Pateikiame 21 šalį, kurios šiais metais bus TOP vietos kelionėms.

Sumba, Indonezija

Ieškantiems vietovės su paplūdimiais, kur pirmenybė teikiama bendruomenės sąmoningumui ir tvarumui, Indonezijos Sumbos sala yra būtent tokia. Atokiuose kaimeliuose bei žmonių nepaliestuose miškuose įsikūrusi Sumba yra puikus priešnuodis vos už valandos skrydžio esančiam Baliui, rašoma CNN.

Galbūt ši sala dar nėra itin žinoma tarptautiniu mastu, bet tai nereiškia, kad ji maža. Sumba yra daugiau nei 10 tūkst. kv. km dydžio – dvigubai didesnė už Balį.

Sumba

Turkijos Juodosios jūros pakrantė

Kur kas mažiau žinomas nei Viduržemio jūros jachtų traukos centrai, Juodosios jūros regionas siūlo visai kitokią šalies pusę. Mažiau turistų lankomame regione, kuriame vyrauja vėsesnis ir drėgnesnis klimatas – o tai lemia žaliuojančius kraštovaizdžius bei skanią juodąją arbatą – yra istorinių miestų ir kaimų, paplūdimių bei adrenaliną teikiančių pramogų.

Vasarą čia galima atsigaivinti nuo karščiu alsuojančių Turkijos regionų. Safranbolu lankytojai gali tyrinėti senovines gatveles, kuriose vis dar skamba kalvių plaktukų dūžiai, pasinerti į paplūdimio gyvenimą Amasroje ir užkopti į vieną seniausių pasaulyje vienuolynų, stūksantį ant uolos Sumela.

Amasra

Tartu, Estija

Tartu, esantis Estijos pietuose, buvo paskelbtas 2024 metų Europos kultūros sostine, o ypatingas dėmesys skiriamas bučiniams. Vienas garsiausių šio universitetinio miesto vaizdų yra dviejų aistringai besibučiuojančių studentų statula. Visgi čia, „Gerų minčių mieste“, meilė yra labiau apie mintis nei kūniškus potyrius.

Tartu garsėja kaip Estijos intelektualinis centras, kuriame įsikūręs seniausias šalies universitetas, taip pat būtina aplankyti Estijos nacionalinį muziejų ir įspūdingą mokslo centrą AHHAA – didžiausią Baltijos šalyse mokslo muziejų.

Senamiestis yra puiki vieta apsistoti, tačiau į šiaurę nuo miesto centro, ant Emajogi upės kranto, taip pat verta aplankyti Supilinn („Sriubos miestą“). Šis istorinis rajonas, pilnas gražių medinių namų, anksčiau buvo lūšnynas, bet dabar tampa vienu geidžiamiausių miesto vietų.

Tartu, Estija

Tainanas, Taivanas

2024-aisiais 400 metų jubiliejų švęsiantis Tainanas tapo Taivano tarptautinio masto karštuoju tašku. Šis pietinis miestas aplenkė sostinę Taipėjų ir per pastaruosius dvejus metus gali pasigirti didžiausiu bendru viešbučių užimtumu Taivane.

Kuo jis toks ypatingas? Tainanas laikomas Taivano gatvės maisto sostine, mėgstamas dėl jautienos sriubų bei austrių omletų, nežemiškų gamtos peizažų, spalvingų senųjų šventyklų ir šaunių naujų muziejų.

„Trans Dinarica“ dviračių maršrutas, Balkanai

2024 metais pradėsiantis veikti „Trans Dinarica“ dviračių maršrutas bus pirmasis ir vienintelis dviračių maršrutas, sujungsiantis visas aštuonias Vakarų Balkanų šalis. 100 etapų trasa skirta įvairaus pajėgumo dviratininkams.

Dviratininkai gali mėgautis įspūdingomis Albanijos ir Kroatijos pakrantėmis, Kosovo nacionaliniais parkais, atšiauriais Juodkalnijos kalnais ir vešliais miškais bei putojančiomis upėmis Slovėnijoje, Bosnijoje ir Hercegovinoje, Šiaurės Makedonijoje, Serbijoje.

Angola

Ši Pietų Afrikos valstybė labai stengiasi įsitvirtinti turizmo srityje, nes neseniai įvedė greito patvirtinimo turizmo e. vizą. Nors didžioji turizmo infrastruktūra dar nėra sukurta, tai yra galimybė ištirti šalį, kuri vis dar nėra įtraukta į kelionių radarus.

Sostinė Luanda turi vakarėlių miesto reputaciją, tačiau už jos ribų esančiose atvirose erdvėse Angoloje galima pamatyti įspūdingų kraštovaizdžių ir kultūrinių vertybių.

Pietų Korėja

Žinant, kad „Squid Game“ vis dar yra žiūrimiausias „Netflix“ serialas, atėjo laikas dar kartą priimti šią bangą. Laimei, keliauti ten yra lengviau nei bet kada anksčiau. Vyriausybė, vykdydama kampaniją „Visit Korea Year“, iki 2024 metų pabaigos keliautojams iš 22 šalių panaikina K-ETA – elektroninės kelionių vizos į Pietų Korėją – reikalavimą.

