Dėl kvapą gniaužiančių atradimų žinomas archeologas turi ir įdomią priešistorę – pasirodo, jaunystėje jis visai nenorėjo tapti šios profesijos atstovu, nors, kaip pats išduoda, daugelis klaidingai mano, kad tai buvo jo vaikystės svajonė.

„Archeologija susidomėjau atsitiktinai. Niekada nemaniau, jog būsiu archeologas. Darbą Archeologijos departamente taip pat gavau netyčia. Vis dėlto būtent per jį aš atradau Afroditės – meilės ir grožio deivės – statulą. Ją valydamas, pajaučiau aistrą archeologijai.

Jeigu atvirai, karjeros pradžioje nekenčiau archeologijos. Kai žiūrėjau į šioje srityje dirbančius žmones ir mačiau, kaip jie vieni kitų nemėgsta, tarpusavyje konkuruoja, sakiau, kad su jais dirbti nenoriu. Bandžiau pereiti į kitus departamentus, net mečiau archeologiją, tačiau po pirmųjų kasinėjimų bei atradimų aš ją įsimylėjau“, – prisimena Z. Hawassas.

Kalbėdamas apie darbo užkulisius, archeologas sudaro įspūdį, kad viskas atrodo kaip matoma filmuose. Apie tai užsiminus, jis šyptelėjęs patikina, jog iš tiesų taip ir yra.

„Tai yra šachtų ir karstų atidarymas, mumijų skenavimas, atradimas kapaviečių, kurios smėlyje slėpėsi kelis tūkstančius metų. Tokia yra realybė. Apie tai aš rodžiau keliuose serialuose – ten matomas mano darbas iš arti. Dėl to žmonės mane vadina Indiana Džounsu“, – sako Z. Hawassas.

Archeologas turi ir daugiau širdžiai malonių pavadinimų, kaip yra pristatomas – vienu žinomiausių archeologų, nr. 1 egiptologas pasaulyje.

„Manau, tai, kad nusipirkau savo skrybėlę iš Los Andželo ir su ja padariau daug atradimų, privertė režisierių George’ą Lucasą atvykti bei paklausti, kodėl mano skrybėlė yra žymesnė nei aktoriaus Harrisono Fordo. Be to, galima atkreipti dėmesį, jog filmai apie Indianą Džounsą visame pasaulyje sukėlė didelį susidomėjimą antikvariniais daiktais“, – aiškina Z. Hawassas.

Anot archeologo, neįmanoma apibūdinti jausmo, kuris aplanko prisilietus prie tūkstančius metų skaičiuojančios istorijos – tą reikia pajausti pačiam.

„Reikia būti mano vietoje, kad suprastum, koks yra jausmas padaryti kokį nors atradimą. Tuo metu aš niekada nekalbu – būnu tyloje. Tada aš vėl pajaučiu meilę tam, kuo užsiimu, – tikina Z. Hawassas. – Pats nuostabiausias jausmas yra netikėtai atrasi statulą, įeiti į kapavietę. Kai pamatai kažką, kas slėpėsi tūkstančius metų.“

Per savo karjerą archeologas atliko daug svarbių atradimų, tokių kaip piramidžių statytojų kapavietės Gizoje, Auksinių mumijų slėnis, taip pat aptiko dvi naujas piramides, kurių viena priklausė šeštosios Egipto dinastijos pradininko Tečio motinai, o kita – garsiausiam ketvirtosios Egipto dinastijos faraonui Cheopsui.

„Kiekviena akimirka, kai ką nors atrandu, yra nuostabi. Negaliu išskirti vienos. Pavyzdžiui, Auksinis miestas – niekada nesitikėjome, kad pavyks jį aptikti. Taip pat labai svarbu išsiaiškinti paslaptis, kurias slepia smėlis“, – teigia Z. Hawassas.

Piramidė, Egiptas

Šiuo metu archeologas taip pat atlieka darbus – kaip pats sako, ieško karalienės Neferitės ir jos dukters mumijų.

„Taip pat su DNR norime išsiaiškinti, ar Tutanchamonas sirgo infekcija, ar ne. Be to, ieškau dingusio karaliaus Hunio. Tęsiu kasinėjimus ir Auksiniame mieste – atsitiktinai radau didelį moterų kapinyną, kurios buvo dievo Amono žmonos“, – atskleidžia Z. Hawassas.

Z. Hawassas ne tik ieško neįtikėtinų atradimų, bet ir atlieka svarbią misiją skaitydamas apie tai pranešimus visame pasaulyje.

„Man pačiam tą daryti nėra svarbu – tai yra svarbu pasauliui. Pavyzdžiui, neseniai buvau JAV, kur per du mėnesius vedžiau 23 paskaitas. Jų paklausyti atvyko keli tūkstančiai žmonių. Ten žmonės susimokėjo 200 dolerių už vietą pačiame gale. O pas jus pranešimus skaitau nemokamai. JAV žmonės turi kur kas daugiau aistros archeologijai nei čia.

Pavyzdžiui, prieš porą dienų vedžiau paskaitą Rygoje, kur susirinko 600 žmonių – jie neturi auditorijos, kurioje tilptų daugiau. Amerikoje jie turi konferencijų centrus, kuriuose gali tilpti 5 tūkst. žmonių“, – lygina Z. Hawassas.

Keliaudamas po pasaulį, archeologas siekia ir populiarinti turizmą Egipte. Anot jo, atvykę į šią šalį, žmonės visą gyvenimą prisimena ten turėtas patirtis.

Egiptas turi daugybę nuostabių dalykų – saulę žiemą, piramides, pakrantę. Tai yra nuostabi šalis. Be to, mes nesame turtinga šalis, mums reikia turistų, kurie prisideda prie svarbių objektų išsaugojimo“, – aiškina Z. Hawassas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)