Įdomiausi turistiniais objektais tapę švyturiai:

1. 1990 m. pastatytas Džidos švyturys laikomas aukščiausiu pasaulyje – jo aukštis 133 m. Švyturys stovi prieplaukoje Mekos emyrato didžiausio miesto uoste, jo viduje įrengta uosto dispečerinė.

2. Perry pergalės ir tarptautinės taikos memorialą (aukštis – 107 m) pastatė 20 a. pradžioje, siekiant pažymėti amerikiečių karinio laivyno pergalę prieš britus Erio ežero mūšyje 1813 m. Šalia – paminklas Oliveriui Perry, vadovavusiam Amerikos laivynui. Jo vardu JAV pavadinti keli objektai – Perisburgo miestas Ohajo valstijoje, Perio apygardos Kentukyje ir Pensilvanijoje.

3. Jūrinis Jokohamos bokštas stovi Japonijoje. 1961 m. pastatytas bokštas kurį laiką buvo aukščiausias pasaulyje (106 m), vėliau atsirado aukštesnių statinių. Tamsiuoju paros metu kas 20 s jis keisdavo šviesą iš raudonos į žalią. Po 2009 m. rekonstrukcijos šviečia tik baltai.

4. Prancūzijoje, Bretanėje, Vjeržo saloje 1902 m. pastatė 82,5 m aukščio švyturį, kurio pirmtakas dabar yra seniai nebeveikiantis architektūros paminklas. Jo viduje turistai gali apsilankyti nuo balandžio iki spalio.

5. Rusijoje stovi aukščiausias iš veikiančių pasaulyje švyturių – „Lesnoj mol“. Jis rodo kelią laivams, plaukiantiems iš Kronštato uosto į Sankt Peterburgą. Cilindro formos švyturys pastatytas iš betono, nudažytas raudonais ir baltais dryžiais. Viršuje yra trys aikštelės, tiesa, į jas turistų neįleidžia.

6. Gateville švyturio Normandijoje aukštis – 75 m. Pirmas 1774 m. pastatytas švyturys švietė iš 25 m aukščio. Dabar jis nebeveikia, jo patalpomis naudojasi Prancūzijos karinis jūrų laivynas. 1835 m. pastatė naują švyturį, jis veikia iki šiol. Turistams leidžiama jame apsilankyti, iki apžvalgos aikštelės veda 357 laipteliai.

7. Heraklio bokštas – senovinis, dar Romos laikais pastatytas švyturys, stovintis nedideliame pusiasalyje, netoli La Korunjos miesto, Galisijos regione, šiaurės vakarų Ispanijoje. Daugiau nei 55 m aukščio švyturys yra vienas seniausių vis dar veikiančių švyturių pasaulyje. Beveik 2 tūkstančių metų senumo švyturys 1791 m. buvo rekonstruotas. Dėl savo istorinės vertės, 2009 m. Heraklio bokštas buvo įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

8. Šiaurės vakarų Didžiosios Britanijos dalyje Morkamo įlankos 8 m aukščio švyturys jau beveik 170 metų kas 2 sekundes sušvinta balta šviesa. 2016 m. į jį trenkėsi laivas – taip ne tik pats išgarsėdamas, bet ir išgarsindamas švyturį. Incidento pėdsakų nebeliko, prie rekonstrukcijos prisidėjo net vietos gyventojai.

9. Kjeungskjar švyturys stovi Norvegijoje, mažoje saloje. Beveik 20 m aukščio raudonos spalvos statinys iš akmens pastatytas 1880 m., tai vienintelis aštuoniakampis Norvegijos švyturys. Pirmasis švyturio prižiūrėtojas su šeima gyveno ten pat, pirmuosiuose pastato aukštuose, o atšiaurios orų sąlygos dažnai trukdydavo pasiekti sausumą. Paskutinis prižiūrėtojas išvyko 1987 m., kai švyturys buvo automatizuotas. Statinio viršūnėje baltos, raudonos arba žalios šviesos signalai įsižiebia kas 6 sekundes ir yra matomi 15 km atstumu.

10. Gaeokdo švyturys. Gadeokdo salos (Pietų Korėja) švyturys – labai neįprastas, savo forma jis primena laivo priekį. Raudonai nudažytas švyturys ir šviečia raudona šviesa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)