Tai šalis, kurioje tikrai yra visko. Po pažinties su futuristiniais miestais, tokiais kaip Seulas ir Busanas, laukia kultūrinė bei istorinė senosios Korėjos pusė – Andongas, vadinamas „Pietų Korėjos dvasia“, arba 7 senovinės Gaja Tumuli kapinės, 2023-iaisiais naujai įtrauktos į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Seulas

Albanija

Adrijos jūros pakrantėje tarp Graikijos ir Juodkalnijos įsikūrusi Albanija stebina tuo, kad anksčiau nebuvo populiari paplūdimių vieta. Visgi per pastaruosius kelerius metus turizmas šioje šalyje suklestėjo tiek, kad 2023-iaisiais rekordiškai daug italų plūstelėjo norėdami čia praleisti vasaros atostogas už palankią kainą.

Albanija turi kur kas daugiau nei tik pakrantę. Šalis pasižymi turtinga kultūra, įskaitant krikščionių ir musulmonų istoriją, istoriniais centrais, taip pat kvapą gniaužiančiais kalnų kraštovaizdžiais.

Marokas

Nuo seno mėgstamas turistų dėl savo kraštovaizdžio įvairovės ir įspūdingos architektūros, Marokas ryžtingai atsigauna po rugsėjį įvykusio žemės drebėjimo. Nors lankytojai dažniausiai renkasi populiariuose miestuose, tokiuose kaip Marakešas, Rabatas ir Fesas, šalyje tikrai netrūksta mažiau žmonių lankomų vietų, kurios, be abejo, yra ne mažiau patrauklios.

Išskirtiniai miestai yra Tetuanas bei istorinis Meknesas, kuris yra vienas iš devynių šalies UNESCO pasaulio paveldo objektų.

Marakešas, Marokas

Grenlandija

Šiais metais Grenlandijos kraštovaizdis taps dar labiau prieinamas keliautojams. Nauji tarptautiniai oro uostai atidaromi Grenlandijos sostinėje Nuke ir pakrantės mieste Ilulisate. Ten žadami ilgesni pakilimo bei nusileidimo takai, kuriais bus galima aptarnauti didesnius komercinius orlaivius.

Daugiau apie tai, kaip Grenlandija prisitaiko, ir inuitų, gyvenančių šiame regione tūkstančius metų, istorijas sužinokite vakarinėje pakrantėje esančiame Ilulisato ledo fjordų centre. Spalvingajame Ilulisate taip pat yra į UNESCO sąrašą įtrauktas Ilulisato ledo fjordas, kuriame atsiveria stulbinantis plūduriuojančių ledkalnių pripildytos įlankos vaizdas.

Grenlandijos ledynai

Uzbekistanas

Prieš pandemiją Uzbekistanas buvo pasirengęs iššauti turizmo srityje, nes buvo vykdomos plataus užmojo reformos, kuriomis siekta šalį paversti pasaulinio lygio žmonių lankoma vieta. Dabar pagaliau atėjo jo laikas.

Bevizis režimas 86 šalių piliečiams suteikia galimybę atvykti į Uzbekistaną, o jo žmonių nepaliesta gamta ir gerai išsilaikiusi architektūra yra pasirengusi sužavėti lankytojus.

Sifnos, Graikija

Margot Robbie ir Dua Lipa šią vasarą buvo pastebėtos atostogaujančios šioje mažai žinomoje saloje, o tai leidžia manyti, kad ramybė ten ilgai netruks. Didžiausias traukos objektas, be krištolinio vandens, yra maistas. 1878 metais saloje gimė Nikos Tselementesas, virėjas, kuris laikomas šiuolaikinės graikų virtuvės pradininku. Jis sukūrė kulinarinę kultūrą, kuri tęsiasi iki šių dienų, rašoma „Vogue“.

Sifnos saloje nėra oro uosto, todėl ją galima pasiekti tik laivu arba keltu.

Sifnos

Madagaskaras

Atkreipkite dėmesį į Madagaskarą – atokią Indijos vandenyno salą, pasižyminčią turtingiausia pasaulyje biologine įvairove. Nors turizmo pramonė šalyje dar tik vystosi ir reikia imtis įprastų atsargumo priemonių, jos laukinėje gamtoje įsikūrė keletas žymių stovyklų.

Tuo metu prabangių nuotykių kelionių organizatorius sukūrė į gamtosaugą orientuotą turą, kurio metu bus tyrinėjami atogrąžų miškai ir atokūs salynai. Rytų Afrikos pakrantės kaimynas Mozambikas taip pat tampa laukinių paplūdimių kurortu.

Madagaskaras

Galisija, Ispanija

Turistai paprastai visada plūsta į saulės nutviekstas Balearų salas ir žavingus Kosta Bravos pakrantės miestelius. Visgi šiaurės vakariniame Pirėnų pusiasalio kampe išgirsite tik šnabždesius, nes šis regionas yra kruopščiai saugoma paslaptis tarp ilgamečių jo gerbėjų. Tiesa, per pastaruosius kelerius metus jis pamažu sulaukia didėjančio susidomėjimo ir yra pasirengęs atsidurti dėmesio centre.

