Norint apsidrausti nuo galimų sveikatos sutrikimų ir kitokių problemų, kurių nesunku prisišaukti pirmą kartą viešint Indijoje, svarbu žinoti, kaip elgtis konkrečiais atvejais ir ko šiukštu nedaryti. Toliau – dešimt tipinių klaidų, dėl kurių dažniausiai tenka krimstis Indijoje besilankantiems turistams.

1. Filmavimas oro uoste

Po ilgo skrydžio pagaliau Indijos žemę pasiekę turistai nieko nelaukdami čiumpa vaizdo kameras ir tiesiog oro uoste ima filmuoti viską, kas jiems atrodo bent kiek įdomu ir neįprasta. Deja, užmatę tokį elgesį, prie jų kaipmat prisistato vietos policininkai, nepasikuklinantys išrašyti solidžias baudas už lengvabūdišką filmavimą. Ginčytis su tvarkos sergėtoju, atsidūrus kitame pasaulio krašte, be to, nemokant tenykštės kalbos ir neišmanant įstatymų, švelniai tariant, nėra lengva. Todėl su filmavimu geriau kiek palūkėti: tuo užsiimti laisvai galėsite tik per ekskursijas.

2. Žmonių fotografavimas

Savaime suprantama, kad atsidūrus svečioje, be to, egzotiškoje šalyje be galo norisi fotografuoti viską, kas traukia dėmesį ir atrodo neįprasta. Vis dėlto kad ir kokie unikalūs atrodytų piliečiai su turbanais, verta atminti, kad sikhų požiūris į fotografavimą ypatingas. Tikrai nederėtų be jokio išankstinio įspėjimo nukreipti į juos objektyvo. Atviro pykčio arba priešiškumo jie gal ir nepademonstruos, tačiau tuos žmones reikia gerbti: pirmiausia paprašyti jų leidimo, o tada leisti pasiruošti.

3. Viltis surasti tualetą „McDonald’s“ restorane

Daugelis įsitikinę, kad visose pasaulio šalyse veikiančiuose grietojo maisto restoranuose, kaip antai „McDonald’s“ arba KFC, teikiamos lygiai tokios pačios paslaugos, todėl, išvydę gerai pažįstamą logotipą, traukia į juo pažymėtą vietą, tikėdamiesi pasistiprinti ir dar atlikti gamtinius reikalus. Pirmąjį norą patenkinti tikrai pavyks, bet antro, deja, ne, nes Indijos greitojo maisto užkandinėse tiesiog nėra tualetų. Įprasto viešojo tualeto derėtų ieškoti nebent šiuolaikiniuose prekybos centruose.

4. Bandymas atsiskaityti banko kortele užkandinių zonoje

Atsiskaityti banko kortele Indijos prekybos centre veikiančioje užkandinėje greičiausiai nepavyks, kadangi šioje šalyje yra labai populiari sistema „FoodCard“. Ja naudotis siaubingai nepatogu, tačiau kitos išeities tiesiog nėra. Tai reiškia, kad teks įsigyti prekybos centre „FoodCard“ kortelę, pervesti į ją sumą, kurią, kaip manote, išleisite maistui (prie jos nepamirškite pridėti mokesčio). Patartina pasistengti išleisti visus į kortelę pervestus pinigus, kadangi likučio niekas negrąžins – jis nukeliaus į prekybos centro savininko kišenę.

5. Vaikštinėjimas tuščiomis rankomis

Nors šiais laikais sunku tuo patikėti, bet vaikštinėjant po Indijos miestų ir kaimų gatves rankose būtina turėti bent kažką, kuo būtų galima apsiginti. Kai kurie apdairūs turistai dažniausiai visur nešiojasi plastikinius vandens butelius. Taip vienu šūviu pavyksta nušauti du zuikius: galima atsigerti tvoskiant karščiui ir yra kuo nuvaikyti benamius šunis.

