiarūs, kad po metų teko dvigubinti kambarių skaičių. Mažiau nei 20 kilometrų nuo Bordo įsikūrusiame vyno terapijos SPA, apsuptame besidriekiančių vynuogynų, atliekamos procedūros, kurios dėl antioksidacinių vynuogių savybių tonizuoja odą ir lėtina senėjimo procesus.

„Clinique La Prairie“ klinika Montrė, Šveicarijoje

Unikali vieta, kuri jau beveik šimtą metų sprendžia ilgaamžiškumo mįslę. Klinikos įkūrėjas profesorius Paulas Niehansas pirmiesiems savo pacientams gyvūnų ląstelių injekcijų suleido dar 1931 metais. Nuo to laiko jie išaugo į vieną moderniausių ir pažangiausių medicinos centrų pasaulyje su 50 gydytojų, siūlančių holistinį požiūrį į kūno išsaugojimą – nuo trumpų detoksikacijos programų iki pažangios kosmetinės chirurgijos.

Pirmą kartą klinika plačiajam pasauliui tapo žinoma 1953 metais, kai popiežių Pijų XII, susirgusį pavojingu gastritu, klinika gydė ląstelių terapija. Nuo tada šią kliniką atrado Marilyn Monroe, Marlene Dietrich, Romy Schneider. Kukli ligoninė išaugo iki trijų pastatų Ženevos ežero pakrantėje su originalia XIX amžiaus pilimi. Pasak klinikos mokslininkų, senėjimas prasideda sulaukus 30 metų, kai ima mažėti organizmo gebėjimas atsinaujinti.

Jei pradėsite estetinės medicinos programą 40 metų, vėliau gyvenime, sakoma, nereikės griebtis plastinės chirurgijos. Odos kokybei pagerinti siūlomi neinvaziniai metodai, pavyzdžiui, lazeriai, odos pakėlimas ultragarsu.