Belfastas, Šiaurės Airija

2010-aisiais Belfaste neregėtai išaugo lankytojų skaičius – tai iš dalies lėmė naujas „Titanic Experience“ muziejus, serialo „Sostų karai“ filmavimo aikštelė ir galimybė pažvelgti į audringą istoriją, rašoma „National Geographic“.

2017 metais Belfastas siekė tapti Europos kultūros sostine, tačiau „Brexit“ tai sužlugdė. Nenorėdamas iššvaistyti jau įdėto darbo, miestas toliau planavo kultūros šventės metus. Dauguma detalių vis dar slepiamos, tačiau Belfasto upės pakrantė ir jūrinis paveldas bus labai svarbūs, be kita ko, bus vykdoma masinė laivų statybos iniciatyva.

Atakamos dykuma, Čilė

Retai (maždaug kartą per trejus ar 10 metų) pavasarį kelioms savaitėms išdžiūvusioje dykumoje iškyla laukinių gėlių kilimai, paverčiantys vieną iš sausiausių pasaulio vietų spalvų palete. Būtent šis „dykumos žydėjimas“ paskatino Čilės vyriausybę 2023 metais įsteigti Desierto Florido nacionalinį parką – 141 tūkst. akrų saugomo kraštovaizdžio teritoriją.

Parkas buvo įkurtas siekiant apsaugoti regiono augaliją, kurios didžioji dalis yra endeminė Atakamos augalija. Jis leis mokslininkams atidžiau ištirti, kaip daugiau kaip 200 rūšių augalų išgyvena vienomis atšiauriausių planetos sąlygų. Taip pat tikimasi, kad sausrai atspari augmenija gali padėti spręsti klimato kaitos keliamus uždavinius, o mikroorganizmai, gyvenantys uolienų viduje esančiuose vandens pėdsakuose, gali būti netgi užuomina apie gyvybę Marse.

Atakamos dykuma

Siera Leonė

Siera Leonėje pagaliau mezgasi turizmas, nes nauja infrastruktūra palengvina susisiekimą su šia Vakarų Afrikos šalimi. 2023 metais sostinėje Fritaune atidarytas tarptautinis oro uostas buvo iš esmės atnaujintas.

Gamta čia yra svarbi patrauklumo dalis: platūs smėlio paplūdimiai, kuriuos skalauja Atlanto vandenyno bangos, ir gyvenantis šalies nacionalinis gyvūnas – šimpanzė. Keliautojai netrukus galės rinktis iš daugiau apgyvendinimo galimybių, nes visoje šalyje atsiras viešbučių.

Dominika

Dominika yra paslėptas regiono perlas, įrodantis, kad ne visos Karibų jūros salos yra vienodos. Dominika yra nepaliestas rojaus kampelis patiems smalsiausiems keliautojams. „Gamtos sala“ vadinama Dominika yra vešli oazė, kurioje gausu krioklių, juodo smėlio paplūdimių dėl salos vulkaninės kilmės ir natūralių karštųjų versmių, rašoma „Forbes“.

Vandens entuziastai čia tikrai ras rojų. Dominikoje yra unikalus Šampano rifas, kurio pavadinimas kilo dėl netoliese esančių vulkaninių terminių šaltinių kylančių burbulų. Taip pat galite apsilankykite verdančiame ežere, kuris yra įnirtingai burbuliuojantis ežeras, esantis Morne Trois Pitons nacionaliniame parke.

Pogobie Tylne, Lenkija

Pogobie Tylne – tai ramybės kampelis, kurio nežinojote, kad jums reikia. Jis įsikūręs miškingame rajone. Kitaip tariant, tai kažkur šiaurėje, idiliškame Lenkijos kaime, apie kurį niekada negirdėjote – būtent todėl verta jį aplankyti.

Nedidelis kaimelis dvelkia ramybe ir žavesiu. Gervės ir kiti vandens paukščiai palaikys jums kompaniją, o žygiai išjudins kūną, kai tik galėsite pakilti nuo jaukios sofos.

Orchono slėnis, Mongolija

Orchono slėnis garsėja gamtos grožiu ir klajoklių kultūra. Čia galite tyrinėti kraštovaizdžius, senovinius paminklus, tradicines stovyklas, o kartu mėgautis lauko nuotykiais, pavyzdžiui, jodinėti žirgais bei leistis į žygius. Tai ramus pabėgimas, kur galėsite atkurti ryšį su gamta ir atrasti Mongolijos gamtą.

Halongo įlanka, Vietnamas

Halongo įlanka, įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, yra viena unikaliausių ekosistemų ir geologinių darinių pasaulyje. Nedaugelis vietovių siūlo tokį gamtos grožio, aktyvaus laisvalaikio, šviežio maisto, ramybės bei prieinamumo derinį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją