Reperis Drake‘as įvairiais būdais (na, išskyrus kelis keistokus šokio judesius) demonstruoja pasauliui, kaip šaunu būti kanadiečiu – jis tarsi neoficialus šalies ambasadorius. Viena vertus, kuklumas – dorybė, kita vertus, sunku nutylėti, kad Kanada – unikali šalis. Turbūt nėra kitos tokios didelės šalies, pasižyminčios šitokia įvairove, rašo theguardian.com.

Taigi išskirtiniai Kanados reiškiniai ir įdomybės:

1. 20 proc. pasaulio gėlo vandens rezervų yra Kanadoje. Ši šalis turi daugiausia ežerų pasaulyje, jie dengia beveik 9 proc. Kanados ploto.

Karštą vasaros dieną norisi tik įšokti į maudymosi kostiumėlį ir nerti į ežerą. Jei vasarą leisite Kanadoje, turėsite visas galimybes tai įgyvendinti, be to, maudysitės vienuose iš pačių švariausių ežerų planetoje. Ypač nuostabus Pasagos ežeras Džasperio nacionaliniame parke. Jis garsėja šaltu, bet švariu turkio spalvos vandeniu ir aukštomis, aplink stūksančiomis uolomis. Jūsų laukia nepamirštami vasaros malonumai.

2. Kanadoje vienam gyventojui tenka daugiau spurgų parduotuvių nei visose kitose šalyse.

Gal klevo lapą Kanados vėliavoje vertėtų pakeisti į spurgą su įdaru? Timas Hortonas išpopuliarino spurgas Kanadoje. 1964 m. ledo ritulio lygos žaidėjas atidarė savo vardu ir pavarde pavadintą spurginę, kuri tapo labai populiariu ir didžiulį pelną duodančiu greitojo maisto užkandinių tinklu.

Aplankykite pirmąją užkandinę Ontarijo provincijoje, Hamiltone arba užsukite į kito tinklo – „Donut Monster“ spurginę, kurioje mielinės spurgos pagardintos įvairių skonių glaistu (vienos iš gardžiausių – su šokoladinio sūrio pyrago glaistu). Ir kituose miestuose yra puikių spurginių – „Lucky Doughnuts“ tinklo arba šeimos užkandinė „Bronuts“ Vinipege. Pastarosios savininkai kepa spurgas tik iš natūralių komponentų ir garsėja unikaliomis spurgomis – pvz., česnakų ir sūrio skonio spurgos, spurgos su rozmarinais ir levandomis.

Kanada

3. Niufaundlando saloje Atlanto vandenynas užšąla – susidaro natūrali ledo ritulio arena.

Visiems žinoma, kad nacionalinė Kanados sporto šaka – ledo ritulys, taigi Niufaundlande ir Labradore (taip pat daugelyje kitų provincijų) stengiamasi populiarinti ledo ritulį lauke. Žiemą žmonės kviečiami susiburti į komandas ir sužaisti draugiškas rungtynes. Tiesa, žaidimas lauke priklauso nuo oro – ši pramoga galima tik žiemą.

4. Iš viso pasaulio klevų sirupo gamybos rinkos Kvebekui tenka net 77 proc.

Kol neapsilankėte Kvebeke ir neparagavote vietinio klevų sirupo, galite manyti, kad nesate jo ragavę. Kvebeko provincijoje – šimtai klevų sirupo gamyklėlių, kuriose visus metus gaminamas pats kokybiškiausias sirupas. Viena iš garsiausių – „Martin Picard’s Cabane au Sucre“, joje patartina apsilankyti derliaus nuėmimo laikotarpiu – nuo rugpjūčio vidurio iki spalio pabaigos. Čia pamatysite, kaip vyksta darbas, kaip gaminamas sirupas. 

Cukranendrių sezonas trunka nuo vasario vidurio iki gegužės pradžios.


Jei šios gamyklos nepavyks aplankyti, „Erabliere Au Sous-Bois“ (Kvebekas) arba „Sucrerie de la Montagne“ (Kvebekas) – jose siūloma įvairiausių pramogų: pasivažinėjimas karieta, degustacijos su gidais. Nepamirškite nusipirkti vieną ar du butelius klevų sirupo, kuris puikiai tinka daugeliui patiekalų, o keli jo lašeliai pagardina kavą ar arbatą. Klevų sirupas Kanadoje vadinamas skystuoju auksu.

Kanada

5. Norite baltojo lokio pavidalo automobilio numerių? Tada teks kraustytis į Kanadą ar bent jau apsilankyti Šiaurės Vakarų teritorijose.

Kanados Šiaurės Vakarų Teritorijose gyvena daug baltųjų lokių – automobilių numerių lentelių pavidalu. 1970 m. Šiaurės Vakarų teritorijų 100-ąjį jubiliejaus proga buvo pradėti gaminti baltojo lokio pavidalo automobilių numeriai. Iš pradžių daugeliui tai atrodė neįprasta, bet laikui bėgant žmonės pamėgo tokius mašinų numerius ir juos įsigijo. Beje, tokių numerių galima įsigyti interneto parduotuvėje „eBay“.



Dar viena įdomi vieta – „Watson Lake Signpost Forest“ parkas, kuriame keliautojai nuo 1942 m. jau palikę apie 77 000 kelio ir gatvių ženklų iš savo gimtųjų kraštų.

6. Ogopopo – mitinė pabaisa (panašiai kaip Lochneso ežero pabaisa), kuri tariamai gyvena Okanagano ežere, Britų Kolumbijoje.

Ar tikite sakmėmis, mėgstate baugias istorijas? Tada paklausykite – anot legendos, Okanagano ežere, Britų Kolumbijoje, gyvena pabaisa Ogopopo. Ši pabaisa – 15 m ilgio gyvatė, tūnanti ežero gelmėse. Pasakojama, kad Ogopopą matė dar 19 a., o naujausi tariamai (ar tikrai) ją mačiusiųjų pasakojimai – iš 2018 m. rugsėjo.

Kanada

7. Ar žinojote, kad Kalėdų senelis turi savo pašto adresą?

Siųskite laišką šiuo adresu: H0H 0H0, Šiaurės ašigalis, Kanada. Laišką galite išsiųsti bet kokia kalba, tai jums nieko nekainuos. Parašiusieji atgalinį adresą sulauks laiško iš Kalėdų senelio elfų.

Daugybė vaikų visame pasaulyje artėjant Kalėdoms rašo laišką Kalėdų seneliui. Kanados pašte sudaryta sistema, garantuojanti, kad kiekvienas laišką parašęs vaikas gautų atsakymą iš Šv. Nicko. 2017 m. paštas sulaukė rekordinio skaičiaus laiškų – 1,6 mln.

8. Norėtumėte pamatyti baltuosius delfinus? Susiruoškite į Čerčilį, Monitobos provinciją.

Ši vietovė garsėja Kanados laukine gyvūnija. Daugybė baltųjų delfinų migruoja per Hadsono įlanką liepą ir rugpjūtį – tada čia praplaukia dešimtys tūkstančiai delfinų. Turistams rengiamos išvykos, kurių metų galima pasiklausyti vadinamojo delfinų leidžiamų garsų su hidrofonais. Laivai, kuriais plukdomi turistai, neturi judančių dalių, taigi nekelia pavojaus delfinams.

9. Vieta, kur buvo parašyta garsioji knyga „Anė iš Žaliastogių“ (ir jos tęsiniai) – princo Edvardo sala yra vos 225 km ilgio ir 56 km pločio.

Iš trijų Kanados pajūrio provincijų Princo Edvardo sala yra mažiausia. Tai ne tik mažiausia provincija pasaulyje, bet ir su mažiausia – vos trijų gyventojų populiacija. Tiesa, ši provincija vadovaujasi moto „Mažieji saugomi didžiųjų“.

Viena iš unikaliausių vietų visame pasaulyje – Basin Head parkas, dar vadinamas Dainuojančio smėlio parku. Baltas smėlis iš tiesų skleidžia garsus. Kadangi jame yra daug kvarco, pakaitinus saulei, einant per smėlį, sklinda juokingas cypčiojantis grikšėjimas.

Kanada

10. Vienu metu Kanadoje trūko monetų, tad tuo laikotarpiu pinigus atstojo kortos.

17 a. pabaigoje trūko monetų, kurias gabendavo iš Prancūzijos. Todėl tuo metu vietoje pinigų naudojo kortas. 2018 m. Karališkoji Kanados monetų kalykla prisimindama šį faktą, išleido proginių monetų rinkinį, primenančių 17 a. kortas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)