Beatričė uraganų grėsmę iš arti anksčiau jau yra patyrusi ne kartą – gyvendama Karibuose, 2017-aisiais ji susidūrė su trimis uraganais iš eilės, o dar po metų Graikijoje stebėjo Viduržemio jūroje besiformavusį reiškinį.

„Uraganas Irma Karibuose buvo penktos kategorijos. Praėjus trims dienoms, sekė kitas, kuris nuvarė šonu, o dar po kurio laiko buvo Marija. Nors paskutinis buvo pirmos kategorijos, vis tiek buvo baisu, nes po Irmos viskas buvo ištaškyta, – prisimena B. Skardžė. – Po metų atskridau į Graikiją, kur tris dienas pylė kaip iš kibiro.

Pradėjome googlinti, kas vyksta, o, pasirodo, Viduržemio jūroje formavosi keistas reiškinys. Žinoma, negalėjai lyginti su tuo, kas buvo Karibuose, bet vis tiek juokinga, nes tai buvo Viduržemio jūros uraganas.“

Beatričės ir Arno medaus mėnesio akimirkos

Beatričė sako maniusi, kad nuo to laiko jau atsikratė uraganų prakeiksmo, tad ramiai po vestuvių į medaus mėnesį leidosi į Karibus. Ten nuo birželio 1 d. iki lapkričio pabaigos yra uraganų sezonas, tačiau, kaip Beatričė aiškina, jie paprastai kyla nuo rugpjūčio iki spalio.

„Aš jau beveik esu uraganų ekspertė, nes, tekus kelis išgyventi, nemažai tuo domiuosi, – juokiasi B. Skardžė. – Skaičiau, kad labai seniai buvo taip, jog štormas kiltų birželio mėnesį. Dėl šios priežasties mes labai ramiai leidomės į kelionę.“

Gvadelupą pora nusprendė pasirinkti dėl kelių priežasčių. Pirmiausia, salynas priklauso Prancūzijai, tad, norint ten nuvykti, nereikia vizų, COVID-19 sertifikatų, galioja Europos sveikatos draudimo kortelė, yra eurai.

„Realiai esi kaip Europoje, – kalba B. Skardžė. – Be to, Gvadelupa pasirodė įdomi, nes yra drugelio formos, o abi pusės itin skirtingos: viena žalesnė, ten labiau džiunglės, galima eiti į žygius, kas mus sužavėjo, o kitoje pusėje daugiau paplūdimiai, ji ženkliau išsivysčiusi.

Taip pat ir bilietų kainos patrauklios, patogu skristi iš Paryžiaus – už 1,2 tūkst. eurų galima dviem suskraidyti pirmyn bei atgal. Kai žiūrėjome bilietus, pavyzdžiui, į Balį tuo metu vienam kainavo tūkstantį eurų.

Mes su Arnu esame tokie, kad savaip norime daryti viską. Mums įdomiau ten, kur ne visi keliauja. O ir Karibus Arnui labai norėjau parodyti.“

Beatričės ir Arno medaus mėnesio akimirkos

Gvadelupoje pora atostogauti turėjo iki ketvirtadienio vakaro. Visgi pirmadienio popietę, parėjusi iš paplūdimio, Beatričė pamatė naujienas apie artėjantį štormą, kas nemenkai nustebino.

„Kadangi visą dieną neturėdavome interneto, tik grįžus namo, apie 16 valandą, pamačiau žinutę iš vienos mane instagrame sekančios merginos, kuri šiuo metu yra Barbadose, ir paklausė, ar žinome, kad ateina uraganas. Kai pamačiau naujieną, man net akys ant kaktos išsprogo. Galvojau, jog taip tikrai negali būti.

Iš karto nuėjau patikrinti į „National Hurricane Center“ puslapį, kuriame tiksliausia informacija ir akurat, matau, kad Atlanto vandenyne yra štormas – kol kas ne uraganas. Pasižiūrėjome, jog už jo formuojasi dar vienas – dar neaišku, kas iš jo bus. Pradėjome su Arnu viską googlinti, informacijos dar nebuvo itin daug.