6. Neapsirūpinimas paso kopija

Viešbučių administracija reikalauja pateikti paso kopiją su oro uoste atspausta Indijos viza. Turistai dažnai pamiršta šituo pasirūpinti arba galvoja, kad paso kopiją pavyks pasidaryti viešbutyje. Atminkite, kad Indija nėra ta šalis, kurioje ant kiekvieno kampo galima rasti veikiantį kopijavimo aparatą. Štai kodėl reikia pasirūpinti keliomis (kiekvienam viešbučiui, kuriame esate numatę apsistoti) paso su leidimu lankytis šalyje kopijomis.

7. Vandens iš čiaupo gėrimas

Atogrąžų klimato kraštuose galioja nerašyta taisyklė neimti į burną nė lašo tiesiai iš čiaupo tekančio vandens. Turint omenyje, kad Indijoje užterštumo lygis tiesiog katastrofinis, gerti iš čiaupo čia tabu, kurį pažeidus pilvo problemos beveik garantuotos. Net praustis po dušu reikia kietai sučiaupus burną, na, o dantims valytis naudoti buteliais tiekiamą vandenį.

8. Maisto palikimas ant stalo

Saldumynus Indijoje mėgsta ne tiktai žmonės, todėl nerizikuokite palikinėti ant stalo nei kepinių, nei gėrimų – jais tuojau pat susidomės tuntai besočių skruzdėlių. Kad visiškai to nenorėdami neprisišauktumėte neprašytų svečių, visus maisto produktus sudėkite į šaldytuvą.

9. Komforto klasės taksi išsikvietimas

Jei išsikviesite aukštesnės klasės automobilį, nieko siaubingo, aišku, nenutiks, bet kam be reikalo permokėti? Geriausiu atveju prisistatys mini vanas su veikiančia klimato valdymo sistema. Bet ir iš standartinės klasės automobilių galima pasirinkti tokį, kuris būtų su kondicionieriumi.

10. Nedidelių kupiūrų keitimas

Dar vienas Indijoje laukiantis netikėtumas galėtų būti valiutos keitimo kurso ir mokesčio už operaciją taikymas atsižvelgiant į tai, kokią sumą ir kokį banknotą norma iškeisti. Patikėkite, neverta skubėti išsikeisti tik 50 dolerių. Pirmiausia išstudijuokite ant stendo prie keityklos išrašytą informaciją. Pagrindinė taisyklė – kuo didesnė suma, tuo pelningesnis sandėris.

Kursas gali būti pakoreguotas ir atsižvelgiant į tai, kiek laiko žmogus gyvena šalyje, todėl valiutą labiau apsimoka keistis mieste: galėsite paaiškinti, kad jau trejetą metų jame gyvenate, ir pabandyti pasiderėti.

Naujos šimto dolerių kupiūros keičiamos palankesnėmis sąlygomis.

Pinigų galima išsiimti ir bankomate (geriau pasirinkti patikimą tarptautinį banką). Dėl mokesčio už operaciją patirti nuostoliai turėtų būti mažesni negu keitykloje. Šiaip jau derėtų susirasti tokį bankomatą, iš kurio išsiimant pinigus netaikomas papildomas mokestis.

Dar keletas patarimų

Nemokamu internetu pavyks pasinaudoti tik kai kuriuose oro uostuose, viešbučiuose ir požeminėse automobilių stovėjimo aikštelėse.

Nemėtykite ant žemės šiukšlių – būkite tvarkingumo pavyzdys. Gal taip prisidėsite prie požiūrio keitimosi šalyje, laikomoje viena nešvariausių pasaulyje.

Indų įprotis mėtyti šiukšles yra nulemtas istoriškai. Kitados maisto produktus šalies gyventojai sukdavo į gamtos teikiamas pakuotes – augalų lapus – ir juos tiesiog numesdavo, kad suėstų karvės. Dabar pakuotės plastikinės ir šventieji gyvūnai jų neėda, bet įprotis išliko. Kas nors juk turi tapti tinkamo elgesio pavyzdžiu. Kodėl gi jums to nepabandžius?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)