Per vienas žinias kalbėjo, kad tai yra rekordinis laikas, kada prasideda uraganų, štormų sezonas, nes tai nutiko labai seniai. Vienur svarstė, jog galbūt tai susiję su klimato kaita. Kai kurie prognozavo, kad štormas gali išaugti iki pirmos kategorijos uragano. O blogiausia, jog štormas kaip tik turėjo eiti per Karibų apačią – ten, kur buvome mes. Vėliau kalbėjo, kad arba jis išaugs į uraganą, arba taip ir liks štormas su dideliu vėju, bangomis.

Kai gyvenau Karibuose, buvo panaši situacija su Irma – artėjant visi sakė, kad čia tik audrelė, tuomet pradėjo kalbėti, jog gal antros ar trečios kategorijos uraganas, o galiausiai, kai liko mažai laiko ir nebebuvo galimybės net pabėgti, staiga tapo penktos kategorijos uraganu. Kadangi buvau tai patyrusi, Arnui sakiau, kad negalime rizikuoti savimi.

Tuo labiau, jog, kaip patys juokėmės, buvome apsistoję mediniuose Šventosios namukuose. Jie, jaučiu, net vėjo neatlaikytų, atrodė labai nesaugu. O kitas dalykas – kas, jei išaugs į uraganą? Buvo nemaža tikimybė, kad mes strigsime saloje, nes lėktuvai neskristų“, – pasakoja B. Skardžė.

Įsivertinę situaciją, Beatričė ir Arnas nutarė nerizikuoti bei bėgti iš Karibų – dar pirmadienio vakarą jiedu pasikeitė skrydžio bilietus, o antradienį išskrido į Paryžių.

„Sekame naujienas, nes vis tiek įdomu, kas bus. Sužinojome, kad nuo ketvirtadienio iki penktadienio uždarė oro uostą, tad padarėme gerą sprendimą, nes mūsų skrydis būtų buvęs atšauktas ir būtume įstrigę. Kiek bendravau su vietiniais, jie dar nelabai panikuoja, bet girdėjau, jog kai kurie lietuviai jau ruošia vandens ir kitų produktų atsargas“, – dalijasi B. Skardžė.

Vos penkto uragano ar bent jau štormo, jei šis nevirs niekuo grėsmingiau, neįsirašiusi Beatričė juokiasi, kad draugai ją jau vadina uraganų užkerėtoja.

„Labai tikėjausi, jog uraganų užkeikimą jau esu nusiėmusi, bet pasirodo, kad ne. Dabar dar ir Arnui perdaviau, – šypsosi ji. – Aišku, daug kas sakys, jog patys kalti, žinojome, kad uraganų sezonas, bet vis tiek važiavome. Tačiau iš pamokų pasimokiau – žinojau, jog iš karto reikia nešti kudašių. Tai ir išvažiavome nerizikuodami.“

Beatričės ir Arno medaus mėnesio akimirkos

Kiek netikėtai pasisukęs medaus mėnuo poros visiškai nenuliūdino, o Gvadelupa jiems paliko malonius prisiminimus.

„Mums labai patiko. Džiunglės visiškai sužavėjo – niekada tokių nesame matę. Paplūdimiai nerealūs, visai kitokia kultūra. Viena mergina rašė, klausė, ko mes ten grūdamės, kai Turkijoje ar Graikijoje yra tokie patys paplūdimiai. Bet aš nemanau, kad galima lyginti pasaulį, nes visos šalys, salos turi savitų, įdomių dalykų.

Karibuose net vietinių žmonių negali lyginti su europiečiais – jie visiškai kitokie“, – tikina B. Skardžė.

Paryžiuje anksčiau laiko atsidūrusi pora nosių nenukabino. Priešingai, jiedu džiaugiasi nuotykiu, o medaus mėnesį dar labiau praskaidrino netikėtas apsilankymas koncerte.

„Dabar esame labai laimingi. Taip nutiko, kad trečiadienį nuėjome į atlikėjos Pink koncertą, tad gal taip viskas net geriau išėjo. Esame pilni emocijų. Džiaugiamės, viskas puiku, – šypsosi B. Skardžė. – Toliau viskas vyks ekspromtu. Neturime plano, mėgaujamės laiku.

Kaip sakoma, tu planuoji, o Dievas juokiasi, tad neaišku, ką mums diena atneš. Juokaujame, kad vaikams jau tikrai turėsime, ką papasakoti apie savo medaus mėnesį. Visiškas nuotykis.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją